„Furt organizat de stat” împotriva automobiliștilor în Europa de Est

Unele state UE ajung să-i ’’fure pe automobiliștii europeni’’ aflați în vacanță, arată unul dintre blogurile Liberation. Comisia Europeană a reacționat imediat și a arătat ca va cere statelor membre UE sa opteze pentru un model de viniete rutiere și să semnaleze mult mai clar obligativitatea achiziționării lor, ca urmare a plângerilor depuse de mai mulți turiști, după cum a declarat un purtător de cuvânt al executivului european. Vizate în acest caz sunt Slovenia, Austria, Bulgaria, Ungaria, Cehia, dar și România (cu mențiunea că aici s-a adoptat sistemul mai comod al vinietei electronice)

„A nu fi discriminat este un drept fundamental conform legislației UE. Un cetățean francez sau britanic trebuie să poată traversa Slovenia sau Belgia cu mașina la fel de ușor ca un localnic. Sistemele de percepere a taxelor de drum trebuie să fie transparente și echitabile pentru toți”, declara, in 2012, Vicepreședintele CE, Siim Kallas. Realitatile sunt cu totul altele in Estul Europei.

A fost nevoie ca un influent jurnalist acredidat la Bruxelles să o pățească în Slovenia. La intrarea în Slovenia dinspre Austria nu există, aparent, decât panouri care indică obligativitatea vinietei pentru atovehiculele mai grele de 3,5 tone. Dupa trecerea frontierei, panourile care avertizează asupra vinietei dispar cu desăvârșire. La frontiera dintre Slovenia și Croația, turiștii străini sunt opriți pentru control și li se explică că trebuiau să cumpere viniete de minimum 15 euro. Amenda se plătește pe loc și este de 150 de euro.’’Dacă ținem cont ca nivelul de trai în Slovenia este mult mai redus decât în Franța, amenzile de 150. 300 sau 800 de euro sunt un adevărat ’’furt organizat de stat’’, scrie Liberation.

’’Agentul mi-a explicat că, dacă îl fac să-și piardă timpul cu mine, asta mă va costa 300 sau chiar 800 de euro. Nu am înțeles de ce. Mi-a spus că pot plăti în numerar sau cu cardul, totul fiind pregătit pentru a-l goli de bani pe turistul naiv. Pentru a-mi arăta că nu sunt de bună credință, omul mi-a arătat un caiet cu fotocopiile indicatoarelor de la frontiere care arată, în slovenă doar, că trebuie plătită o vinietă. Acest document ridicol m-a făcut să cred că nu sunt singurul care a căzut în plasă. Apoi se produce un miracol: un polițist îmi arată un documet în franceza despre vinietă și amenzi! Indicatoarele sunt în slovenă, dar amenda o putem plati în limba noastră. Iar contestarea amenzii trebuie redactată doar în slovenă, în maximum o săptămână! Am citit acolo că, daca nu plătești amendă, agenții au voie să-ți rețină actele și să-ți imobilizeze automobilul (cu tot cu familie). Apoi, dacă vinieta este așezată în partea dreaptă a parbrizului, amenda se aplică din nou. Pentru că ea trebuie să stea doar pe stânga. Este limpede că niciun sloven nu va plăti această amendă, ci doar turiștii străini care nu înțeleg slovena’’, arată blogul Liberation.

Pe lângă Austria, țările care au apelat la acest sistem de vinietă invizibila sunt cele din Europa de Est, a căror nevoie de lichidități este cunoscută: Bulgaria, Cehia, Ungaria, România, Slovacia și Slovenia’’, mai arată jurnalistul. Acestea sunt statele în care tarifarea se face în funcție de timp, nu de distanța parcursă, un fapt criticat de toți turiștii,mai cu seamă că cea mai redusă perioadă de valabilitate a unei viniete este de o săptămână, mult prea mult pentru un simplul tranzit.

Având în vedere că reacția rapidă a Comisiei s-a datorat faptului că ’’pățitul’’ era un jurnalist bine cunoscut în culisele Bruxelles-ului, nu ne rămâne poate decât să sperăm că acesta va veni pe patru roți și în Romania, pentru a plăti măcar o amendă de parcare către primariile de sector care depășește cu mult salariul minim pe economie, fără ca acest lucru să fie indicat ca atare și în mai multe limbi și fără să se construiască o parcare. Cu siguranță însă poliția comunitară ar găsi imediat cu cale să editeze câteva pliante în limbi străine despre modalitatea de plată a amenzilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.