Franzelă, cozonac și prăjitură cu gust amar

Cea mai titrată, mai iubită și mai bogată echipă a fotbalului românesc, Steaua București, vicecampioana României și liderul la zi a campionatului mioritic, a fost la un pas de-a fi înfrântă de FC Zurich, liderul la zi în divizia secundă a Elveției.

Urcată pe cai mari și albi, dar cu șaua prea mică și cu dârlogii prea lungi și scăpată aproape total din hățurile antrenorului Lauențiu Reghecampf, Steaua nu-și mai vine în fire. În campionat câștigă greu și poticnit, uneori cu ajutorul arbitrilor. În confruntările internaționale este o echipă de pluton, un fel de ciucă a bătăilor, fie că adevrsarul s-a numit Manchester City sau Osmanlispor Ankara. Dureros și trist!

Revenind la meciul de ieri seară, trebuie să recunoaștem că Adi Popa, cel mai harnic și mai impetuos stelist, ar fi putut deschide scorul încă din minutul 3, că tot el a centrat un balon care a căzut pe bară, în min 17, sau că De Amorim a risipit, în min. 32, o ocazie uriașă, șut slab din mijlocul careului, sau că Tamaș a expediat o lovitură liberă, în min 36, la rădăcina barei, șut violent apărat greu de portarul oaspeților, Vannis.

Dar tot atât de adevărat este că oaspeții au echilibrat și chiar controlat jocul și au avut și ei ocaziile lor și numai forma excepțională a portarului Florin Niță a făcut ca tabela de scor să arate un 0-0 la pauză. Să amintim doar câteva din oportunitățile oaspeților în această primă repriză: Rodriguez (min.5), bâlbâiala din min. 18, cu Toșca și Tamaș în prim plan și cu Momcilovici care trimite în corner, corner care se soldează cu un balon pe care Niță îl scoate din vinclu. Nu trec decât câteva minute și notăm intervenția lui Niță, min.24, când îl blochează la marginea careului mare pe Kone, sau cea din min.30, când apără un puternic șut al aceluiași Kone.

Cam la fel se derulează și repriza a doua, cu oaspeții în atac, parcă mai proaspeți și mai lucizi. Niță mai intervine o dată, la șutul lui Buff, și vine în min. 63 și golul stelist: Adi Popa centreză, pe jos, în fața porții și Golubovici, inexistent până atunci, reușește o execuție de excepție, specifică marilor vârfuri de atac, și trimite cu latul în colțul lung.

Oaspeții se clatină, dar elevii lui Reghe nu speculează momentul favorabil. Mai mult decât atât, elvețienii își revin, reiau atacurile și, în min. 72, la o eroare semnată de Tamaș, pas la adversar, Niță salvează un șut pe care Buff scrisese gol. Din nou iese în evidență Niță care, în min. 84, scoate de la vinclu un balon venit din corner și trimis cu capul spre poartă de același Buff. Peste un minut, vine și golul oaspeților: Cavusavici scapă de Toșca și Momcilovici, centrează pe jos, în fața porții, și Mussa Kone, de lângă Tamaș, trimte în gol cu o execuție similară celei din care înscria Golubovici.

În celălalt meci al grupei, Osmanlispor a condus, pe teren propriu, cu 2-0, prin golurile lui Rusescu, dar Villareal a egalat spre final, rezultat care o obligă pe Steaua să câștige, peste o sptămână, returul cu FC Zurich. Va fi greu, cumplit de greu! Până una-alta e pe ultimul loc într-o grupă despre care patronul Stelei spunea că, pentru echipa sa, e franzelă, cozonac și prăjitură. O fi, dar toate deserturile astea sunt amare. Amare și triste.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victor Nita 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.