Funcții publice pasate în familie

Bătălia pentru ocuparea unei funcții de prefect scoate la iveală tot arsenalul de nepotisme și prietenii, care mai de care mai suspuse. Se pare că dintr-o astfel de încleștare mai repede iese învingător cel care a moștenit un „pedigree politic“ de la unul dintre părinții săi, decât vreun alt contracandidat care este amic sau, în cel mai fericit caz, prieten cu vreun ministru. Abia ce clanul Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu a ieșit de pe scena politică cam pe ușa din dos, că le-au și luat locul în lumina reflectoarelor, imediat, alți politicieni până de curând din eșalonul doi. Este și cazul noului prefect al județului Constanța, Ioan Albu, o beizadea care a trecut de la PNL la PSD fără niciun fel de remușcare, doar ca să apuce o funcție bună, conform rețetei pe care a aplicat-o cu succes și tatăl său. Înainte să fie numit prefect, acesta a ajuns pe un alt post de conducere pe care l-a deținut nimeni altul decât seniorul Albu. Gheorghe Albu nu este doar unul dintre cei mai mari și mai înstăriți moșieri din sudul țării, ci a fost și secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în 2007 și continuă să cocheteze cu politica.

„Caracatița“ de Constanța

Noul prefect al județului de la malul mării, juniorul Albu, a fost director al Direcţiei de Agricultură Constanţa. În mandatul 2012-2015, Ioan Albu a fost și consilier județean, calitate la care a trebuit să renunțe atunci când a devenit șef peste Direcţia de Agricultură, unde și tatăl său, Gheorghe Albu, a fost director. Fost secretar de stat la Agricultură, Gheorghe Albu a dat senzația că s-a dedicat strict afacerilor de familie, însă și în prezent face jocuri mari de culise, fiind consilierul senatorului PSD de Constanța Nicolae Moga. Ioan Albu, deși a fost, inițial, membru PNL, a trecut la PSD Constanţa când a fost numit director la Direcţia Agricolă. Și propunerea de numire în funcţia de prefect pentru fiul său a venit tot din partea PSD Constanţa.

Pentru acestă funcție s-a înscris în cursă și actualul administrator special al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, Lucian Lungoci. Acesta a pierdut sinecura fără drept de apel în fața juniorului Albu. Tot cu ochii în soare, privind lung după fostul scaun, a rămas, în plin sezon estival, și fostul prefect Adrian Nicolaescu. Însă doar pentru scurt timp.

Avere din vinuri, exploatare agricolă și diplome

Cu o avere estimată la circa 25 milioane euro, Gheorghe Albu este administratorul holdingului Argonaut din județul Constanța. Fermierul lucrează peste 5.000 de hectare de teren agricol, principalele culturi fiind cele de grâu, orz, rapiță, floarea-soarelui, porumb, mazăre, dar și de plante furajere. Pe lângă exploatarea agricolă, familia Albu s-a ocupat, în ultimii ani, și de înființarea noii Crame Viișoara. Pe pământurile comunei Cobadin, familia Albu cultivă viță-de-vie din care se face vinul „Conu’ Albu“, distins deja cu câteva premii, deși crama funcționează de mai puțin de patru ani. Tatăl noului prefect pune succesul în afaceri, preponderent, pe inițiativa fiului său. Potrivit CV-ului, Ioan Albu a absolvit cursurile Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii, specializarea Agricultură, Universitatea „Ovidius“ Constanța. De asemenea, Albu junior este absolvent al Facultăţii de Drept, specializarea Drept, Universitatea „Spiru Haret“ Bucureşti. Este doctorand la Universitatea de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară București. Noul prefect al Constanței mai deține un master în specializarea Management și Dezvoltare Rurală – Universitatea de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară Bucureşti.

Rocadă de sinecuri

Fostul prefect al Constanței Adrian Nicolaescu a fost demis printr-o hotărâre de guvern luată de Cabinetul Tudose. Fostul premier Sorin Grindeanu a ezitat tot mandatul să ia o astfel de decizie radicală în privința lui Nicolaescu. Și asta, pentru că sunt cunoscute în județ, precum și la centru relațiile de amiciție pe care acesta le-ar avea cu actualul ministru al Internelor, Carmen Dan. Despre fostul prefect al Constanței Adrian Nicolaescu se știa de cel puțin o jumătate de an că are zilele numărate ca reprezentant al Guvernului în teritoriu. Despre mazilirea sa s-a speculat încă din iarna 2016/2017, din cauză că nu a știut să gestioneze situațiile de urgență provocate de viscole. Odată cu schimbarea premierului, se pare că nici măcar prietenia cu șefa de la Interne nu l-a mai salvat pe Nicolaescu de la demitere. Dar grație acestei apropieri și fiind înalt funcționar public, acesta a și fost rapid „reciclat“ din punct de vedere politic. Adrian Nicolaescu nu a avut timp nici să se dezmeticească bine după ce a fost înlăturat de la prefectură, că a și fost înaintat inspector guvernamental.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.