Frankfurt am Main, Londra şi Roma

Design şi pictură românescă la Frankfurt am Main în cadrul Zilelor Culturii Române, 26-28 iunie

Două expoziţii de arte vizuale vor fi vernisate cu ocazia Zilelor Culturii Române din Frankfurt am Main organizate de ICR Berlin între 26 şi 28 iunie: expoziţia de pictură contemporană „Şi Ieri a fost Azi” în data de 26 iunie şi expoziţia de design „Untamed Skin” în data de 27 iunie.

O selecţie substanţială de lucrări din colecţia de pictură contemporană Daniel Ştefănică va fi expusă în spaţiul generos al halei expoziţionale AusstellungsHalle 1A din Cartierul Muzeelor. Vernisajul expoziţiei din data de 26 iunie, ora 18.00, va deschide festiv Zilele Culturii Române cu o recepţie în aer liber. Deschiderea va avea loc în prezenţa colecţionarului Daniel Ştefănică şi a curatorului Erwin Kessler.

Daniel Ştefănică se numără printre cei mai importanţi colecţionari ai momentului, fiind şi unul dintre puţinii care îşi asumă riscul descoperirii de noi talente. Colecţia sa cuprinde peste 200 de lucrări de pictură şi sculptură contemporană şi reuneşte exclusiv artişti în viaţă. Selecţia de lucrări realizată pentru expoziţie de curatorul Erwin Kessler cuprinde artişti români cunoscuţi precum Florin Ciulache, Cordruţa Cernea, Bogdan Vlăduţă, Roman Tolici, Gili Mocanu, Mona Vătămanu, Răzvan Boar şi Nicolae Comănescu. Expoziţia redă o imagine de ansamblu asupra picturii româneşti, revelând nu doar mersul lumii artei româneşti contemporane, ci şi drumul colecţionarului şi al societăţii ultimelor două decenii.

„Ştefanică colecţionează la risc, pe cont propriu, căutind să vadă, cu lupa artei, ce e de facut cu timpul si cu locul acesta. În anii în care pictura, îndeosebi aceea figurativă, ieşise din atenţie, Ştefănică colecţiona pictură figurativă, cu spirit incisiv, nu neapărat politică, dar oricum, deloc «corectă», mereu capabilă să îi spună lui însuşi povestea vremii sale. Ulterior, acelaşi Ştefănică începe să colecţioneze – tot în pictură – momente de derută, de obscuritate, de incomprehensibil.” (Curator Erwin Kessler)

În cea de-a doua zi dedicată Culturii Române, 27 iunie, începând cu ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziţiei “Untamed Skin – the Romanian Blouse”, proiectul colaborativ al celor trei designeri români – Alexandru Nimurad, Vika Tonu si Alexandra Abraham – iniţiat de galeria Galateca. Expoziţia a fost distinsă cu menţiune specială la London Fashion Week pentru cea mai bună expoziţie. Designerul Alexandru Nimurad a conceput o colecţie vestimentară care utilizează anumite simboluri şi motive folosite în vestimentaţia tradiţională, completând simplitatea formelor şi liniilor cu o atenţie deosebită pentru mişcarea fluidă a materialelor. Creaţiile Alexandrei Abraham alcătuite din hamuri suprapuse peste rochiile din pânză şi bumbac se aseamănă cu formele ample ale iei româneşti, subliniind însă liniile principale ce compun forma corpului feminin. Expoziţia este completată de colecţia capsulă de bijuterii haute-couture a Vikai Tonu, inspirată din povestea Reginei Maria şi având ca element central inima – lăsată moştenire României de către Alteţa Sa.

Găzduită de Brauchbach Five (Braubachstraße 5), galerie de fotografie, arhitectură şi design situată în centrul istoric al Frankfurtului, expoziţia „Untamed” va familiariza publicul german pe durata Zilelor Culturii Române cu originile IEI şi cu expresivitatea specifică a acestei piese de vestimentaţie rafinate, delicate şi „neîmblânzite”.

Cinemateca românească de la ICR Londra continuă sezonul Marin Preda

Secvenţă din Moromeţii

Seria „Marin Preda în film” de la „Cinemateca românească”, parte a proiectului „Moromeţii 60. Jubileul unei capodopere”, a continuat la Institutul Cultural Român din Londra, cu proiecţia filmului „Marele singuratic”, în regia lui Iulian Mihu.

Proza lui Marin Preda, o cronică realistă şi nuanţată a istoriei recente a României, însufleţită de personaje memorabile şi abordând teme morale şi politice grave, a fost de-a lungul anilor o consistentă sursă de inspiraţie pentru marele ecran. „Cinemateca românească” de la ICR Londra programează, în cadrul acestui program aniversar, câteva dintre cele mai reuşite adaptări cinematografice ale romanelor marelui scriitor. Programul seriei de ecranizări după operele lui Marin Preda a mai cuprins proiecţia filmului „Moromeţii”, urmată de un dialog cu publicul susţinut de binecunoscutul regizor Stere Gulea.

