„Furculiţa hoaţă” – noua metodă de furt din bancomate cu care românii au speriat Italia

Denumirea ei internaţională este de „cash trapping” (capcană pentru bancnote). În argoul infractorilor din Italia i se spune „furculiţa hoaţă” (forcella ladra). Europolul a clasificat-o drept noua tehnică a infractorilor din Europa de a fura din bancomatele stradale. „Capcana pentru bancnote” foloseşte o tehnică elementară, dar ingenioasă. Prin uşiţa de ieşire a bancnotelor din bancomat (ATM) infractorii introduc un dispozitiv de metal, un soi de agrafă metalică plată, insesizabilă din afară, după ce aceasta a fost plasată în interior. Un asemnea dispozitiv este practic invizibil şi greu de depistat, pentru că nu presupune vreo modificare sau vreo forţare a micului spaţiu prin care ies de obicei bancnotele.

Tehnica de furt este una subtilă. După ce a fost dată comanda de retragere de pe card a unei anumite sume de bani de către un solicitant, mecanismul automat de expulzare a bancnotelor demarează normal. Mica rotativă din interiorul ATM-ului le selectează din teancul de bani spre a fi scoase la cerearea clientului. Clientul aude motoraşul funcţionând şi aşteaptă sosirea banilor. Dar, în loc să iasă afară din bancomat, drumul banilor spre exterior este deviat de „furculiţa hoaţă”, plasată ingenios pe canalul pe care ar trebui să iasă bancnotele. Acestea rămân prinse în capcana agrafei metalice. Nu mai ies afară. Clientul constată frustrat că pe ecarnul bancomatului scrie „operaţiune efectuată”, dar că banii nu i-au parvenit. Crezând că este vorba de o defecţiune tehnică sau de faptul că bancomatul nu a mai fost alimentat, clientul pleacă nervos cu gândul că va trebui să facă o plângere la sediul băncii care i-a eliberat cardul sau la sediul băncii care este proprietara bancomatului modificat de infractori. După ore de perindare a mai multor clienţi ghinionişti ai unui astfel de bancomat, infractorii se duc şi scot micu lor „năvod” metalic în care se află bancnotele care nu au mai ajuns în portofelele celor astfel înşelaţi.

O patrulă a carabinierilor din Roma a surprins trei cetăţeni români, cu vârste între 27 şi 33 de ani, care căutau frenetic prada la un bancomat din Via Francesco Grimaldi. Poliţiştii italieni au descoperit că în câteva ore „furculiţa hoaţă” îşi făcuse liniştită treaba. Acumulase pentru hoţii care o implantaseră în bancomat frumoasa sumă de 1.400 de euro. Românii au fost arestaţi şi acuzaţi de furt calificat.

Informaţia obţinută de carabinierii italieni a intrat deja în circuitul Europol. Astfel, specialiştii au ajuns la concluzia că, pentru a-şi proteja clienţii, băncile din Italia, dar şi din întreaga Europă, trebuie să introducă o nouă generaţie de ATM-uri, astfel încât nici citirea PIN-ului să nu mai fie posibilă, nici introducerea de dispozitive în spaţiul de livrare a bancnotelor cerute. Autorităţile italiene au lansat un apel tuturor persoanelor cărora bancomatele le refuză fără motiv eliberarea bancnotele cerute să nu plece din faţa lor, ci să rămână pe loc şi să cheme de urgenţă poliţia prin serviciul 112.

Valentin Răileanu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.