Frankfurter Allgemeine Zeitung o acuză pe Ecaterina Andronescu de plagiat

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, pentru NewsIn, cu privire la articolul din cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung potrivit căruia ar fi plagiat, că este o chestiune de „campanie”, „un scenariu care se repetă ca şi în cazul Ponta.”

„Nu vi se pare că este un scenariu care se repetă ca şi în cazul domnului Ponta? Ţine de campanie să spun lucrul acesta. Este urât, e foarte urât. Asta este lumea în care trăim. Teza de doctorat s-a elaborat în laborator. Doamna Cristina Nichifor a lucrat efectiv şi şi-a obţinut rezultatele acolo şi fosta soţie a lui Nechifor este actuala soţie a profesorului după care se insinuează suspiciunea. Nu vreau să să spun cine se află în spatele acestui lucru pentru că nu îmi face nicio plăcere”, a spus Andronescu.

Potrivit RFI România, cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeintung afirmă că ministrul Educaţiei, doamna Ecaterina Andronescu, l-a apărat pe premierul Victor Ponta în scandalul său de plagiat la lucrarea de doctorat, dar acum doamna ministru ar fi fost prinsă şi ea la copiat.

„Afacerea în care e implicată Ecaterina Andronescu datează tot din anul 2003 când era şi ministru al Educaţiei în guvernul Nastase si decan al Facultăţii pentru Chimie Industrială din cadrul Universitatii Politehnice. Un articol de cinci pagini din revista “Analytical Chemistry” intitulat “Synthesis of TBP-Based Ferrofluids“ descrie un experiment al Aureliei Cristina Nechifor, doctorand sub îndrumarea doamnei ministru. Analiza textului arată că părţi importante din articol ar fi fost preluate din munca altor oameni de ştiinţă. Articolul co-semnat de Ecaterina Andronescu a fost inclus în lucrarea de doctorat a Aureliei Cristina Nechifor”. scrie FAZ, citând integru.org. 

La integru.org, articolul semnat de Andronescu şi Nechifor a fost analizat de oameni de ştiinţă din Germania, Canada, Marea Britanie şi SUA, scrie FAZ, adăugând că in 2006, chimistul olandez Gerard van Ewijk de la Universitatea Utrecht i-a confirmat unei jurnaliste din România că rezultatele muncii sale au fost copiate “cu neruşinare” si prezentate drept rezultatele unor alte cercetîri.

Marţi, o scrisoarea deschisă semnată de Andrei Pleşu, Monica Macovei, Horia Roman Patapievici, Grabriel Liiceanu şi alţii apela la Ecaterina Andronescu, în calitate de universitar respectat, să declare lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta drept plagiat. 

Articolul din FAZ este semnat de Karl-Peter Schwarz, acelaşi care a început sa scrie negativ la adresa României cînd a ieşit la iveală plagiatul de care era acuzat Victor Ponta, el fiind, simultan cu cei de la revista „Nature”, cel care a demascat aşa-zisul furt intelectual. Imediat după publicarea articolului în „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, Schwarz a fost invitat la „Naşul TV”, unde a declarat următoarele despre presa din România: „Aş spune că situaţia mass-media în România e deosebit de tragică. Şi este mult mai aproape de Albania, decît, de exemplu, de Cehia. Iar asta se leagă, desigur, de ceea ce aţi menţionat, aceste structuri oligarhice, dar şi cu acest fel agresiv, spectaculos, senzaţionalist, de a prezenta informaţia, nu numai info-tainement, informaţie şi divertisment, dar şi manipulare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.