Frăție între Lojile masonice din dreapta și din stânga Prutului

La finalul lunii martie la Piatra Neamț a avut loc o dublă frăție. Una de sânge pentru că s-au înfrățit români de o parte și de alta a Prutului, respectiv frăția întru masonerie conform cutumelor masonice de sute de ani.

 

Pe 26 martie la Piatra Neamț prin grija lojii masonice din această localitate membră a Marii Loji Naționale a României (MLNAR) a avut loc un eveniment cu rezonanță masonică, adică înfrățirea lojii din Piatra Neamț cu o lojă din Chișinău. Pe lângă membrii celor două loji la întâlnire au participat marele maestru al MLNAR Tudorel Nițulescu și marele maestru al Marii Loji Naționale a Republicii Moldova Victor Madan.” Această întâlnire reprezintă o dublă înfrățire. Frăția de sânge pentru că s-au întâlnit români de o parte și de alta a Prutului și frăția întru masonerie conform cutumelor de sute de ani ” ne-a declarat Tudorel Nițulescu, mare maestru al Marii Loji Naționale a României.

Un lucru remarcabil la acest moment este și acela că pe 27 martie 1918 Moldova de dincolo de Prut s-a unit cu regatul. Abia la 1decembrie 1918 prin Proclamația de la Alba Iulia s-a creat România Mare. Iată deci că masonii au grijă să respecte și să memoreze momentele importante din istoria noastră națională.

Tudorel Nițulescu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale a României

În urma întâlnirii de la Piatra Neamț cei 2 mari maeștrii au convenit ca în luna aprilie să aibe loc la Chișinău o nouă întâlnire la care va fi invitată și o lojă din Sankt Petersburg, dar și marele maestru al Marii Loji Unite a Rusiei Constantin Sapovalenko. Această viitoare întâlnire va fi ca un arc peste timp din istoria noastră națională. Este unanim recunoscută prietenia dintre Petru cel mare al Rusiei și domnitorul Moldovei Dimitrie Cantemir, amândoi fiind masoni. Menționăm că Dimitrie Cantemir a fost inițiat în loja masonică „Lebăda Albă” din Sankt Petersburg.” Din spirit fraten masonic dar și dintr-o prietenie profundă față de masoni Dimitrie Cantemir a creat la Iași o lojă masonică cu același nume (Lebăda Albă) consfințind această cutumă masonică care se numește înfrățire. După aproximativ 300 de ani, înfrățirea dintre loja masonică din Piatra Neamț, cea din Chișinău și loja din Sankt Petersburg vor fi reconfirmarea respectului pentru tradiția masonică românească cât și un omagiu adus acestei mari pesonalități a istoriei neamului românesc-Dimitrie Cantemier ” ne-a mai declarat Tudorel Nițulescu. Menționăm că Marea Lojă Națională a României se află sub recunoașterea Marii Loji Naționale a Franței făcând parte din Marea Lojă Unită a Europei. În plus Marea Lojă Națională a României a fost garantul de amiciție pentru Marea Lojă Națională a Republicii Moldova, în acest fel Marea Lojă Națională a Republicii Moldova devenind membră a Marii Loji Unite a Europei.

Victor Madan, Mare Maestru al Marii Loji Naționale a Republicii Moldova

În ultima perioadă de timp este de remarcat activitatea Marii Loji Naționale a României aceasta anunțând că în luna aprilie vor fi create noi loji masonice. Este vorba despre prima „Lojă Diplomatică” unde vor putea participa diplomați români masoni, dar și crearea la Târgu Mureș a lojii „Tran-silva”. De asemenea este demn de amintit faptul că la finalul săptămânii trecute și la Timișoara a avut loc tot un eveniment cu rezonanță masonică. Este vorba despre înfrățirea a două loji una din Serbia din orașul Niș și alta din Timișoara. Evenimentul se înscrie în spiritual secularei prietenii dintre popoarele sârb și român. Tratatul de înfrățire a fost semnat în prezența marelui maestru Tudorel Nițulescu și Dragoslav Pavlovici, marele maestru al Marii Loji Naționale a Serbiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.