×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 10 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:26
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Creșterea economică nu se vede și în buzunare
Frenezie nejustificată

România a obținut o creștere economică record în Europa, de 5,8% în prima jumătate a anului, situându-se astfel pe primul loc. În aceste condiții, se pune întrebarea de ce acest salt economic nu se observă în buzunarele românilor. Explicația trebuie văzută în indicatorul venitului disponibil, adică ce îi rămâne omului în buzunar, după ce plătește taxele, impozite, creditele etc. Banii încasați în prima parte a anului au sporit cheltuielile și o mare parte din acestea se duc în ratele bancare. De exemplu, veniturile medii totale pe gospodărie au crescut cu 9,5%, iar cheltuielile cu 8,1%.

Pe acest fond, creditul a ajuns la un nivel record, în timp ce economisirea se află în scădere de la începutul anului. Creditul de la bănci acordat populației a ajuns la 116,6 miliarde de lei în iunie, un nou nivel record, după o creștere de 1,1 miliarde față de luna precedentă și de 6,1 miliarde în comparație cu iunie 2016, conform Profit.ro. Creșterea soldului vine exclusiv din creditul pentru locuințe, susținut puternic de programul cu garanții de stat Prima Casă.
Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că românii nu mai fac evaziune și că au început să își plătească ratele la bănci. Acestea au fost motivele invocate care fac ca saltul economic înregistrat de România să nu se reflecte în buzunarele celor mai mulţi cetăţeni. „Lumea se întreabă de ce avem creştere economică, dacă nu se simte în buzunarele oamenilor. Numai economiştii şi numai noi putem să le explicăm că, de la creşterea economică până la buzunarul omului e ceva drum. Indicatorul care trebuie să fie folosit este venitul disponibil. Ce îi rămâne omului în buzunar, nu? După ce îşi plăteşte impozitele. Dacă ne plătim creditele. Dacă scade intermedierea financiară de la 40 la 30% din PIB, vă daţi seama ce reducere a volumului creditelor e în România. Venitul disponibil este mult mai mic“, a declarat Isărescu.

Doar consum

Datele Statisticii arată că în perioada ianuarie-iunie creşterea economică a fost cu aproape 6 procente mai mare faţă de prima parte a lui 2016. Acest salt s-a datorat exclusiv consumului, investițiile, cele care aduc bunăstare, continuând să se afle la un record minim. Practic, creșterea salariilor, cu 19% în sectorul bugetar, și cu aproape 10% în cel privat, i-a încurajat pe români să cumpere mai mult și să se îndatoreze. „Mâncăm, bem, ne reînnoim garderoba, practic, două treimi din această creştere vine din zona consumului. Consumăm mai mult decât producem, ceea ce înseamnă că acest deficit de consum care nu e acoperit din producţia internă se duce în importuri“, susține Iancu Guda, președintele asociației analiștilor financiari-bancari, citat de Pro TV. O mare parte din consum merge către importuri, adică românii transferă creșterea economică în buzunarul altora. Deocamdată însă investiţiile publice au ajuns la un minim istoric de doar 4 miliarde de lei în prima jumătate a anului acesta, faţă de 5 miliarde de lei în aceeaşi perioada din 2016.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat că nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece, pentru că această creştere nu poate fi luată ca atare, datele nefiind definitive. Plus de asta, susţine Vasilescu, creşterea nu ar avea baze sănătoase. „Cumpărăm, cumpărăm, dar nu am reuşit să consolidăm creşterea economică prin sustenabilitate. Nu avem investiţii (…) PIB-ul din ţară noastră nu este producător de prosperitate“, a explicat Vasilescu la Realitatea TV. La rândul său, economistul Mircea Coşea a spus, la RFI, că, în realitate, o creştere economică bazată în special pe consum este un drum periculos: „Este un semn foarte rău, pentru că, uitându-ne în esenţa acestei creşteri, observăm că nu s-a schimbat nimic din ceea ce era foarte-foarte nesănătos în dezvoltarea României, şi anume un motor de creştere care nu este sustenabil pe termen lung şi care aduce daune mari economiei, şi anume o forţare a consumului peste limita posibilităţilor interne de ofertă“.

Scheleții din dulap

În primele șase luni, când s-a consemnat creșterea de 5,8%, România a raportat un deficit bugetar record. „Când ai creştere economică mai rapidă decât aşteptările, ar trebui să încasezi mai mult, să ai surplus bugetar şi să începi să plăteşti din datoria publică. În 2008, România avea o datorie publică de 13% din PIB. Când economia a intrat în criză, a trebuit să se împrumute de la FMI, pentru că investitorii împrumutau statul cu dobânzi de peste 14% pe termen foarte scurt. Care ar fi acum dobânzile pe care le-ar cere aceştia în condiţiile unei datorii publice de 40% din PIB? Costul dobânzilor bineînţeles că nu este plătit de politicenii iresponsabili, Dragnea şi echipa lui. Nu. Este plătit de noi toţi“, susține analistul Florin Cîțu, senator liberal. În plus, investițiile nete în economie au scăzut cu 3%, iar investiţiile străine directe sunt mai mici cu 15% faţă de anul precedent. „Când România a intrat în criză în 2009, şomajul a crescut imediat, dar numai în sectorul privat, iar numărul firmelor private care au dat faliment a crescut exponenţial. În tot acest timp, companiile de stat acumulau arierate către sectorul privat, 3% din PIB iar companiilor de stat li se iertau datoriile faţă de buget. După ce ai plătit dezmăţul politicilor economice din perioada 2005-2008, nu mai ai resurse pentru a plăti bairamul început de Ponta și continuat de Dragnea“, mai spune Cîțu.
O altă problemă cu care se confruntă economia românească o reprezintă plecarea forței de muncă. Productivitatea bate pasul pe loc, în lipsa investițiilor în tehnologie. „Dar investiţiile scad sau sunt tăiate. Atunci, este nevoie de forţă de muncă, dar aici după ce au plecat 3,5 milioane de români în afară ţării, cu aproximtiv 300 de mii care beneficiază de ajutoare sociale şi alte câteva sute de mii pensionaţi de la stat anticipat şi angajaţi tot la stat pe pensii şi salarii de lux, nu ai cum să produci mai mult. Este doar o problema de timp, câteva trimestre, până te loveşti de zid. Rău“, a mai spus liberarul.

