×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:40
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
SUA se izbesc de un refuz categoric al Europei
Franţa şi Germania pot arunca în aer Summitul NATO

Cu puţin înainte de a prelua mandatul de la Casa Albă, în ianuarie 2016, Donald Trump şoca mai toate cancelariile europpene declarând într-un interviu pentru presa britanică şi germană că “NATO este depăşit” şi cerându-le europenilor mai ferm decât oricare alt preşedinte american să contribuie mai mult la bugetul Alianţei.

A fost motivul pentru care întâlnirea de la jumătatea lunii aprilie dintre preşedintele Trump şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost considerat un barometru extrem de important al relaţiei Europa-SUA. Toată lumea transatlantică a răsuflat uşurată când, la conferinţa de presă, Trump a declarat: “Am spus că NATO este depăşită. Nu mai este depăşită”. Iar explicaţia a venit imediat: “Am spus ca NATO este depăşită pentru că nu avea grijă de terorism (…) Acum au făcut o schimbare – au grijă de terorism”. Iar Jens Stoltenberg a confirmat opinia lui Trump şi a întărit-o: “Am căzut de acord amândoi astăzi că NATO trebuie să facă mai mult în lupta globală împotriva terorismului”.

Imediat după aceste declarații, de aparentă împăcare între aliaţii din Europa și SUA, au apărut scenariile unei posibile cooperări între NATO și Rusia, ale unui nou rol al NATO, căci Moscova a făcut deseori apel la un front global împotriva terorismului.

Însă, cu exact o săptămână înaintea Summitului NATO de la Bruxelles, ocazie cu care Trump va întreprinde primul său turneu diplomatic în Europa, relaţia dintre SUA si Europa pare să se fi stricat, până la riscul dinamitării întregului Summit al Alianţei. Asta pentru că aliaţii europeni refuză să trimită trupe pe frontul antiterorist. “Nu a fost luată încă nicio decizie, discuţiile continuă. Oricum, este în afara oricărui dubiu că NATO nu se va implica în operaţiuni de luptă şi nu va trimite trupe militare”, a spus joi Jens Stoltenberg, când a sosit la Bruxelles, la întâlnirea miniştrilor de Externe şi ai Apărării din UE. Cu alte cuvinte, Franţa şi Germania nu sunt de acord cu poziţia SUA, împărtăşită în aprilie şi de secretarul general al NATO.

La aceeaşi întâlnire, scrie Reuters, miniştrii au mai discutat un aspect care poate fi o veste proastă pentru Donald Trump şi industria americană de armament. Este vorba despre primul pas către concretizarea unei Europe a Apărării, prin crearea unui fond care să finanţeze proiectele militare europene. Iniţiativa, care nu ar fi putut prinde contur dacă Marea Britanie nu ar fi ales calea Brexitului, aparţine Franţei şi Germaniei şi este sprijinită de Italia şi Spania. Liderii europeni au dat asigurări Washingtonului că o Uniune a Apărării în Europa nu s-ar suprapune peste rolul NATO, însă este limpede că apariţia unui asemenea fond va presupune o competiţie acerbă între SUA şi marii producători europeni de armament – aliaţii europeni din NATO (cu România şi Polonia în primele rânduri) vor suporta presiuni mari din partea SUA, Franţei, Germaniei, Suediei, Italiei când va veni vorba de noi achiziţii militare.

Pentru preşedintele SUA, un refuz mai puternic din partea Europei, a se citi Franţa şi Germania, nu se putea. "Unele state, precum Franţa, Germania, Italia sau Grecia, nu sunt convinse de propunerea americanilor. Vor să ştie ce diferenţe ar implica. Toate cele 28 de state aliate NATO depun deja eforturi în acest sens. Dacă aliaţii vor fi convinşi că este mai mult un pas simbolic, un acord este posibil", a spus un înalt oficial european din cadrul NATO, cu referire la refuzul participării sub steag NATO la operaţiunile militare impotriva terorsmului.

