Funeraliile lui Nemțov: UE critică Rusia

Refuzul Rusiei de a permite ca doi aleși europeni să participe la funeraliile opozantului rus Boris Nemțov a fost denunțat marți de Uniunea Europeană, care și-a exprimat regretul că Moscova a invocat „motive aparent arbitrare”, transmit agenții de presă internaționale.

Refuzul de intrare în Rusia de care s-au lovit eurodeputata letonă Sandra Kalniete, trimisă înapoi de pe aeroportul moscovit Șeremetievo, dar și președintele Senatului polonez, Bogdan Borusewicz, este „o clară încălcare a principiilor de bază”, a comentat un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic european, Maja Kocijancic, apreciind că decizia este contrară acordurilor dintre UE și Rusia privind regimul vizelor.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a șefei diplomației europene, Federica Mogherini, a respins justificarea Moscovei pentru această decizie, conform căreia prezența eurodeputatei letone ar fi reprezentat o amenințare pentru securitate sau ordinea publică din Rusia, ca fiind una „necredibilă”.

La rândul său, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a afirmat că decizia Moscovei este „un afront grav pentru relațiile UE-Rusia”.

„În vremuri care impun reținere și bunăvoință, administrația rusă continuă să apese toate butoanele care produc efecte într-o direcție contrară celei a detensionării”, a afirmat Shulz, precizând că va solicita „o explicație oficială” din partea Moscovei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.