Frumoasele cărților

Concursul național de design de carte „Cele mai frumoase cărți din România“, ediția a VI-a, 2017, are 50 de titluri finaliste. Au fost înscrise în concurs 220 de cărți, publicate sau tipărite în România sau Moldova în ultimul an. Proiectul cultural este organizat de Asociația pentru Performanță și Cultură și este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Membrii juriului au fost Lysiane Bollenbach (autor, graphic designer, director artistic și artist vizual), Alina Șerban (editor, curator), Timotei Nădășan (designer, artist, editor), Anca Adina Cojocaru (designer, artist), Alexe Popescu (graphic designer), Ramona Chirica (curator de ilustrație) și Patricia Teodorescu (artist vizual). Participarea lui Lysiane Bollenbach a fost posibilă cu sprijinul Institutului Francez din București, unul dintre partenerii proiectului. Jurizarea s-a desfășurat timp de două zile, în București, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

Juriul a evaluat designul cărților înscrise ținând cont de raportul dintre tema sau natura cărții, intenția concepției vizuale și realizarea acestora în execuția cărții. Criteriile de jurizare includ concepția grafică, designul micro și macro tipografic, oglinda paginii și așezarea în pagină, prezentarea cărții (raportul dintre designul copertei, supracopertei și interiorului), calitatea producției (alegerea suportului, imprimarea, legătoria, alte finisaje și tehnici). Premiile vor fi anunțate în cadrul expoziției performance „Cele mai frumoase cărți din România“ 2017, în data de 25 octombrie, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București.

Toate cărțile finaliste vor fi prezentate publicului în expoziția deschisă în cadrul muzeului. Va urma o serie de expoziții itinerante atât în țară, cât și la târgurile internaționale de carte, în pavilionul României. Cărțile selectate de juriu vor reprezenta România în competiția internațională de design de carte „Best Book Design from All Over the World“, Leipzig 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.