Asta nu înseamnă că statele europene din NATO nu participă la coaliţia internaţională de luptă împotriva terorismului condusă de SUA, însă o fac individual, nu sub drapelul alianţei militare. Surse anonime citate de Bloomberg susţin că refuzul european se datorează temerii că prin participarea antitreroristă, rolul NATO ar putea fi modificat. “Se discută dacă NATO ar trebui să se alăture coaliţiei şi acei aliaţi care sunt pentru spun că, alăturându-se coaliţiei, NATO ar trimite un mesaj politic clar”, a spus Stoltenberg, adăugând însă “ca nu s-a luat nicio decizie până în acest moment”.

Noul regim din Franţa, condus de Emmanuel Macron, şi cel din Germania, condus de Angela Merkel, doi lideri care au dorit să arate întregii lumi că tandemul franco-german va redeveni coloana vertebrală a UE, au refuzat să comenteze pe marginea acestei dispute din cadrul NATO.

Aliaţii europeni se tem că o participare cu trupe la misiuni de luptă împotriva terorismului sub stindard NATO i-ar târî într-un noi război, din cauza acţiunilor imprevizibile ale administraţiei Trump, scrie Bloomberg. În plus, Franţa consideră ca contraterorismul este o chestiune ce ţine de securitatea internă şi nu doreşte implicarea străină pe această latură. Din partea Germaniei, o explicaţie vine de la deputatul creştin-democrat Roderich Kiesewetter: “Un NATO mai puternic ar fi văzut cu scepticims în special de statele arabe şi nu ar fi deloc pe placul publicului european”. Mai este un motiv pentru Germania, explicat de un oficial, sub protecţia anonimatului: Berlinul priveşte cu reţinere implicarea Turciei în lupta împotriva terorismului şi este reticentă când e vorba de furnizarea de informaţii secrete pentru Ankara, aşa cum ar presupune-o implicarea NATO în acest război global. Alte state, cum ar fi Italia, au argumentat refuzul de a participa în cadrul NATO la aceste operatiuni prin costul lor foarte mare.