Politicienii puterii jubilează

Politicienii puterii au jubilat însă după anunțul făcut de Statistică, privind creșterea de 5,8% din primul semestru. „Este o creştere economică solidă, care provine din mărirea puternică a producţiei industriale cu 8% şi din servicii. O contribuţie însemnată vine şi din sectoarele cu valoare adăugată medie şi mare, precum high tech“, a transmis Mihai Tudose. Sorin Grindeanu, cel care a fost premier în perioada vizată de Statistică, a găsit un prilej de a-l ataca din nou pe Liviu Dragnea, cel care i-a retras sprijinul. „Cifrele publicate INS sunt cea mai bună dovadă că evaluarea care a dus la căderea guvernului Grindeanu nu a avut nicio legătură cu realitatea. Dar cine să se încurce cu adevărul?“, a scris Grindeanu, pe Facebook.

Cosmin Pam MateiPublicat Vineri, 18 august 2017
1118
 | 3
 | 5
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Cristi
+1
Statistica spune altceva si anume: "România a bifat cea mai mare creştere economică din T2 la nivelul Uniunii Europene, de 5,9% în serie brută în ritm anualizat, de 5,7% în serie ajustată, ajutată de consumul puternic, dar şi de activitatea din industrie, care a avut cel mai bun trimestru din ultimul deceniu. Industria a înregistrat o creştere semnifi­cativă, acesta fiind cel mai bun trimestru din ultimul deceniu".
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
lili
-1
Frenezia nejustificata este reflectata CLAR de cursul Euro-Leu! Euro creste galopant, desi ieri in timp ce Eurostatul anunta(pe baza Cifrelor trimise de INSul lui Dragnea, Cifre in care eu NU cred!!) Crestere record pentru Romania, Euro crestea vertiginos, Euro creste de cateva zile si a crescut si azi la fel: ieri 1 Euro=4,5816 Lei, azi BNR a afisat 1 Euro=4,5883 lei! Cum vine asta? Economia "duduie" iar Moneda nationala se devalorizeaza, suna aiurea, nu?! Pai, asta arata CLAR ca este o Crestere artificiala, din PIXul lui Dragnea, din Crestere de salarii si pensii adica din Cumparaturi la Supermarketurile cu majoritatea produselor din Import! Daca maine scad salariile, Doamne fereste de vreo Criza, Economia Romaniei scade la fel de brusc, ca nimci altceva NU o sustine! D-aia dl Dragnea a vorbit despre COLAPSul Romaniei din Septembrie!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
ANNA LUCA
+9
Capitalismul, e bazat pe consum, dar problema la noi e ca consumam de afara, pt. ca avem niste conducatori de 2 lei, care exporta materiile prime si importa produsul finit. Pe vremea mea , cand era liber la Istoria ROMANIEI, ni se spunea ca tarile care exporta materiile prime, se numesc COLONII. Dar, cum la noi, acum conduc REPETENTII la ISTORIE, santem COLONIE si gata.
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
crina @ ANNA LUCA
0
colonie, colonie da domni! Romanii nu intreprind nimic , pentru ei nimic nu este rentalil! ( adica sa-i faca milionari peste noapte) Si cred ca au dreptate de ce sa se omoare cind poti sta linistit (fara bataie de cap) la iarba verde si frigarui, in curtea vilei !
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
Gandeste, nu doare!
+7
Nea' Cosmine, faci niste greseli elementare. Amesteci (din nestiinta sau deliberat) doua lucruri care sunt de neamestecat! "Explicația trebuie văzută în indicatorul venitului disponibil, adică ce îi rămâne omului în buzunar, după ce plătește taxele, impozite, creditele etc". Daca "impozitele si taxele" pot si incluse la "venitul disponibil", "creditele" NU! Pentru ca: 1) creditul a fost optiunea solicitantului, nicidecum o obligatie fiscala. Faptul ca acum ramane cu mai putin pentru ca are un credit i se datoreaza personal! 2) acei bani luati drept "credit" se regasesc in circuit. Nu-s blocati de stat ca "impozitele si taxele"! Ca bancile nu fac profit din credite, pe cale de consecinta nu platesc impozite, asta e alta mancare de peste. :))
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 43 minute