Frenezia cheltuielilor ar putea fi stopată

Avertismentul foarte clar pe care Comisia Europeană l-a dat prin Raportul pe țară pe 2017 cum că România va fi țara din UE cu cel mai mare deficit bugetar din acest an l-a făcut pe ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, să declare că Executivul va respecta ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB, prevăzută în Tratatul de la Maastricht, iar, dacă deficitul va devia, atunci guvernul este pregătit să reduc cheltuielile. „Vom lua măsuri de reducere a cheltuielilor, dacă se ivesc derapaje”, a declarat Ştefan chiar la conferința prilejuită de prezentarea Raportului. Potrivit acestuia, Guvernul preferă să reducă cheltuielile, în loc să depăşească deficitul. Oficialul Cabinetului Grindeanu nu a precizat însă ce tip de cheltuieli este pregătit guvernul să reducă. Primul tip de cheltuieli care pot fi tăiate pentru menţinerea deficitului sunt investiţiile. Investiţiile statului au scăzut în 2016 cu 40%, de la 41 de miliarde de lei în 2015 la 29 de miliarde de lei. Anul acesta ele sunt programate să atingă 39 de miliarde de lei.

Conform Raporului, România a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere economică din Europa, de 4,9%. În acelaşi timp, raportul atrage atenţia asupra riscului ca anul acesta să aibă cea mai mare creştere a deficitului public. “Noi am primit asigurări de la Guvern că nu avem motive de îngrijorare, dar suntem ca părintele ăla care îşi face întotdeauna griji ca nu care cumva să se îmbolnăvească copilul. Mai bine să fim îngrijoraţi şi să nu se întâmple nimic, că putem trage concluzia în raportul de anul viitor că ne-am făcut griji degeaba”, a declarat Angela Cristea, şeful Reprezentanţei CE în România. Potrivit oficialului Comisiei, în România creşte inegalitatea socială, aceasta fiind o tendinţă consemnată din 2012. „Constatăm scăderea sărăciei, dar creşterea inegalităţilor sociale. Acesta nu este un fenomen punctual, ci o tendinţă din 2012. Nu este specifică numai României, observăm asta şi în alte state din UE”, a spus Angela Cristea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.