Călin MarchieviciPublicat Vineri, 19 mai 2017
9930
 | 10
 | 19
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ivan și Turbincă
+1
Trăiască și înflorească Statele Unite ale Europei... mă rog, UE, cu capitala la Berlin, Paris și - de formă - la Bruxelles!
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
ILeo
+4
Cotraterorismul e considerat de Franta chestiune interna ,deci fara NATO .Asta spre deosebire de Ro unde contraterorismul intern este preluat de NATO,bagat peste tot ca problema strategica si care fara ajutorul NATO denota ca Ro ar sucomba-de la DNA pana la ultima unitate ce mai are tara asta,institutie impanzita cu ordinele NATO,deci suveranitatea noastra este abolita prin intelegerea deformata,lasa si slugarnica a capilor tradatori,insuficient pregatiti si dornici de functii in subsidia NATO.Care nu s elimiteaza la colaborare cu Min Ap Nat ci a penetrat tot.Mai este vorba de participarea aliatilor europeni la fronturile de lupta ex,ceea ce spune Marchevici e ca aliatii eu,au refuzat,insa Ro participa copios pe ac.fronturi,mai putin Siria .Nu e clar daca contributia de 2 % din PIB achitata de aceiasi saraca Ro care a dat totul pe tava NATO si totusi participa in Afganistan si altele,este pt. a nu participa la lupte,fronturi si a lasa totul pe seama NATO adica pt.aparare,or asa cum stau lucrurile este in plus, ceea ce Fr ,Germania state puternicie si dezvoltate nu s e grabesc sa faca. Si in relatia cu NATO juridicul este fals, schioapata si capilor nu le-a trecut prin cap nu opozitie ci ceea ce trebuiau sa faca dintotdeauna si nu au facut : relatii echivalente, corecte ,investitii , controlate de PArlamente ajunse ultima roata la caruta .Aceste parlamente ce constitutie esenta democratiei ca institutie nu puteau avea vreo trecere in fata celor care in numele si slujba "secretelor supreme"care sunt apa chioara doar pt. a inspira temeri, santaj si supunere, erau desigur-ele parlamentele-fie servile, fie nestiutoare fie acopereau ce transasera capii luminati sau iluminati in numele unei tari strivite de marile puteri . Cu atat mai mult de Lumea Noua ce a catadixit sa-si descalte cizmele de cowboy pe ac. meleaguri salbatice, ce nu se stie cum de mai existau fara guma,coca-cola,hot-dog ,avand doar cu un dracula comic.
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
Sierra
-2
Inca o data merkel se dovedeste proasta Europei si ii face jocurile psihopatului phutin. Cat priveste postacii care doresc scoaterea tarii din NATO cel mai probabil sunt propagandisti rusi sau bosorogi securisto-pesedisti. Cand vezi ca o tara suverana de langa noi e atacata de psihopatul rus phutin si tu vrei iesirea din NATO in mod clar esti senil sau propagandist.
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
Radu Humor @ Sierra
+4
Siera , ia-te bre de mână cu Marcu şi luaţi-o înainte spre Israel ! Nu ne aşteptaţi şi pe noi ! Dacă-i aşa de bine-acolo, nu văd ce v-ar mai reţine pe-aici ?! Sau.....(fără (l))???
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
pozitie stanjenitore
+8
2% nu e pa armament, ci aia ne costa, ca sa stam acolo. Pa hartie, ca la o adica ...hmm, santem pa nicaieri. Parca am fi singuri. Dar asta ne costa, 2%. Asa neau spus e ca vor de la noi. Si asta ei primesc. Ca nui frumos sa spui nu, ca nu le dai, cand iti cere. Dai un ban si ... faci incontinuare ceea ce facei mai inainte. Asa sa face politica stratergica la nivel de stat inalt. De eram cu Rusi ... hmm, iesiam sigur mai ieftin. Excellent.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Horea
+5
Parlamentul Romaniei si Guvernul Romaniei trebuie sa ceara neintarziat iesirea Romaniei din NATO si sa declare Romania Tara neutra.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
7.4
-1
E simplu. UE e condus de Soros. Oamenii lui au ajuns la putere in UE. Merkel accepta milionul de emigranti islamici in timp ce Soros explica cum acestia or sa scoata economia Germaniei si UE din impas ! !!! Ce coincidenta de vederi. In Franta a castigat candidatul lui Soros. Cum Soros si Trump sunt adevarsari iata si razboiul...va doresc vizionare placuta !
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Santa Klaus
+11
De ce trebuie să cheltuim 2 % și să ne inarmăm, mai ales cu arme second hand ale unui singur producător , compatibil NATO ? Cine ne amenință ? Ale cui interese sunt in joc ? De ce se desconsideră omul și o transformă unii in victime ? Ce rost are NATO in europa, mai ales dacă există un UE ? Nu este mai de dorit o colaborare, o pace sigură și durabilă, știindu-se imensa putere de distrugere a armelor și a technologiilor militare de azi ? Au innebunit politicienii ?? Păi la balamuc cu ei.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+4
