Fraţii Micula trebuie să primească 250 milioane de dolari

Statul român a pierdut procesul de arbitraj cu grupul de firme European Drinks, al oamenilor de afaceri Ioan şi Viorel Micula, intentat acum 8 ani, şi trebuie să le plătească celor doi daune de circa 250 de milioane de dolari. Este primul proces pe care România îl pierde la Curtea de Arbitraj Internaţional. Pe de altă parte, la 30 iunie 2013, compania European Food, deţinută de cei doi afacerişti, avea obligaţii restante faţă de statul român în valoare de 156 milioane de lei.

Imediat după aflarea veştii de la Washington, Viorel Micula a spus că grupul de firme a investit peste 2 miliarde de euro în România şi vrea să continue investiţiile, chiar şi după această decizie a tribunalului arbitral. “Din câte ştim noi, sentinţa este cam definitivă. Acum mingea este în terenul statului. Tot ce vrem noi este să păstrăm locurile de muncă. Suntem cel mai mare investitor suedez în România, am investit peste 2 miliarde de euro, vrem să continuăm investiţiile”, spune Viorel Micula. Întrebat de economica.net dacă va dori de la stat banii cash, sau ar accepta şi altceva în contrapartidă, Micula s-a eschivat de la un răspuns direct. „Repet, tot ce vrem e să continuăm investiţiile, să păstrăm locurile de muncă şi să creăm unele noi”, a precizat acesta.

Reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice au declarat pentru mediafax.ro că se intenţionează compensarea sumei câştigate de fraţii Micula cu datoriile la buget pe care le are firma deţinută de aceştia. Sursele citate au precizat că este un caz fără precedent şi se caută cea mai bună modalitate de punere în practică.

„Dacă domnii de la Finanţe spun că vor acoperi datoriile cu banii ăştia, înseamnă că ştiu ei mai bine. Eu ştiu că nu avem datorii atât de mari, iar datoriile pe care le avem nu sunt din vina noastră, ci din cauza contextului economic”, a declarat Ioan Micula. El a explicat că, din cauza pieţei negre, grupul pe care-l conduce a ajuns să aibă datorii la stat.

Statul român se vede obligat să plătească daune pentru că, în urmă cu opt ani, a anulat facilităţile fiscale acordate grupului de firme European Drinks, care i s-ar fi cuvenit pentru că a investit într-o zonă defavorizată. European Drinks era, la acea vreme, cel mai mare grup românesc din industria alimentară, iar investiţiile au fost concentrate în judeţul Bihor, unde grupul a deschis mai multe fabrici de procesare. Facilităţile au fost acordate pentru 10 ani, dar după cinci ani au fost retrase.

În anii ’90 Ioan şi Viorel Micula, proaspăt întorşi din Suedia, puneau bazele a ceaa ce urma să devină cel mai mare grup din industria alimentară, European Drinks and Food, cu afaceri cumulate de aproape un miliard de euro la nivelul anilor 2007-2008. Dacă la acea vreme, firma bătea Coca Cola-România fiind una dintre puţinele ţări europene în care se întâmpla asta, afacerile au intrat încet-încet, în declin, ajungând la doar 40% faţă de perioada de vârf. Fraţii Micula au mai investit şi în agricultură, turism şi media, dar cel puţin în ultimele două domenii afacerile nu au avut succesul scontat. Oamenii de afaceri au spus că principala cauză a declinului afacerilor lor ar fi expansiunea din ultimii ani a pieţei negre, mai ales pe segmentul băuturilor alcoolice
La jumătatea acestui an, firmele controlate de cei doi aveau datorii de circa 156 de milioane de lei către stat, deci este posibil ca o parte din daunele pe care ar urma să le primească de la stat să se compenseze cu datoriile către bugete.
Potrivit ultimei ediţii a topului 300 Capital al celor mai bogaţi români, fraţii Micula au o avere de 160 de milioane de euro, fiind pe locul 27 în clasament. În 2010, averea lor era de circa 600 de milioane de euro, iar cei doi erau în top 10 al celor mai bogaţi români.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Izabela Niculescu 253 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.