Fragila graniţă dintre dans şi teatru

Teatrul Figura Stúdió Színház din Gheorgheni organizează, în perioada 18-22 mai 2016, pentru cea de-a şasea oară, Festivalul de Dans şi Mişcare, dance.movement.theater. Festivalul se desfăşoară pe durata a cinci zile, perioadă în care publicul va putea viziona nouă spectacole, şi îşi propune căutarea fragilei graniţe dintre dans, mişcare şi teatru, precum şi posibilitatea creării unui dialog care s-ar putea instala între mişcările de dans contemporan naţional şi internaţional.

Tunde Baczo 7-7

Invitaţii festivalului sunt M Studio (RO), Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely (RO), Compania Duda Éva / Movein Mission (HU), Compania Pál Frenák (HU, FR), Teatrul de Dans Europa Centrală (HU), Compania Simptom (HU), Fehér Ferenc (RO), Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (RO).

Spectacolul recent prezentat al M Studio din Sfântu Gheorghe, anume Sărbătoarea primăverii de Igor Stravinsky, a cărei compoziţie muzicală a fost concepută pentru balet clasic, este reformulat în limbajul dansului contemporan, dorind astfel să apropie acest clasic al istoriei muzicii de societatea contemporană. (miercuri, 18 mai, la ora 19.00, Sala Mare)

Breathe, în coregrafia semnată de Duda Eva. Foto Domolky Daniel

Artistul-coregraf al spectacolului 7/7 al Teatrulul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara, Tünde Baczó, este un invitat constant al festivalului din Gheorgheni. Concepţia spectacolului laureat cu numeroase premii de festival constă într-o întrebare, anume cum se pot parcurge cele şapte trepte ale existenţei umane: ce înseamnă să fii copil, elev, îndrăgostit, muncitor, mamă, înţelept, bătrân. Muzica acestei lumi create de Tünde Baczó este compusă de Tibor Cári, compozitor laureat al Premiului UNITER. (joi, 19 mai, ora 19.00, Sala Studio)

Compania Pal Frenak – Birdie

Éva Duda este una dintre figurile reprezentative ale dansului contemporan din Ungaria, fondând o proprie trupă în stagiunea 2009-2010 Compania Duda Éva / Movein Mission cu care, în aceşti câţiva ani de existenţă, trupa a obţinut numeroase premii. În cadrul actualei ediţii a festivalului dance.movement.theater, trupa evoluează cu spectacolul Breathe!, semnat de liderul trupei, în care câştigă teren dorinţa de libertate, evitarea barierelor şi descoperirea de sine. (joi, 19 mai, ora 21.00, Sala Mare)

Spectacolul Birdie al Companiei Pal Frenak. Birdie, Gyorgy Jokuti

Compania Pál Frenák a fost fondată la Paris în urmă cu treizeci de ani, iar în prezent are sediul la Budapesta. Fondatorul trupei a adus un stil radical nou în dansul din Ungaria prin dinamica aparte a mişcării şi noului tip de sensibilitate. Spectacolele lui Pál Frenák sunt prezentate regulat prin toată Europa, iar în Ungaria sunt propuse, aproape anual, pentru Premiul celui mai bun spectacol de dans. În spectacolul Birdie, ce urmează să fie prezentat la Gheorgheni, coregraful abordează motivul zborului, având drept elemente de inspiraţie drama de lungmetraj al lui Alan Parker, Birdy, romanul cu acelaşi nume al scriitorului american William Wharton, precum şi filmul documentar al lui Raymond Depardon, San Clemente. Spectacolul, ca toate lucrările creatorului, prezintă interesante şi unice experienţe de spaţiu. Dansatorii compun o trupă internaţională, în cadrul ei evoluând artişti din Cuba, Franţa şi Ungaria, iar materialul muzical al spectacolului s-a născut şi el în urma unei colaborări internaţionale, fiind opera tânărului şi foarte talentatului compozitor din Berlin, Norman Levy. (vineri, 20 mai, ora 19.00, Sala Mare)

SCARA – Teatrul de Dans Europa Centrală

Cea mai veche casă de dans din Budapesta, Teatrul de Dans Europa Centrală, evoluase deja în repetate rânduri la festivalul din Gheorgheni. La ediţia din acest an, trupa se prezintă cu două spectacole individuale, câte o coregrafie realizată de Anna Réti şi, respective, Attila Kun, ambele spectacole făcând parte din programul numit K-Arcok inaugurat în acest an: spectacolul Scară este prezentat în evoluţia lui Mariann Hargitai, iar Tot1 în evoluţia lui Péter Kovács. (sâmbătă, 21 mai, 18.00, Sala Studio)

TOT1 – Teatrul de dans Europa Centrală. Foto Dusa Gabor

Compania Simptom a fost fondată în 2002, având ca lider pe matematicianul Réka Szabó, care, începând din 1995, este prezent în viaţa dansului contemporan în calitate de dansator, coregraf şi regizor. Spectacolele pline cu mesaj ale Companiei Simptom sunt pline de spiritualitate şi au caracter jucăuş.

MIRACOLELE NOPŢII – Compania Simptom

Spectacolul Miracolele nopţii, inclus în programul festivalului, a fost inspirat de poezia cu acelaşi nume a lui Sándor Weöres. Reprezentaţia recreează pe scenă limbajul liber, discursiv, neregulat şi fără limită de vârstă al poeziei prin împletirea dansului şi artei plastice. Obiectele şi figurile create de persoana care desenează pe scenă sunt animate cu ajutorul unui software special care contribuie, totodată, la relaţia specială, suprareală, instalată între lumea proiectată şi dansatori. (sâmbătă, 21 mai, ora 19.30, Sala Mare)

Ferenc Feher – Hello Zombi

Fehér Ferenc este un dansator şi un coregraf de succes, cu multă experienţă, din Ungaria. Nu a urmat nicio instruire de dans în sensul clasic al cuvântului, însă, datorită numeroaselor lucrări desfăşurate de-a lungul anilor, a reuşit să îşi creeze un stil propriu. Este câştigătorul a numeroase premii. Speciile preferate: mişcare animată, teatru de dans şi mişcare, dans fizic. Spectacolul Hello, Zombi! se încadrează în tiparele speciei, fiind în acelaşi timp o caricatură şi prezintă acea stare de spirit în care nu există nici personalitate, nici identitate. (duminică, 22 mai, ora 18.00, Sala Studio)

Coregrafie de grup

Spectacolul Coregrafie de grup al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti o are drept performer, coregrafă şi regizoare pe Mihaela Dancs, care îşi desfăşoară activitatea artistică la Londra, Veneţia, Praga, New York, Viena, Stockholm şi Tokyo. Spectacolul prezentat la festival este parte a seriei de spectacole începute în 2013, serie ce se centrează pe energie ca formă a comunicării. (duminică, 22 mai, ora 20.00, Sala Mare)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.