NOI SI POLONEZII TINEM MULT CU SUA, AM ALOCAT SUMELE CERUTE DE SUA POATE CA POLONIA MAI MULT CU AVERSIUNEA EI FATA DE RUSIA ,TARILE ARABE NU AU TREABA CU UN NATO PUTERNIC TARILE EUROPENE ITALIA SPANIA SI GRECIA SUNT LOVITE DE CRIZA ASA CA ACEASTA AXA BERLIN PARIS O V A LUA IN BARBA PE ALTE CAI PE CARE NU LE GHICESC ANALISTII ,TRUMP FIIND IMPREVIZIBIL !!!!!RUSIA ARE UN MARE ROL IN LUPTA IMPOTRIVA TERORISMULUI RUROPEAN SI NU NUMAI SI NU INTELLEG DE CE FRANTA MAI ALES SI BERLINUL SI SUEDIA UITA DE ATACURILE TERORISTE JIHADISTE !!!!!!TRUMP SE V A UNII CU RUSIA NU VOR MAI FURNIZA OAMENI ACOPERITI DIN SERVICIILE SECRETE IMPOTRIVA FUNDAMENTALISMULUI ISLAMIC SI COOPERAREA SERVICIILOR DE INFORMATII ESTE DE NEPATRUNS VIA SUA SI RUSIA !!!!!ASTA SI IN CONDITIILE CAND NUMAI FRAIERII CRED CA GERMANIA V A MAI OFERII INFORMATII SPECIALE TURCIEI ATATA TIMP CAT AU UN DICTATOR ERDOGAN PE CARE TOT ARMATA IL V A ERADICA PENTRU CA PRIN TRADITIE EGIPTUL SI TURCIA AU ARMATE LAICE CU OFITERI PREGATITI IN TARI VESTICE SI IN SUA SI IN RUSIA SI CARE ISI DAU SEAMA CA TR ESTE IN MARE PERICOL !!!!!ORICUM TRUMP SI PUTIN II VOR DOMOLII SI SPRE BINELE OMENIRII TOTI MEMBRII NATO TREBUIE SA PARTICIPE IMPOTRIVA TERORISMULUI JIHADIST SI SA NU UITAM CA RUSIA A ZIS CA DACA SUA SE RETRAG DIN AFGHANISTAN AR FI UN DEZASTRU DECI CA SA INCHEI TRUMP SI PUTIN II VOR PUNE LA PUNCT PE CEI CARE SE CRED INCA IN SIGURANTA FRANTA SI GERMANIA CARE SUNT ARTIZANII ADUCERII MIGRANTILOR IN EUROPA !!!!!!PS. AM SCRIS MAI INAINTE CA DACA LA BUCURESTI SE V A CONSTRUI O MOSCHEE IMENSA CEA MAI MARE DIN EUROPA SUA SI RUSIA VOR INTERZICE PE CANALE DIPLOMATICE SAU DIRECT CONSTRUIREA EI PUR SI SIMPLU AM RAMANE POATE NISTE MARI IUBITORI DE FINDAMENTALISM ISLAMIC IN CONDITIILE IN CARE IN TARILE VIZATE MOSCHEELE SUNT STRICT SUPRAVEGHEATE DAR NU UN COLOS CA LA NOI !!!!!!!! EU CET ROMAN MA OPUN DEMN SI CURAJOS CA PENSIONAR CONSTRUIRII DE ACEASTA MOSCHEE AR FI O PALMA DATA ROMANIEI IMPLICIT UE SI NATO !!!!!! ASA SA NE AJUTE DUMN
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
marcu
-14
Bre oameni buni,dacă România vrea sa reziste așa cum este ea acum,înconjurată de dușmani, trebuie sa ia exmplul Israelului ,care în circumstanțe mult mai dificile ,rezista totuși numai și numai datorita parteneriatului cu SUA.În clipa în care SUA n-ar mai sprijini Israelul,deși acesta are o armata puternica,bine dotata,servicii secrete extrem de eficiente,acesta ar dipare de pe harta.România este încercuită, nu are cu ce se apăra, singura ei șansă este pateneriatul cu SUA luand ca exemplu Israelul.N-am nici încredere în Germania și Franța ,state care oricând ne pot folosi ca moneda de schimb pt a-și dobândi resurse ieftine din Rusia.America are și ea un interes strategic aici în România. Interesul lor este sa nu lase Rusia sa se apropie prea mult de UE.O uniune Europa-Rusia ar pune mari probleme ,de ordin strategic si nu numai,Americii.Ar trebui sa exploatam cu mare diplomație acest interes strategic american.Dacă, prin absurd americanii ar pleca din Europa,rușii vor domina în ff scurt timp occidentul cu tot cu Germania și Franța în frunte; nici n-or sa se prindă când rușii se vor infiltra peste tot.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
19 @ marcu
+34
Inca un naiv care incredere oarba in angajamentul SUA fata de nevolnica Romania. Ei vor avea interese atata timp cat gadila coastele Rusiei din imediata apropiere. In rest ... pragmatism!
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Radu Humor @ marcu
+13
Poate dacă nu afirmai că Rusia se apropie prea mult de UE, mă mir că n-ai zis şi de America, când oricine vede că-i invers ai mai fi meritat ceva atenţie ! Aşa meriţi cu totul altceva !
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Sierra @ marcu
+9
Cel mai bun comentariu, esti un roman patriot.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
NcM @ marcu
+12
Ce dusmani te inconjoara, tataie? :))))
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu' @ marcu
+3
Da Grivei, pardon SUA vor? Adica vor sa ne adopte ce pe Israel ? Ce credti ca cateva strigaturi "USA love you" conving? Mai ales dupa cer ani de zile destui au zis "roamnii tradeaza, romanii mint, romanii vor cu rusii"
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+32
NATO, în ciuda tentativelor de ultima ora ale SUA, n-are nici un rost. Trump, în campania electorala, avea dreptate.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 10 ore
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 37 minute