Frisoane pe bursele lumii

Pieţele financiare se scufundă pe fondul îngrijorării că o perioadă lungă de încetinire a ritmului de creștere la nivel mondial, scufundarea prețul petrolului și ratele dobânzilor extrem de scăzute se vor combina pentru a provoca panică pe cele mai mari instituții financiare din lume, scrie The Wall Street Journal.

Anxietatea piețelor globale s-a răsfrânt în Asia marți dimineața. La pauza de prânz, Nikkei 225 Stock Average a scazut cu aproximativ 5%. Situaţia survine după o scădere de 1,1% pentru Dow Jones Industrial Average în şedinţa de luni. Multe dintre marile bănci din SUA au închis cu pierderi de cel puțin 4%, înclusiv Goldman Sachs Group Inc.

Morgan Stanley a scăzut cu 6,9%, în timp ce Citigroup a scăzut cu 5,1%. Şi pieţele europene au avut luni de suferit pentru că temerile pentru o creştere globală slabă sunt foarte mari. Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 3,5%, cu acţiunile Deutsche Bank AG scăzând 9,5%. Bursa din Atena a închis şedinţa de luni cu o scădere de 7,87%, în condiţiile în care acţiunile băncilor au atins noi minime istorice ca urmare a incertitudinii politice, dar şi a îngrijorărilor cu privire la sectorul financiar din Europa.

La închiderea şedinţei, indicele ASE al bursei de la Atena a ajuns la valoarea de 464,23 puncte, atingând cel mai scăzut nivel din ultimul sfert de secol. Aceasta în condiţiile în care Indicele FTSEB, care regrupează acţiunile băncilor elene, a înregistrat o pierdere de 24,25%. „Sentimentul general rămâne pesimist din cauza preocupărilor în creştere legate de economia mondială”, susţine analistul Fawad Razaqzada de la Forex.com.

În aceste zile, investitorii din întreaga lume sunt atenţi la acţiunile băncilor centrale. În Japonia, de exemplu, dobânzile la noile obligaţiuni ale statului japonez cu scadenţă la 10 ani au scăzut marţi la nivelul de 0%, o mişcare precipitată ce a fost provocată de prăbuşirea burselor mondiale şi recenta adoptare de către Banca Japoniei a dobânzilor negative.

Conform Bloomberg News, este pentru prima dată când randamentul acestor titluri coboară la un nivel atât de scăzut pentru o economie din G7, grupul celor mai industrializate şapte state ale lumii. În SUA, randamentul titlurilor de trezorie cu scadenţa la 10 ani au atins săptămâna trecută 1,8%, minimul ultimelor nouă luni. î

Bondurile guver-namentale sunt considerate de obicei investiţii sigure în vremuri tulburi. În ultimul week-end, China a raportat cel mai mare flux lunar de ieşiri de capital, fapt care îi face pe mulţi analişti să se teamă pentru o depreciere a yuanului, care ar duce la multe tulburări al pieţei. Marcul Brookest, strateg la Schroders, susţine că la aceste niveluri, pieţele de obligaţiuni prognozează recesiune.

Indicele Baltic Dry Index, un indicator al costurilor transportului materiilor prime pe mare şi comerţului mondial, a ajuns la cel mai redus nivel din istorie. Din august anul trecut indicatorul s-a prăbuşit cu 75%. De atunci şi până azi au fost zile când nicio navă de transport nu s-a mişcat din port. Olivier Blanchard, fost eco¬nomist-şef al FMI, susţine că economia mondială manifestă simptome îngri¬jorătoare în condiţiile în care cele mai mari economii emergente au arătat semne de dete-riorare în ultimele şase luni. “Creşterea Chinei este probabil mai mică decât spune guvernul. Rusia şi Brazilia o duc foarte rău. Africa de Sud flirtează cu recesiunea.

Chiar şi India s-ar putea să nu o ducă atât de bine cum se crede“, a declarat acesta, conform The Telegraph. Preţurile petrolului s-au prăbuşit cu 70% din 2014, iar dolarul s-a apreciat cu 20%. Cotaţiile materiilor prime s-au re¬dus cu două treimi în această perioadă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4552 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.