Fronturile pe care se joacă în PSD

Numele lui Mihai Tudose a fost acceptat ca propunere de premier, acum aproape patru luni, de președintele Klaus Iohannis, fără ca acesta să clipească. La vremea respectivă, o parte din clasa politică, inclusiv anumiți grei din PSD, au comentat această numire, sugerând că numele lui Tudose i-ar fi fost „suflat“ la ureche liderului PSD, Liviu Dragnea.

De aici, a și pornit o adevărată discuție conform căreia Tudose este un apropiat al Serviciilor de foarte mulți ani. SRI a fost și este cel arătat cu degetul. Pus la zid este și directorul acestuia, Eduard Hellvig, și relația strânsă pe care acesta, fost liberal, o are cu șeful statului, alt fost liberal. În luna iunie, după alungarea cabinetului lui Sorin Grindeanu, apăruse chiar o vorbă potrivit căreia un om al serviciilor a fost înlocuit cu alt om al serviciilor din fruntea guvernului. Pe acest subiect s-a brodat, constant, cum că Tudose va executa strict alte directive decât cele venite din partea lui Dragnea. Adevărat sau nu, încă de la preluarea mandatului de premier, acest gest a regrupat unii centri de putere din PSD.

„Dottore“ Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose a dobândit titlul de doctor în domeniul știinţelor militare şi informaţiilor în 2010, la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul“, aflată în subordinea SRI, cu teza „Protecția infrastructurii critice, element strategic dinamic în sectorul de securitate“. Lucrarea sa de doctorat a stârnit mai multe suspiciuni de plagiat. Premierul a infirmat, imediat, toate acuzațiile: „Lucrarea mea de doctorat a fost făcută pentru mine, pentru a acumula nişte cunoştinţe. Nu a fost făcută pentru a căpăta în baza ei funcţii, posturi sau remuneraţii“. Ca un făcut, verdictul la plagiatul lui Tudose a fost amânat pe termen nedeterminat. Și asta, pentru că Academia SRI și Ministerul Educației își pasează responsabilitatea de la una la alta.

Plagiatul lui Tudose, la schimb cu penalii din guvern

Surse din PSD susțin că în baza deciziei celor două instituții responsabile să facă lumină în privința suspiciunilor privind plagiatul prim-ministrului, acesta este presat să scape de miniștrii penali din guvern. „Este clar că nu acționează singur, ci la comanda cuiva. I s-a solicitat să iasă și să vorbească public despre penalii din PSD și așa a și făcut, imediat. A executat și execută ordine din afara partidului. Ca pesedist vechi, știe foarte bine regulile privind rigoarea și disciplina din partid. Asta e cea mai bună dovadă că răspunde altor directive decât celor venite de la conducerea PSD“, susțin surse socialiste. Mai mult, se vorbește în PSD că Mihai Tudose ar fi fost amenințat nu doar cu soluționarea plagiatului, ci și cu „întocmirea“ unui dosar penal, dacă nu își va „curăța“ propriul cabinet. „Se joacă dur pentru ruperea PSD. Se profită fățiș de precedentul Sorin Grindeanu și de sentimentele de solidaritate pe care acesta le-a iscat acum câteva luni. Și pe nemulțumirile acumulate față de modul în care Dragnea conduce partidul se bate acum monedă. Încă din iunie se crease un val de antipatie la adresa președintelui (n.r. Liviu Dragnea), care n-a putut fi definitiv oprit. O parte din colegi și-au reafirmat sprijinul pentru Dragnea, alții s-au sucit pe călcâie și-l susțin acum pe Tudose. „Le-o fi frică să nu se trezească și ei cu vreun dosar penal peste noapte și cu o prietenească invitație la DNA“, ne-au mai declarat, la adăpostul anonimatului, unii dintre parlamentarii PSD. Potrivit acestora, dacă Mihai Tudose va continua să își mențină fermă poziția, acesta riscă să aibă soarta lui Sorin Grindeanu. Se pare că șeful PSD este dispus să își „canibalizeze“ toți oponenții din partid, indiferent despre cine este vorba. Liviu Dragnea rămâne fidel obiectivului pe care și l-a propus, cel de a ajunge prim-ministru, motiv pentru care, până își va aranja toate „ploile“ legale, este dispus să înăbușe, din fașă, orice răzvrătire ca să țină partidul unit și la guvernare, indiferent de costuri.

Ce-i macină pe pesediști: lipsa banilor din buget

Pe lângă faptul că Mihai Tudose și-a permis să-și pună la stâlpul infamiei propriile colege din guvern și de partid, pesediștii sunt supărați pe acesta și pentru că preferă să se consulte cu președintele Klaus Iohannis, în loc să se sfătuiască direct cu Liviu Dragnea. Întâlnirea de acum două zile a premierului cu șeful statului nu ar fi decât prima anunțată public. Aceștia s-ar mai fi văzut într-un cadru privat și cu alte ocazii, ca să se pună de acord în anumite privințe. Însă nu doar aceste derapaje de la linia PSD deranjează conducerea partidului socialist, ci și o nouă posibilă manevră a premierului. După ce fostul ministru al Apărării Adrian Țuțuianu ar fi acceptat ca printr-un comunicat de presă să se admită că în vistieria ministerului pe care l-a condus nu mai sunt bani, s-a și pornit un adevărat tăvălug al îngrijorării pe acest subiect în interiorul partidului. Bani prea puțini ar fi și la Guvern, în ciuda asigurărilor date, constant, de Mihai Tudose. În PSD umblă vorba, încă de la sfârșitul lui august, cum că fondurile insuficiente vor dinamita aplicarea programului de guvernare cu care partidul a luat ochii electoratului. Din această perspectivă, ori Mihai Tudose are cu adevărat un motiv la vedere să se retragă din fruntea Executivului, ori ține morțiș să bage și mai multă zâzanie în partid.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.