Fotografia unui dezastru

Nimeni nu a înţeles ce a căutat din nou Traian Băsescu vineri seară la Realitatea TV. Deşi prestaţiile din ultimul an ale lui Cozmin Guşă şi Rareş Bogdan nu prea mai înşală multă lume. A fost vreodată Cozmin Guşă ziarist, scriitor sau măcar politician? Rareş Bogdan e lăudat, nu întâmplător, de Sebastian Lăzăroiu (sociolog pârât, slugă mizeră a lui Băsescu) pentru acel show mediocru. De prea multă vreme Realitatea TV e doar o gură de foc a unei anumite instituţii mai speciale. Criză mare, monşer!

Vă mai amintiţi de articolele isterice, fanatice din Evenimentul zilei ale lui H.-R. Patapievici, Mircea Mihăieş, Mircea Cărtărescu, Vladimir Tismăneanu de susţinere a marinarului semianalfabet ajuns în mod aberant şi neexplicat la Cotroceni? Patapievici şi Mihăieş au ajuns, la rândul lor, la fel de impostor, la ICR şi au manevrat în folosul găştii zeci şi zeci de milioane de euro. Mircea Cărtărescu, un autor mai degrabă comparabil cu „elevul Dima dintr-a şaptea” decât cu autorul cărţii cu acelaşi titlu, Mihail Drumeş, care avea un public real, e propus mecanic, de la sine înţeles, la premiul Nobel pentru literatură, la fel ca altădată agentul sovietic Zaharia Stancu.

Dar nu numai Patapievici, Mihăieş, Cărtărescu şi Tismăneanu i-au insultat violent pe adversarii lui Băsescu. Un întreg pluton, dacă nu chiar un batalion de „acoperiţi” (o listă foarte lungă circulă deja prin redacţii şi aşteaptă să fie detonată!) au fost plătiţi de nişte securişti iresponsabili, din banii noştri, bineînţeles, au hăulit în toată presa până când toată presa a crăpat de-atâta minciună şi „acoperire”. Azi, „filosoafa” profundă de la revista 22, Andreea Pora, îi apostrofează pe idolul ei de ieri şi pe protejata blondă a acestuia, azi la „tubulatură”, cu ziceri ce nu merită a fi reproduse. Dar şi 22, şi GDS, nenorocitul grup politic de presiune inventat de Silviu Brucan, continuă, împotriva evidentului lor faliment moral, să producă mizerie „analitică” pe bandă rulantă. Propaganda merge înainte, mercenariatul şi impostura n-au omorât încă pe nimeni în România.

La sfârşitul anului trecut am avut alegeri şi, miracol!, avem un preşedinte nou. Slavă Domnului, am scăpat de Băsescu! Dar Victor Ponta, prim-ministrul numit de două ori de Băsescu, e la locul lui şi pare că a uitat că a pierdut penibil nişte alegeri prezidenţiale. Şi toţi oamenii numiţi de Băsescu, cu miile, sunt menţinuţi în post. Klaus Iohannis şi echipa lui au ocupat Cotrocenii, inundă Facebook-ul şi alte reţele de socializare, dar Iohannis nu pare să fi devenit încă preşedintele României. Decât în poze oficiale, în declaraţii fără conţinut şi în vizite, multe şi cam inutile, în străinătate.

Deşi a sacrificat-o pe Elena Udrea cu cinismul care-l caracterizează, pentru spectacol, circ, pentru galerie – sau asta e doar o altă piesă pentru proşti -, Traian Băsescu continuă să predice pe toate televiziunile şi, simbolic cel puţin, în ciuda năzdrăvăniilor şi neghiobiilor pe care le scuipă, pare a fi mai departe adevăratul patron al României. Naşul, capo di tutti capi, şeful tuturor serviciilor, văzute şi nevăzute.

Ar putea îngerii să-l aresteze preventiv, să-l interogheze, să-l judece şi să-l condamne pe bunul Dumnezeu? Dar dracii l-ar putea aresta pe însuşi Scaraoţchi? Putem noi să le pretindem lui Florian Coldea (SRI), Laura Codruţa Kövesi (DNA), procurorilor şi poliţiştilor să-l reţină, să-l ia în sfârşit la întrebări şi să-l priponească pe Scaraoţchi, pardon, pe tăticul lor Băsescu, care le-a fost Dumnezeu timp de zece ani? Mulţi dintre cei numiţi în înalte funcţii nu ar fi ajuns niciodată acolo fără interesul şi mâna lui Băsescu. Nimic nu-i recomanda, nici studiile, nici experienţa, nici competenţele. Dimpotrivă, au fost numiţi prin fraudă tocmai pentru că, nefiind capabili, erau numai buni de folosit, dependenţi şi utili Crocobaurului. Să dăm, spre exemplificare, numai trei nume: Emil Boc, Daniel Morar, Elena Udrea. Competenţi? Cu studii solide? Au dovedit înainte ceva? Ce altceva îi recomanda decât micimea şi neantul? Deci, buni pentru România lui Băsescu – marinar eşuat!

Cu Elena Udrea de două luni spălând podelele la Beciul Domnesc, Traian Băsescu zburdă în toată media ca în zilele sale bune. Ceva nu e în regulă în toată afacerea asta. Dacă Traian Băsescu nu va fi cercetat pentru faptele sale, multe şi foarte grave, rămâne o singură posibilitate de interpretare a unei atari situaţii. Aceea a unei înţelegeri pe sub masă, ascunsă cu totul opiniei publice, de tip Elţin-Putin, între actualul (Klaus Iohannis) şi fostul (Traian Băsescu) preşedinte. Până la urmă, o asemenea înţelegere, dacă există, va ieşi oricum la suprafaţă. Iar păcăleala cu Elena Udrea, arestată într-un dosar minor de altfel, nu va mai folosi la nimic. Sinceritatea atacului Elenei Udrea la aşa-numitul binom Coldea-Kövesi a fost pusă la îndoială de mulţi observatori, care o văd mai degrabă, poate pe bună dreptate, ca pe o piesă dintr-un puzzle de intoxicare. Oare binomul Coldea-Kövesi maschează adevăratul binom, care ar fi Băsescu-Iohannis?

Deocamdată, partenerii de prădăciuni din PDL ai lui Băsescu sunt feriţi de justiţie, fostul PNL al lui Crin Antonescu şi Călin Popescu Tăriceanu e făcut praf şi dat pe mâna unei veleitare, Alina Gorghiu. Parteneriatul dintre Traian Băsescu, PDL şi Klaus Iohannis, el însuşi prea puţin liberal, pe cadavrul fostului PNL, pare funcţional. Spre deplinul blocaj şi dezastru al ţării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.