Fugiţi de căldură în universul muzicii

Festivalurile verii

Suntem în anotimpul marilor festivaluri lirice, în timpul cărora pot fi ascultaţi mari interpreţi, ca Jonas Kaufmann la Orange, Philippe Jaroussky şi Patricia Petibon la Aix-en-Provence, sau René Pape, Anja Harteros şi Anna Netrebko la München, fără a uita grandiosul Festival de la Salzburg, unde se succed cele mai cunoscute nume.

Între 24 iulie şi 26 iulie se desfăşoară Festivalul de Vară de la München, o întâlnire cu marile voci ale secolului şi un program excepţional: trei mari drame romantice, trei dintre cele mai reuşite opere ale autorilor interpretaţi. Ramon Vargas va fi Infantele Don Carlo, alături de Anja Harteros în Elisabeth.

Tenorul Jonas Kaufmann

Diana Damrau o va încarna pe tânăra Lucia, iar Anna Netrebko, înconjurată de o echipă excepţională de cântăreţi rusofoni, vor interpreta povestea nefericitului Evgheni Oneghin, pusă în scenă de Krzysztof Warlikowski, copilul teribil al regiei.

Diana Damrau

Între 10 iulie şi 14 august se desfăşoară Festivalul de la Arena din Verona, un festival mai mult decât centenar. În fiecare seară, peste 20.000 de persoane se regăsesc în acest loc încărcat de istorie pentru a asculta cele mai frumoase pagini ale repertoriului de operă.

Bran, citadela jazz-ului internaţional

Stefano Bollani, la Festivalul de Jazz de la Bran

Fundaţia Culturală Jazz Festivals & Eevents, în parteneriat cu Compania de Administrare a Domeniului Bran, organizează în perioada 28-30 august cea de a III-a ediţie a Festivalului Jazz at Bran Castle, care se va desfăşura în incinta curţii interioare a Castelului Bran şi în Biserica Evanghelică Râşnov, cele două locaţii devenind deja tradiţionale pentru iubitorii muzicii de jazz.

Ediţia de anul acesta a festivalului îşi propune să reunească mai mulţi artişti care nu au mai concertat în România, cum ar fi: Stefano Bollani, considerat cel mai bun pianist italian al ultimilor ani; Ketil Bjørnstad, pianist norvegian a cărui notoritate internaţională este incontestabilă, atât ca interpret şi compozitor, cât şi ca scriitor; sau mai tinerii Luca Aquino, versatil trompetist, laureat al mai multor premii internaţionale, Carmine Ioanna, acordeonist şi basistul Marco Bardoscia, toţi trei din prolifica Italie.

Stefano Bollani Danish Trio

În egală măsură, festivalul îşi propune să readucă în atenţia iubitorilor jazz-ului câteva proiecte muzicale care s-au bucurat de un succes deosebit, făcând obiectul unor înregistrări admirabile, cum ar fi Nomad al Trio-ului Arild Andersen / Ferenc Snétberger / Paolo Vinaccia sau Ha !Jörg Brinkmann Trio, apărute la ENJA Records, respectiv Act Music în urma cu câţiva ani, precum şi noul proiect al renumitului chitarist norvegian Terje Rypdal, Rypdal Legacy, prezentat într-o formă inedită, cu participarea trompetistului danez Palle Mikkelborg, a organistului Ståle Storløkken şi a bateristului Paolo Vinaccia.

În ambianţa barocă a Bisericii Evanghelice Râşnov, Palle Mikkelborg şi Ståle Storløkken vor reconstrui sonorităţi ale muzicii profane în biserică, de curând apreciate de iubitorii jazzului la Biserica Luterană din Bucureşti.

Cel mai vizitat obiectiv turistic al României se va redefini pentru câteva zile ca o citadelă a jazzului internaţional.

Concertele vor avea loc de vineri până duminică, începând cu orele 19.00, în curtea interioară a Castelului Bran, şi sâmbătă, de la ora 12:00, în Biserica Evanghelică Râşnov.

Chitaristul Terje Rypdal

Vineri, 28 august, la ora 19.00, Luca Aquino (Italia) – trompetă, fligorn.

