×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 3 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 28 aprilie 2017, 03:31
EUR (€)
-0.0066 ↘
4.5289 RON
USD ($)
-0.0055 ↘
4.1565 RON
• • •
Festivalul Naţional de Teatru se deschide cu dans
"Fresca" lui Preljocaj vine la TNB la o lună de la premieră
Credit JC Carbonne
Credit JC Carbonne

Pe 21 octombrie, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti spectacolul „La Fresque – L’Extraordinaire Aventure” este prezentat în prima zi a celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru. Prezentat în premieră mondială la jumătatea lunii trecute, spectacolul semnat de coregraful francez Angelin Preljocaj a avut deja parte de cronici elogioase. „Noua creaţie a lui Angelin Preljocaj, care te înfioară, pune în discuţie problema reprezentării individului în societatea actuală, prin prisma unei creaţii care amestecă voit registrul miraculosului cu cel al supranaturalului. Dansul se întrupează prin formule care balansează între imagine fixă şi mişcare, între instantaneul îngheţat al clipei şi durată, între viu şi inert. (…) Această creaţie – cu adevărat O Aventură Extraordinară – îl determină pe spectator să plonjeze într-o lume fantastică şi revelează puterea supranaturalului în arta picturală”, a notat „Maison de la Danse” imediat după reprezentaţia de pe scena Grand Théatre de Provence din Aix-en-Provence.

Fresca este o comandă primită din partea lui Emmanuel Demarcy-Mota, directorul Théatre de la Ville din Paris, care mi-a propus să fac un spectacol dedicat publicului tânăr. Astfel că am început să citesc basme din întreaga lume: din Oceania, din Africa, din America de Sud, din Japonia... şi m-am oprit asupra acestei poveşti chinezeşti din secolul al XIII-lea, pe care o găsesc de-a dreptul tulburătoare. Elementul cel mai atipic al acestui spectacol este părul personajelor. Căci în basm, tânărul protagonist se îndrăgosteşte de imaginea dintr-o frescă a unei fete al cărei par nu este desenat – simbol al femeilor necăsătorite, al femeilor libere. (...) Fresca – O aventură extraordinară, ne povesteşte despre o călătorie într-o altă dimensiune, în care pictura devine un loc de transcendenţă, iar fiinţele fizice intră în relaţie cu desenul. Pictura devine centrul investigaţiei noastre. Ea evocă şi peştera lui Platon, cu umbrele sale, care ne pun existenţa sub semnul întrebării. Baletul explorează relaţia misterioasă dintre reprezentare şi realitate, acolo unde dansul face legătura dintre imaginea fixă şi mişcare, instantaneu şi durată, dintre insufleţit şi inert. Metafora aceasta ce răzbate din întregul basm conduce către chestiunea reprezentării din civilizaţia noastră. Ne vorbeşte despre locul artei în societatea contemporană”, explică Angelin Preljocaj.

Coregraful sărbătoreşte trei decenii de activitate a companiei sale de dans timp în care lucrările sale au fost prezente pe cele mai importante scene ale lumii, de la New York Ballet – la Bolshoi Teatr din Moscova, de la Opera Garnier din Paris – la Scala din Milano. Astăzi Angelin Preljocaj este director artistic al „Pavilionului Negru” din Aix-en-Provence, un centru coregrafic conceput şi destinat special marelui artist de către arhitectul Rudy Riciotti, un spaţiu inaugurat în 2006 şi unde coordonează o trupă de 24 de dansatori.

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru spectacolul „Fresca” va avea două reprezentaţii, fiind programat în zilele de 21 octombrie, de la ora 20.00 şi în 22 octombrie, de la ora 19.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Andrei RădulescuPublicat Miercuri, 05 octombrie 2016
2713
 | 0
 | 0
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Recomandate
Când cecenii fac legea în Budapesta
Publicat acum 9 ore şi 59 minute
Modelul UBER trebuie extins, nu reprimat
Publicat acum 10 ore şi 41 minute
Negocierile nevăzute ale lui Sebastian Ghiță
Publicat acum 15 ore şi 14 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Tragedia din Retezat
10 articole/ Actualizat acum 9 ore şi 41 minute
alarm off
Cronica din Berceni
6 articole/ Actualizat Miercuri, 19 aprilie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
10 articole/ Actualizat Joi, 20 aprilie 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
111 articole/ Actualizat acum 20 ore şi 14 minute
Ioan Buduca

6 spre 7 decembrie 2009. O noapte de pomină. Nu ştim ce era acasă la Vîntu, dar am aflat ce era acasă la generalul Gabriel Oprea, un simplu parlamentar la ora aceea.

Ioan BuducaPublicat acum 8 ore şi 8 minute