Franța și Germania au început războiul laptelui în Alsacia

Fermierii francezi au prevenit guvernul și apoi au trecut, în mod tradițional, la acțiune. Degeaba a anunțat executivul socialist de la Paris că le va oferi un ajutor de urgență de 600 de milioane de euro. Agricultorii au intrat în a doua săptămână de proteste împotriva importurilor de produse alimentare mai ieftine și au cerut majorarea subvențiilor.

În Alsacia, fermierii francezi au oprit peste 300 de camioane venind din Germania, le-au verificat încărcătura și le-au împiedicat intrarea în Franța în cazul în care transportau produse alimentare.

Reprezentantul unui sindicat al fermierilor spune că prețul alimentelor importate din Germania este mai mic pentru că peste Rin este folosită forța de muncă ieftină din Est și legislația de mediu este mai permisivă. Fermierii francezi se plâng că eliminarea regimului european al cotelor la producția de lapte, dar și politica lanțurilor de supermarket-uri și embargoul impus de Rusia pentru importul de produse alimentare din UE au dus la scăderea îngrijorătoare a prețurilor.

”Problema e că prețul litrului de lapte este de 25 de eurocenţi. Noi avem nevoie de 35-40 de eurocenţi pe litru. Pierdem bani, nu știm ce sa mai facem”, spune un fermier pentru Euronews.

În Germania, acțiunile fermierilor francezi au fost interpretate ca un boicot de facto și federația germana a industriei laptelui s-a adresat Comisiei Europene și a denunțat ajutoarele oferite de stat francezilor. Și fermierii germani suferă de pe urma reducerii prețului laptelui și nu pot accepta măsurile anticoncurențiale din Franța.

În timp ce fermierii francezi își apără laptele lor scump și cer subvenții, ei par să uite că și Franța exporta produse alimentare în țările UE, provocând pierderi similare agricultorilor de acolo. În Spania, spre exemplu, fermierii au amenințat că vor boicota companiile franceze de lactate care au ajuns să ofere 22 de cenți pe litrul de lapte, în condițiile în care în Franța aceleași companii au căzut de acord să plătească un preț majorat la 34 de eurocenţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.