Carmine Ioanna (Italia) – acordeon, Marco Bardoscia (Italia) – bas.

La ora 20.30, Jörg Brinkmann Trio “Ha!” (Germania): Jörg Brinkmann – violoncel, efecte, Oliver Maas – pian, Fender Rhodes

Dirk-Peter Kölsch – baterie, glockenspiel, percuţie.

Sâmbătă, 29 august, la ora 12.00, la Biserica Evanghelica Râşnov, Palle Mikkelborg (Danemarca) – trompetă, Ståle Storløkken (Norvegia) – orgă

La ora 19.00, Bollani Danish Trio: Stefano Bollani (Italia) – pian, Jesper Bodilsen (Danemarca) – bas, Morten Lund (Danemarca) – baterie. La ora 21.00, Terje Rypdal “Legacy”: Terje Rypdal (Norvegia) – chitară, Palle Mikkelborg (Danemarca) – trompetă, Ståle Storløkken (Norvegia) – claviaturi, Paolo Vinaccia (Italia) – baterie şi percuţie. Duminică, 30 august, la ora 19:00, Ketil Bjørnstad (Norvegia) – pian, Svante Henryson (Suedia) – violoncel.

La ora 20.30, Nomad: Arild Andersen (Norvegia)- bas, Ferenc Snétberger (Ungaria) – chitară, Paolo Vinaccia (Italia) – baterie şi percuţie.

Festivalul Internaţional Vară Magică, la Ateneul Român

Violonista Mihaela Martin

Astăzi, la ora 19.00, Sala Mare a Ateneului Român găzduieşte un concert de muzică de cameră deosebit, pe scena Ateneului Român urcând trei interpreţi cunoscuţi şi apreciaţi la nivel internaţional.

Mihaela Martin este una dintre cele mai apreciate violoniste ale generaţiei din care face parte. De-a lungul timpului, a câştigat numeroase premii internaţionale şi a urcat ca solistă pe marile scene ale lumii alături de orchestre celebre. Cariera sa de violonistă este completată de cea de pedagog, Mihaela Martin fiind profesoară de vioară la Universitatea de Muzică din Köln şi la Haute Ecole de Musique din Geneva.

Cântă la o vioară construită de Giambattista Guadagnini în anul 1748.

Istvan Várdai este un tânăr violoncelist maghiar, care a studiat muzica la Budapesta, apoi la Viena şi Kronberg. A participat la numeroase concursuri internaţionale, câştigând premii importante, şi a cântat alături de mari orchestre ale lumii.

Pianista Elena Bashkirova Barenboim

Elena Bashkirova Barenboim este o cunoscută pianistă de origine rusă, fiica pianistului şi marelui pedagog Dmitri Bashkirov. Este, printre altele, fondatoarea Jerusalem International Chamber Music Festival, care se desfăşoară prin rotaţie în diverse oraşe ale lumii, între care Berlin, Zürich, Salzburg şi Moscova.

În program:

W.A.Mozart – Sonată pentru vioară şi pian

J. Brahms – Trio în Do minor

Franz Schubert – Trio op. 99, în Si bemol major

Oaspeţi americani la Castelul Peleş

Soprana Anne-Marie Condacse

Stagiunea Sunetul muzicii de la Castelul Peleş, ediţia a V-a, continuă la Sinaia cu o manifestare româno-americană organizată de ExcesMusic, Muzeul Naţional Peleş, Radio România Cultural şi Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Sâmbătă 25 iulie, de la ora 16.00, în sala de concerte a castelului, vor evolua într-un recital eveniment: soprana Anne Marie Condacse, baritorul David Malis şi pianista Diana Spânu. Veţi putea asculta opusuri de: Mozart, Fauré, Enescu, Gershwin, Leoncavallo.

Baritonul David Malis

Anne Marie Condacse s-a născut în România şi a suţinut recitaluri şi concerte în Statele Unite ale Americii, Franţa, Germania, Egipt, Siria şi Mexic. Şi ca profesoară a avut succes, numeroşi studenţi ai săi afirmându-se pe plan internaţional.