Pe parcursul lunii iunie, cei prezenţi au ocazia să viziteze şi expoziţia „Marin Preda: O viaţă în imagini şi cărţi”, cuprinzând instantanee din viaţa scriitorului, imagini de arhivă cu manuscrisele sale, dar şi imagini de pe platourile de filmare ale celebrei ecranizări a „Moromeţilor”, considerată pe drept cuvânt unul dintre cele mai bune filme româneşti din toate timpurile.

„Marele singuratic” a fost filmat în 1976, iar rolurile principale sunt interpretate de actorii George Motoi, Florenţa Manea, Gheorghe Dinică, Ion Caramitru, Toma Caragiu şi Adriana Nemeş. Scenariul îi aparţine lui Marin Preda, după romanul său omonim. Majoritatea criticilor au remarcat ecranizarea fidelă realizată de către regizorul Iulian Mihu după romanullui Preda. În acest sens, Eva Sârbu scria: „Marele singuratic este, fără îndoială, o adâncă plecăciune pe care cinematograful o face în faţa literaturii. Ca film, el poate să placă, să displacă, să încânte sau să nedumerească, în niciun fel şi în niciun chip nu poate trăi indiferenţa. Pentru că literatura în faţa căreia se înclină poartă semnătura lui Marin Preda, dar şi pentru că cel care face această plecăciune este Iulian Mihu. Un regizor cu ale cărui filme poţi fi sau nu de acord, le poţi accepta sau respinge, în niciun caz nu le poţi ignora”.

Moromeţii 60” este dedicat uneia dintre cărţile esenţiale ale literaturii române, la 60 de ani de la publicarea acesteia, şi include evenimente din mai multe domenii: teatru, cinematografie, literatură şi arte vizuale. Printre invitaţi se regăsesc profesorul, scriitorul şi criticul literar Caius Dobrescu şi actorii Marcel Iureş, George Mihăiţă şi Jack Klaff. Parteneri: Muzeul Naţional al Literaturii Române, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Teatrul ACT.

Festivalul teatROmania_emersionisceniche, la Accademia din Romania

Accademia di Romania in Roma găzduieşte în ultimul weekend al lunii iunie festivalul de teatru „teatROmania_emersionisceniche„, ajuns la cea de a cincea ediţie. Festivalul îşi propune să promoveze dialogul intercultural, creşterea colaborărilor artistice internaţionale şi diversificarea exprimărilor scenice. Intenţionează, desigur, să aducă sub reflectoare teatrul contemporan, oferind un caleidoscop al scenei teatrului românesc, de la câteva companii independente până la Teatrul Naţional din Bucureşti. Festivalul a fost iniţiat în 2010 de două asociaţii culturale – Telluris Associati din Pontedera şi FIRI (Forumul intelectualilor români din Italia), în colaborare cu Accademia di Romania, care, de asemenea, găzduieşte an de an evenimentul în spaţiile sale. Este susţinut de Institutul Cultural Român din Bucureşti, şi se bucură de patronajul regiunii Lazio şi al oraşului Roma, Departamentul de Cultură şi Turism.

Programul celei de a cincea ediţii a festivalului îl propune în deschidere, vineri, 26 iunie, pe cunoscutul actor Ion Caramitru, acompaniat la clarinet de Aurelian Octav Popa, în spectacolul „Dor de Eminescu„, bazat pe texte cunoscute şi inedite ale marelui poet romantic Mihai Eminescu. În a doua seară, actriţa Isabella Drăghici (formată în compania teatrală Passe Partout condusă de Dan Puric) va interpreta pe scena festivalului “Tra i silenzi”/”Între tăceri„, o meditaţie a drumului iniţiatic al iubirii şi existenţei umane. Va urma „Burrnesha„, spectacol în care limbajul teatral se împleteşte cu cel cinematografic pe tema identităţii de gen, plecând de la o realitate socio-culturală pe cale de dispariţie în Balcani, interpretat de Maria Stefanache în regia lui Valbona Xibri. Vor încheia Festivalul două spectacole: “L’ultimo lebbroso”/”Ultimul Lepros” de Radu Botar, interpretat de Vlad Chico, şi “Mattatoio” /”Abator„,piesă a tânărului dramaturgul Marco di Stefano, cu Olimpia Mălai şi Liliana Tofan, regizat de Mădălina Ţurcanu, având ca subiect problemele şi tabuurile sociale (cum ar fi comerţul de organe) sau diferitele forme de discriminare şi excludere socială, deosebit de relevante în societatea globalizată de astăzi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.