„Frustrarea extraordinară” și „satisfacția supremă” a lui Traian Băsescu

Președintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă seara, răspunzând unei întrebări, că unul dintre regretele mandatului său este introducerea votului uninominal, fiind de părere că a fost un „eșec total”.

„Simt o frustrare extraordinară că am avut ideea nefericită a introducerii votului uninominal, pentru că a fost un eșec total. A plecat ca idee, hai să știe oamenii pe cine votează, a ajuns în dezbaterea cu societatea civilă și domnul profesor Pârvulescu are un mare merit aici, votul uninominal compensat, ceea ce a dus la acest monstru de Parlament cu 590 de parlamentari. Deci, este un eșec major, pe care eu l-am susținut”, a afirmat Băsescu.

Președintele a spus că are mai multe eșecuri, dar votul uninominal a fost „zguduitor”.

În opinia sa, un alt eșec a fost revizuirea Constituției.

„Păcat că nu s-a făcut, dar aici ar fi un mare risc dacă s-ar face de dragul de a se face. Eu am trimis la Parlament un proiect de revizuire care nu schimbă fundamentele actualei Constituții, pe care o consider o Constituție bună în principiile ei, ci doar clarifică niște articole care lăsau loc la interpretare. În modificările pe care le-am propus chiar am ținut cont de hotărârile CCR ( …). Revizuirea Constituției este un alt eșec”, a spus Băsescu.

De asemenea, președintele a vorbit despre eșecul în a reforma sistemul de sănătate.

”Un domeniu în care am eșuat: reforma în Sănătate, are o lege pregătită, dar sistemul trebuie reformat. Am eșuat din cauza unei intervenții nereușite. Legea se află si acum pe site-ul președinției, știu că nu e dorita de sistem, dar ar pune în centrul sistemului oamenii”, a spus Băsescu.

„Eşecuri cu oameni, cred că pot face o carte”

Totodată, Băsescu a declarat, sâmbătă, răspunzând unei întrebări, că a dat-o în bară când a numit-o pe Alina Bica în fruntea DIICOT.

Întrebat dacă la capitolul eşecuri intră şi semnarea decretul de numire a Alinei Bica, Traian Băsescu a spus: „Eşecuri cu oameni, cred că pot face o carte. Intră (Alina Bica – n.r.) la lunga listă de oameni cu care am dat-o în bară. Ce să fac?”.

Băsescu s-a scuzat spunând că este „foarte greu să ai inspiraţie” când numeşti magistraţi sau miniştri.

„În ceea ce priveşte numirile de magistraţi, vă rog să mă credeţi că în afară de cei care au fost numiţi pe funcţii eu nu cunosc nici judecători, nici procurori. E foarte greu să ai inspiraţia să numeşti într-o funcţie înaltă un magistrat, ca de altfel şi un ministru. E foarte greu. Îmi aduc aminte că la domnul Morar prima numire importantă după mine la DNA am plecat de la criteriul că a avut curaj să-l aresteze pe senatorul Ciupe, care era din partid cu mine. La Codruţa Kovesi am cerut o listă cu toţi procurorii-şefi din teritoriu şi am cerut să-mi facă Parchetul General câte dosare au trimis în instanţe şi ce procentaj de succes au avut. Codruţa Kovesi la Sibiu nu avea foarte multe dosare, dar a avut 100/% rată de succes. M-am uitat şi că e femeie şi cum eu am treaba asta cu femeile să fie promovate”, a explicat Băsescu.

Băsescu a susținut în același timp în conferința de presă că nu are nicio părere de rău că pleacă de la Cotroceni, întrucât are sentimentul că a făcut tot ce a putut pentru ca România să se modernizeze, chiar dacă nu a fost „un preşedinte genial”.

Nu am de ce să am vreun regret, nu plec nici cu părere de rău, am sentimentul că atât cât am putut, că în mod cert n-am fost un preşedinte genial, dar atât cât am putut am făcut tot pentru a mişca lucrurile înainte, pentru ca România să avanseze, să se modernizeze. Poate aş fi putut face mai mult, poate alte tactici decât confruntarea ar fi fost mai bune, deşi mi-am dat întotdeauna seama că orice s-ar fi putut discuta dacă pe masa de negociere se aducea şi justiţia. Şi atunci am preferat această bătălie continuă în care am totuşi satisfacţia că cei care m-au suspendat de două ori pentru cauza justiţiei vorbesc astăzi ce spuneam eu în 2005″, a precizat acesta.

„Nu plec cu niciun fel de regret, cu niciun fel de părere de rău, doar cu întrebarea: oare puteam altfel să fac mai mult? În acelaşi timp, trebuie să observ «se spune: preşedintele este de 10 ani». Aşa este, sunt de 10 ani aici, dar sunt puţine lucruri pe care le poţi face, dacă nu ai un guvern partener. Iar mie mi-a dat Dumnezeu Guvernul Tăriceanu în 2004-2008, cu care am avut o perioadă de miere aşa de vreun an, mi-a dat Guvernul Ponta aproape trei ani şi am mai rămas la mijloc cu Boc, în perioada în care, pe bună dreptate, presa semnala faptul că se face abuz de asumări de răspundere”, a spus el.

…și o „satisfacție supremă”

Pe de altă parte, Traian Băsescu a declarat sâmbătă că „satisfacția supremă” a mandatului său este că, după alegerile prezidențiale, pesediștii și liberalii vorbesc despre independența justiției și statul de drept.

„Poate aceasta este satisfacția supremă a mandatului meu, aceea că, începând cu 17 noiembrie, atât PSD, cât și liberalii au în discurs independența justiției și statul de drept, le mai trebuie timp să internalizeze treaba asta, să fie convinși că fără statul de drept nu este stat democratic”, a spus Băsescu, susținând că pentru acest tip de discurs a fost suspendat de două ori.

„Când vor internaliza acest discurs avem garanția că reforma în justiție este ireversibilă”, a mai declarat Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.