Fuia, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia este urmărit penal pentru abuz în serviciu, în dosarul „Fundulea”.

În aest dosar mai sunt cercetaţi, printre alţii, sora şi cumnatul acestuia, prejudiciul estimat de procurorii anticorupţie fiind de peste 1,6 milioane lei.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DNA, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Stelian Fuia, director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea la data faptelor, fiind

acuzat de abuz în serviciu.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal Daniel şi Alexandrina State, cumnatul şi sora lui Fuia, asociaţi la SC Procera Agrochemicals, Dragoş Alin Paraschivoiu şi executorul judecătoresc Constantin Oprişan, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, funcţie pe care a deţinut-o în perioada 1 martie 2005 – 15 decembrie 2008, Stelian Fuia a omis cu ştiinţă îndeplinirea unui act de serviciu, în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedura de licitaţie organizată de inculpatul Oprişan Constantin, la 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului, în valoare de 243.950 lei şi la îndestularea în acest mod a creditorului SC Procera Agrochemicals România SRL cu suma totală de 174.631 lei, societate la care sora fostului ministru era asociată, se arată în t ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

După încuviinţarea executării silite, mai arată DNA, cu acordul Staţiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanţă, de către SC Procera Agrochemicals. Avantajele patrimoniale obţinute în acest mod de SC Procera Agrochemicals s-au reflectat în mod direct în patrimoniul lui State Alexandrina şi State Daniel, care, susţine DNA, au cunoscut şi au acceptat prejudicierea statului prin modul de acţiune descris.

DNA mai arată că, prin activităţile desfăşurate în cadrul procedurii de executare silită, Constantin Oprişan a contribuit la scoaterea ilegală, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executării silite, deşi cunoştea situaţia juridică reală a acestora şi faptul că prin vânzare se obţineau foloase necuvenite atât pentru adjudecatar, cât şi pentru creditorii Staţiunii Fundulea.

Din concluziile raportului de expertiză tehnică judiciară întocmit în cauză a rezultat că valoarea de piaţă actualizată, estimată pentru imobilele înstrăinate fraudulos este de 1.611.522 lei, valoare ce constituie prejudiciu nerecuperat, mai precizează DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.