×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum o oră
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 28 februarie 2017, 00:36
EUR (€)
+0.0039 ↗
4.4654 RON
USD ($)
-0.0016 ↘
4.0203 RON
• • •
Documentar
Fotografiile bunicilor și străbunicilor noștri
Ioan Ban Dascălu, cu papion, și soția sa, Elena, cu opinci
Ioan Ban Dascălu, cu papion, și soția sa, Elena, cu opinci

Deschidem o rubrică destinată memoriei. Fotografia Regelui Carol al II-lea, însoțit de mari personalități ale vremii, s-a bucurat de un interes enorm. Am primit nenumărate întrebări cărora nu le-am putut răspunde în întregime. Ne lipseau amănuntele și, sub presiunea închiderii ediţiei, n-am mai apucat să le găsim.

În România nu ne bucurăm de prea multe imagini de acest fel. Iar scormonitul la secția de Stampe și Fotografie a Academiei Române cere timp și cercetare. Am publicat excepționala fotografie pentru că într-un singur cadru îi putem vedea pe Nicolae Iorga, mareșalul Constantin Prezan, Principesa Elisabeta, Octavian Goga, patriarhul Miron Cristea, acad. Simion Mehedinți, istoricii Alexandru Lapedatu și Ion Nistor, profesorul clujean Emil Hațieganu, dr. Aurel Vlad, prim-ministrul Basarabiei Daniel Ciugureanu, generalul Nicolae Macici și mulți alții.

O fotografie veche este un fragment de eternitate. Răscoliți de frumusețea acestui document, ne-am gîndit să continuăm publicarea fotografiilor vechi, cu alți oameni importanți din istoria țării noastre, dar și cu părinți și bunici, mari anonimi ai istoriei române.

Vom tipări în ziarul Cotidianul fotografii mai vechi expediate redacției noastre la adresa de e-mail redactia@cotidianul.ro. Doamna Camelia Șucu și firma sa ClassIn s-au hotărât să ni se alăture.

Ne-ar bucura dacă fotografiile vechi, scanate și expediate prin e-mail, ar conține cîteva detalii sau o scurtă poveste despre viața subiectului din imagini. În măsura posibilităților, vom încerca să publicăm cît mai mule amănunte și cît mai multe fotografii. De asemenea, intenționăm să le premiem pe cele mai frumoase. Ne-ar bucura enorm ca la sfîrșitul întreprinderii noastre să putem tipări și un album. Ar fi un omagiu adus celor din imagini și un minunat fragment de istorie românească.

Învățătorul Ioan Ban (1816-1911) și soția lui, Elena Ban, din Poiana Sibiului

Învățătorul Ioan Ban, soția sa, Elena, cei doi copii și nora lor, Maria Șerb, în 1902

A fost pentru poienari un fel de sfînt. Pînă în 1947, cînd au venit comuniștii, fotografia învățătorului Ioan Ban Dascălu a fost ținută pe holul principal sau în cancelaria școlii din Poiana Sibiului. I se spunea Dascălu (iar soției sale, Dăscălița) și era fiul preotului Ban, zis și Popa Jude. Ioan Ban Dascălu a fost titularizat în post de Andrei Baron de Șaguna şi a școlit 34 de clase cu elevi din Poiana Sibiului. Școala din Poiana Sibiului avea 440 de elevi, cea din Ocna Sibiului – 457, iar cea din Săliște, în 1858, avea 406 elevi. Ioan Ban a fost membru ASTRA și unul dintre cei mai respectați dascăli ai Ardealului. Le dădea elevilor următoarele calificative (conform cataloagelor păstrate în arhive): „foarte mulțumitoriu“, „mulțumitoriu“, „destulitoriu“ sau „nedestulitoriu“. Iar de la 1880 – „foarte bine“, „bine“, „îndestulitoriu“, „neîndestulitoriu“.

Fotografii din arhiva doamnei Elena Onofie-Barbu, strănepoata învățătorului, autoarea unei cărți despre acesta

Tabloul lui Ioan Ban în cancelaria școlii din Poiana Sibiului

Cornel NistorescuPublicat Duminică, 22 ianuarie 2017
9341
 | 16
 | 6
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Costel
0
O poza care sa nu sperie nurorile, nu aveti?
Publicat Sâmbătă, 28 ianuarie 2017
+Răspunde
Crocodilul
-5
Suntem cu opinci si izmene si acum. Am incercat sa obtinem citeva gratis de la Oprea si nu ne-a dat. Pe vremea strabunicilor se puteau face alte noi. Pe VREMEA SOCIALISMULUI LUI ILIESCU, NASTASE, PONTA, DRAGNEA le coasem si le cirpim de zece ori. Vecinul a pus placheuri la opinci sa tina mai mult. Vreau sa vad guvernul de zazavat de acum sa vad cum ii sta cu opinci. STELULE tu ai Opinci sau Ferrari?
Publicat Duminică, 22 ianuarie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+6
EXCELENT ARTICOL MAESTRE CA DE OBICEI DAR IN SCOALA DE CE NU SE INVATA DESPRE ASTA ?????????? CU STIMA SI RESPECT ACELASI SOBOLAN !!!!!!
Publicat Duminică, 22 ianuarie 2017
+Răspunde
Tudor
+8
Inițiativa dvs m-a determinat si pe mine să-mi revăd albumul familiei de la începuturi pâna în prezent . Mulțumesc .
Publicat Duminică, 22 ianuarie 2017
+Răspunde
REBEKA
+11
Superb, am descoperit si eu O FOTOGRAFIE cu BUNICUL meu, BUNICA si SORA BUNICII, nascuti in SEC. ix, deci I880, pt. ca BUNICUL a luptat in Primul si al Doilea Razboi Mondial, fiind 9 ani prizonier la COTUL DONULUI.Asa , in STRAIE albe, NATIONALE, mi-aduc aminte, plecau DUMINICA la BISERICA.Tare frumos era, parca acum imi pare UN BASM FRUMOS.
Publicat Duminică, 22 ianuarie 2017
+Răspunde
Ion Butnaru @ REBEKA
+2
Vă rog mai multă atenţie la datarea fotografiilor. (Învăţătorul Ioan Ban a trăit până în 1901, iar fotografia este făcută în ... 1902 ! Nu-i păcat faţă de o iniţiativă atât de frumoasă ?!)
Publicat Duminică, 22 ianuarie 2017
+Răspunde
Fotografiile bunicilor
Eroul Emanoil Nicolescu
PublicatSâmbătă, 25 februarie 2017
Constantin Manolescu, bibliotecarul Poștei Mari
PublicatSâmbătă, 18 februarie 2017
Administratorul de moșie în 1938
PublicatLuni, 13 februarie 2017
Două caractere frumoase
PublicatSâmbătă, 04 februarie 2017
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
7 articole/ Actualizat acum 8 ore şi 15 minute
alarm off
Iohannis şi tunul FDGR
13 articole/ Actualizat Miercuri, 22 februarie 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
6 articole/ Actualizat Sâmbătă, 25 februarie 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
3 articole/ Actualizat Duminică, 26 februarie 2017
alarm off
România din Piaţa Chibrit
62 articole/ Actualizat Miercuri, 25 ianuarie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
99 articole/ Actualizat Joi, 23 februarie 2017
Ioan Vieru

Din partid simbol al schimbării statului totalitar și a economiei, PNL s-a transformat într-o sursă de cooperare cu adversarii democrației.

Ioan VieruPublicat acum 4 ore şi 53 minute