Freedom House: România, codaşa UE la libertatea presei

România se află pe ultimul loc din UE în ce priveşte libertatea presei, arată raportul pentru 2011 întocmit de Freedom House. România, Bulgaria şi Italia sunt singurele state din UE care figurează în topul menţionat cu o presă „parţial liberă”. Ţara noastră se afla pe locul 87 in lume, sub Burkina Faso, Republica Dominicană şi Botswana.

România este ţara a cărei Strategie Naţională de Securitate arată că „fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului reprezintă o vulnerabilitate a statului român.”

România este depăşită de Ungaria, acolo unde presa este considerată victima unei noi legi, criticată şi de Comisia Europeană. Chiar şi amendată, la presiunea UE, legea menţine presa ungară sub supravegherea unei instituţii numită exclusiv de un guvern care are o majoritate fără precedent în parlament. Restricţiile impuse presei sunt pedepsite în continuare cu amenzi imposibil de plătit de micile publicaţii.

Iniţial, legea instituia Autoritatea naţională a mass-media, formată exclusiv din persoane numite, pentru un mandat de nouă ani, de partidul de guvernământ, care poate aplica amenzi de până la 730.000 de euro posturilor de televiziune, dacă acestea publică informaţii care ameninţă „interesul public, ordinea publică şi moralitatea”, dar şi „informaţii parţiale” sau „neechilibrate politic”. Legea permite aminititei Autorităţi să aibă acces la documentele jurnaliştilor şi să ceară divulgarea surselor folosite de aceştia.

România este depăşită în topul Freedom House şi de Bulgaria, o ţară în care, în doar câţiva ani, a apărut cvasimonopolul New Bulgarian Media Group, laudativ la adresa guvernului.New Bulgarian Media Group a preluat publicaţiile Monitor, Telegraf, Express, Weekend, Politika, Mariţa şi televiziunile TV 7 si BBT TV. Trustul este condus de fosta şefă a loteriei bulgare, Irena Krasteva, iar presa susţine că fiul acesteia hotărăşte care vor fi editorialele care vor apărea zilnic în toate publicaţiile.

Libertatea presei în lume se află la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, iar numai unul din şase cetăţeni trăieşte astăzi într-o ţară cu presă liberă şi independentă, concluzia raportului organizaţiei Freedom House. Studiul arată că în ultimul an s-au înregistrat regrese în libertatea presei în ţări ca Egipt, Turcia şi Ucraina.

Pe lista ţărilor care îngrădesc cel mai mult libertatea presei se află Belarus, Turkmenistan, Uzbekistan, Iran, Mianmar, Cuba, Guineea Ecuatorială, Eritreea, Libia şi Coreea de Nord. În raport se spune că în aceste ţări „presa independentă este inexistentă sau aproape incapabilă să funcţioneze” iar presa oficială operează ca simplu purtător de cuvânt al puterii.

Ţările în care presa se bucură de cea mai mare libertate sunt Finlanda, Norvegia şi Suedia. SUA se află pe locul 17, împreună cu Germania. Marea Britanie se află pe 26, iar Franţa pe 40.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.