Baritonul David Malis a fost primul american care a câştigat Cardiff Singers of the World Competition, unul dintre cele mai râvnite concursuri ale artei lirice mondiale, un succes care i-a deschis importante oportunităţi.

Barocul nomad: Elogiul nebuniei

Ansamblul Baroque Nomade

O picătură de apă cade de sub bolta unei fântâni, la intervale regulate. Ecoul răsună între zidurile din piatră. Este gradul zero al muzicii. O pulsaţie simplă, aproape minerală. La Alep, în Siria, s-a pus la punct o cură muzicală a nebuniei, cu speranţa că subiectul va putea deveni muzician şi va fi admis ca atare în societate, regăsindu-şi seninătatea.

În alte regiuni ale lumii supravieţuiesc şi astăzi fascinante ritualuri muzicale terapeutice, legate de transă, deci de dans. Acolo nebunia este percepută ca o comunicare cu lumea spiritelor şi a zeilor. Nebunia gestului, a corpului, nebunia sacră a celor posedaţi.

La Londra, nebunia este un spectacol, de care se bucură spectatorii şi pe care compozitorii îl pun pe muzică. Nu pot fi numărate ariile care descriu pasiunile cele mai extravagante, eroinele care cad pradă isteriei, nimfele sfâşiate între disperare, furie şi exaltare.

Cântul pare potrivit să spună ceea ce societatea nu permite: pasiunile extreme, dorinţele de nemărturisit. În acelaşi timp, se admite faptul că un muzician îşi va găsi locul în societate, chiar dacă are o personalitate stranie. Sau că dansul, transa, nebunia devin mesageri ai lumii de dincolo şi socializează ca atare. Nebunia şi muzica întreţin în mod sigur, relaţii ciudate.

Călătorie prin muzicile mediteraneene

Mai nomad ca niciodată, XVIII-21 cutreieră drumurile din Franţa şi de aiurea, într-un itinerar muzical prin timp şi spaţiu. Pentru iubitorii metisajelor de tot felul, luna mai a debutat cu o creaţie în jurul lui Molière şi Armande Béjart, reluată, în iunie, în Slovenia.

Luna aceasta, călătoria continuă de la Bach la muzica evreiască şi etiopiană.

În sfârşit, în luna august, Barocul nomad va reînvia atmosfera solară a Versailles-ului în Costa Rica, printr-un turneu de 10 concerte.

După ce săptămâna trecută, Biserica Saint Jean Baptiste din Les Houches a găzduit programul Or Vezahav, un program de melodii evreieşti mediteraneene, cu ritmurile lor profunde şi poezia lor emoţionantă, în Vosgi la Senones, în cadrul Festival des Abbayes, s-a desfăşurat programul Schubert Klezmer. Pe scenă, o cafenea vieneză din jurul anului 1820. Franz Schubert discută cu prietenul său, Solomon Sulzer. Muzicienii de astăzi au cântat “hiturile” acelui moment, în germană şi în idiş… Viena este capitala muzicală a unui imens şi romantic imperiu căruia îi place să se distreze…

Schubert Klezmer

Astăzi, la Abaţia Pontigny, va răsuna Melothesia Ætiopica. Este concertul cel mai aşteptat în cadrul Festivalului Artelor Sacre.

Ne putem imagina că o orgă, plecată de la Lisabona către1600, afost transportată cu corabia şi pe spatele cămilelor până în inima Abisiniei? Că violelele da gamba au răsunat în ţara Părintelui Ioan?

Apoi, vineri 24 iulie, la Castelul Montsoreau este programată Ofranda Muzicală.

Celebra Ofrandă muzicală a lui Johann Sebastian Bach este considerată una dintre operele sale cele mai importante, alături de Arta Fugii sau Variaţiunile Goldberg. Ea a fost compusă în 1747 pe când compozitorul lucra la Leipzig. Ansamblul pieselor este foarte bogat. Bach dezvoltă canoane, de la două la opt voci, fugi, o sonată în trio… Unele piese sunt scrise pentru clavecin solo, altele pentru ansamblu instrumental.

