×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 22 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 24 iunie 2017, 23:52
EUR (€)
-0.0242 ↘
4.5673 RON
USD ($)
-0.0191 ↘
4.0905 RON
• • •
Festivalul Naţional de Teatru se deschide cu dans
"Fresca" lui Preljocaj vine la TNB la o lună de la premieră
Credit JC Carbonne
Credit JC Carbonne

Pe 21 octombrie, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti spectacolul „La Fresque – L’Extraordinaire Aventure” este prezentat în prima zi a celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru. Prezentat în premieră mondială la jumătatea lunii trecute, spectacolul semnat de coregraful francez Angelin Preljocaj a avut deja parte de cronici elogioase. „Noua creaţie a lui Angelin Preljocaj, care te înfioară, pune în discuţie problema reprezentării individului în societatea actuală, prin prisma unei creaţii care amestecă voit registrul miraculosului cu cel al supranaturalului. Dansul se întrupează prin formule care balansează între imagine fixă şi mişcare, între instantaneul îngheţat al clipei şi durată, între viu şi inert. (…) Această creaţie – cu adevărat O Aventură Extraordinară – îl determină pe spectator să plonjeze într-o lume fantastică şi revelează puterea supranaturalului în arta picturală”, a notat „Maison de la Danse” imediat după reprezentaţia de pe scena Grand Théatre de Provence din Aix-en-Provence.

Fresca este o comandă primită din partea lui Emmanuel Demarcy-Mota, directorul Théatre de la Ville din Paris, care mi-a propus să fac un spectacol dedicat publicului tânăr. Astfel că am început să citesc basme din întreaga lume: din Oceania, din Africa, din America de Sud, din Japonia... şi m-am oprit asupra acestei poveşti chinezeşti din secolul al XIII-lea, pe care o găsesc de-a dreptul tulburătoare. Elementul cel mai atipic al acestui spectacol este părul personajelor. Căci în basm, tânărul protagonist se îndrăgosteşte de imaginea dintr-o frescă a unei fete al cărei par nu este desenat – simbol al femeilor necăsătorite, al femeilor libere. (...) Fresca – O aventură extraordinară, ne povesteşte despre o călătorie într-o altă dimensiune, în care pictura devine un loc de transcendenţă, iar fiinţele fizice intră în relaţie cu desenul. Pictura devine centrul investigaţiei noastre. Ea evocă şi peştera lui Platon, cu umbrele sale, care ne pun existenţa sub semnul întrebării. Baletul explorează relaţia misterioasă dintre reprezentare şi realitate, acolo unde dansul face legătura dintre imaginea fixă şi mişcare, instantaneu şi durată, dintre insufleţit şi inert. Metafora aceasta ce răzbate din întregul basm conduce către chestiunea reprezentării din civilizaţia noastră. Ne vorbeşte despre locul artei în societatea contemporană”, explică Angelin Preljocaj.

Coregraful sărbătoreşte trei decenii de activitate a companiei sale de dans timp în care lucrările sale au fost prezente pe cele mai importante scene ale lumii, de la New York Ballet – la Bolshoi Teatr din Moscova, de la Opera Garnier din Paris – la Scala din Milano. Astăzi Angelin Preljocaj este director artistic al „Pavilionului Negru” din Aix-en-Provence, un centru coregrafic conceput şi destinat special marelui artist de către arhitectul Rudy Riciotti, un spaţiu inaugurat în 2006 şi unde coordonează o trupă de 24 de dansatori.

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru spectacolul „Fresca” va avea două reprezentaţii, fiind programat în zilele de 21 octombrie, de la ora 20.00 şi în 22 octombrie, de la ora 19.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Andrei RădulescuPublicat Miercuri, 05 octombrie 2016
2744
 | 0
 | 0
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Recomandate
Macron, un președinte incomod pentru estici
Publicat acum 10 ore şi 2 minute
Procurorul Man - cinci rateuri grave
Publicat acum 15 ore şi 44 minute
Primul an de mandat al Gabrielei Firea
Publicat acum 8 ore şi 21 minute
Pe cine vrea Mircea Badea premier
Publicat acum 14 ore şi 43 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Fotografiile bunicilor
25 articole/ Actualizat Duminică, 18 iunie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
130 articole/ Actualizat acum 13 ore şi 40 minute
Radu Ulmeanu

A existat şi până acum disciplină de partid la PSD, dar Dragnea a transformat partidul, cu ocazia moţiunii de cenzură împotriva propriului guvern, într-o adunătură de oameni captivi.

Radu UlmeanuPublicat acum 3 ore şi 11 minute