Frunda: Interzicerea prezenței Jobbik în România NU e fezabilă

Consilierul onorific al premierului Victor Ponta Gyorgy Frunda susține că interzicerea Jobbik în România nu e fezabilă, că prezența membrilor partidului extremist maghiar nu poate fi interzisă în țara noastră.

„Nu văd cum e fezabilă, (solicitarea președintelui Traian Băsescu — n.r.). Acești oameni, care sunt membrii partidului Jobbik, partid de extremă dreapta și care ne face foarte mult rău nouă, comunității maghiare din România prin venirea în Ardeal, prin campania pe care o fac în Ardeal pentru alegerile parlamentare din Ungaria, care au loc pe 6 aprilie, nu văd cum poți să le interzici ca în cadrul Uniunii Europene să le interzici să circule liber. Poți să le interzici să facă manifestații, nu le dai autorizație să facă manifestații, dar să circule liber prin România nu văd nici o posibilitate cum le-ai putea interzice treaba asta”, a spus Frunda, miercuri, la RFI.

În opinia acestuia, „soluția este izolarea partidelor extremiste, oricare ar fi ele și de orice naționalitate, ungurești, românești, franțuzești”: ”Ar trebui izolate politic și atunci oamenii pot alege între partidele democratice și cele extremiste”, a spus consilierul onorific al premierului.

Traian Băsescu a cerut marți Parlamentului și Guvernului să emită un act normativ prin care prezența membrilor partidului Jobbik pe teritoriul României să fie interzisă.

„Cred că este timpul să punem capăt acestui partid pe teritoriul României și cer public Guvernului și Parlamentului să emită un act normativ prin care prezența pe teritoriul României a membrilor și liderilor acestui partid să fie interzisă. Este un partid extremist, care nu are responsabilitate unită și pentru interesele lui mărunte în Europa se constată o creștere a ponderii partidelor extremiste și dacă Ungaria nu îi va pune sub control, măcar pe teritoriul României nu au ce căuta”, a afirmat Băsescu.

El a spus că va avea o discuție aplicată cu ocazia primei ședințe a CSAT, motivând că „libertatea, democrația, dreptul de mișcare, dreptul la liberă exprimare nu pot merge până la nivelul la care prin abordări extremiste faci rău altora”.

„Jobbik este un partid extremist de care le este rușine și guvernanților de la Budapesta și nu-i acceptă în alianțe. Nu văd de ce ne-ar fi nouă rușine să-i dăm afară sau să nu mai aibă acces în România. Comportamentul lor de la Târgu Mureș justifică o astfel de măsură împotriva Jobbik”, a susţinut Traian Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.