Nevermind în turneul Baroc nomad

Cea de a doua parte a serii va fi consacrată Sonatei în Trio H575 de Carl Philipp Emmanuel Bach, compusă la Berlin, unde se afla în serviciul Regelui Prusiei, cam în acelaşi timp în care tatăl său venise acolo şi începea Ofranda Muzicală.

Vor cânta Mario Raskin, clavecin, Sharman Plessner, vioară, Jean-Christophe Frisch, flaut, Hager Hanana, violoncel.

Puccini, la Torre del Lago şi la Teatro alla Scala

Tenorul José Cura

Iubitorii muzicii pot porni şi în călătorii mai îndepărtate, cum ar fi Tibetul sau Birmania. Înainte însă, se cuvine un popas la Milano, oraşul animat de Expoziţia Universală 2015, ce se desfăşoară până la 31 octombrie. Sunt prezente peste 140 de ţări. Tema expoziţiei este Să hrănim Planeta. Energie pentru viaţă, iar numeroşii vizitatori sunt implicaţi în trasee tematice, oferindu-li-se posibilitatea de a face un adevărat voiaj în jurul globului, prin intermediul savorilor şi tradiţiilor popoarelor lumii.

Teatro alla Scala s-a asociat strălucit acestui eveniment, primind în primăvară şi pe parcursul verii numeroşi mari artişti, ca José Cura, Elīna Garanča, Jonas Kaufmann sau Béatrice Uria Monzon.

Soprana Elina Garanca

În această vară, este programat, la Milano şi la Torre Del Lago, un voiaj pentru un omagiu lui Puccini.

Teatrul în aer liber este scena preferată a iubitorilor lui Puccini. Teatro alla Scala este templul operei… Genialul compozitor al operei La Bohème, ce va fi dirijată acolo de Gustavo Dudamel la pupitrul orchestrei sale, Tosca, Madama Butterfly va fi drumul ce conduce de la Expoziţia Universală de la Milano la Luca şi la Pisa, oraşe minunate cum numai Tosca poate avea.

Dirijorul Gustavo Dudamel

Teatro alla Scala îşi va începe weekendul special de la Expoziţia Universală, programat pentru toamna acestui an, cu opera Turandot, considerând că tema expoziţiei nu poate găsi un mai frumos ecou decât această operă în care, în pofida dictaturii şi opresiunii exercitate de cruda prinţesă Turandot, unii utopici continuă să viseze la zile mai bune.

Festivalul Puccini va începe în 25 iulie şi va dura până la 31 august.

Daniela Dessi

În 24, 31 iulie şi în 15, 21 şi 30 august, va putea fi ascultată opera Tosca, într-o nouă producţie, în regia lui Vivien Hewitt şi sub bagheta dirijorului Valerio Galli. În distribuţie: Daniela Dessì –Tosca, Fabio Armiliato –Cavaradossi, Giovanni Meoni – Scarpia.

În 25 iulie, în 7, 16, 23 şi 28 august, melomanii se vor bucura de Turandot, pusă în scenă de Angelo Bertini, cu Giovanna Casolla – Turandot, Rudy Park şi Rubens Pellizzari – Calaf, Alida Berti şi Valentina Boi – Liù. Ultima reprezentaţie, din 28 august, va fi o producţie de Operei naţionale din Beijing.

Fabio Armiliato

Madama Butterfly este programată în 1, 8, 14, 22 şi 29 august. În concepţia regizorală a lui Renzo Giacchieri şi sub bagheta lui Francesco Ivan Ciampa, vor evolua Svetla Vassileva – Madama Butterfly, Sergio Escobar şi Rubens Pellizzari – Pinkerton, Laura Brioli şi Mariella Guarnera –Suzuky, Alberto Mastromarino – Sharpless.

Iar în 13, 20 şi 31 august, minunata La Rondine, într-o coproducţie cu Teatro Carlo Felice din Genova. Regie: Davide Livermore. La pupitru: Eivind Gullberg Jensen. Vor da viaţă personajelor Maria Luigia Borsi – Magda, Luciano Ganci – Ruggero, Federico Longhi – Rambaldo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.