Structurile informative, penetrate de Cotroceni, pot înclina balanţa
Furtună la SRI !
 

Atâta timp cât un preşedinte are de partea sa structurile operative ale Serviciilor de informaţii el poate sta cât de cât liniştit în jilţul prezidenţial. În momentul în care însă sprijinul “Serviciilor” este inexistent, preşedintele îşi face bagajele şi numiţi-o cum doriţi, demisie sau suspendare.

Ei bine, zilele acestea a fost mare agitaţie la SRI. Lupta pentru controlul Serviciilor şi, mai ales, pentru sprijinul acordat unei tabere sau alteia, acordat de structurile de informaţii este una acerbă.

Potrivit unor surse, luni dimineaţă şi ieri dimineaţă., printr-un ordin al şefului SRI, George Maior, toți ofițerii SRI, atât din structura centrală, cât și din teritoriu, au fost convocați de urgență la sedii– chiar și cei care se aflau în concediu. Toți șefii unităților SRI din țară au primit încă de sâmbătă, ora 10.00, o Circulară de la centru, prin care, sub pretextul stării de urgență, li se cerea să își convoace subalternii. Potrivit aceleiaşi surse, astfel, câteva sute de ofițeri superiori ai Serviciului Român de Informații, au fost puşi pe liber, PENSIONAŢI! Cererile depesnionare au fost semnate, bineînţele, fără nici o presiune, fără nici o ameninţare cu dosare. „Epurarea" se face fără acceptul CSAT şi, în aceste zile trei structuri informative ale SRI, funcţionează deficitar, este voirba de Direcția de apărare a Constituției, Direcția anticorupție şi Direcția informații clasificate.

În această luptă trebuie făcute o serie de remarci. Şeful SRI, George Maior, este naşul de cununie al premierului Ponta şi fost senator PSD. În primăvara acestui an, Ponta afirma că George Maior şi Mihai Răzvan Ungureanu n-au fost aleşi de preşedintele Traian Băsescu pentru şefia SRI şi SIE, decizia venind din altă parte. "Cred că decizia d-lui Băsescu nu i-a aparţinut, în ambele cazuri", a spus Ponta, care nu a dorit să dea mai multe detalii.

Prim adjunctul SRI, generalul Florian Codrea şi generalul Marcel Opriş, şeful STS sunt oamenii cheie apropiaţi Cotroceniului în structura informativ operativă a Serviciilor.

Anticipând probabil Jihadul care va urma, preşedintele Traian Băsescu a securizat zona informatzică în a doua jumătate a lunii martie, semnând decretele privind înaintarea în gradul de general-maior - cu două stele pentru generalii de brigadă - cu o stea Florian Coldea şi George-Viorel Voinescu. ambii din SRI. De asemenea, preşedintele a semnat decretele pentru acordarea gradului de general de brigadă - cu o stea pentru coloneii Elena Istode, Emilia-Cristina Posaştiuc, Viorel Goleanu, toţi din SRI, precum şi decretul privind acordarea gradului de general de brigadă - cu o stea, în retragere, colonelului în retragere Pavel Constantinescu din Serviciul Român de Informaţii.

Numele lui Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, a apărut în două scandaluri referitoare la folosirea SRI în urmărirea activităţii unor judecători şi a unor politicieni, în scopuri politice. Preşedintele PSD de la acea vreme, Mircea Geoană, a susţinut, în primăvara anului 2007, după ce Curtea Constituţională a avizat negativ propunerea Parlamentului de suspendare a şefului statului, că Traian Băsescu a cerut date de la SRI referitoare la judecătorii Curţii. Liderul social-democrat a spus, atunci, că judecătorii respectivi au fost şantajaţi şi a prezentat două note scrise de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, despre situaţia dosarelor a trei judecători, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu.

Preşedintele Traian Băsescu, suspendat la acea vreme, a dat asigurări, la jumătatea lunii mai, că nu a folosit serviciile secrete pentru a afla informaţii despre judecătorii de la Curtea Constituţională şi că, după ce va reveni în funcţie, se va afla cum a ajuns bileţelul de la SRI la liderul PSD Mircea Geoană.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a publicat, în septembrie 2007, două documente oficiale, primul referitor la urmărirea de către SRI a senatorului liberal Norica Nicolai, iar celălalt, ştampilat, vizat şi semnat de Coldea, având următorul conţinut: "Domnule Director, Vă prezentăm un material referitor la intenţia Partidului Naţional Liberal de a coagula un «pol de dreapta liberal» în Republica Moldova, precum şi reacţii după recenta declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la «aderarea Republicii Moldova la UE»".
 (Preluare de pe ftr.ro)

Accesări: 9946
Publicat Joi, 05 iulie 2012

 
mail  print  Yahoo!  twitter  Facebook
Voteaza articolul
[DA]
[NU]
+44
52 Voturi

 

Alte articole nesemnate: Alte articole din categorie:


 
Comentarii

LUTE
01:40:18, 29 Jul 2012 22
HAI SA FUGIM NU MAI ESTE DE STAT AICI LASATI PE IEI
ContraPro
0
 
De ce refuzam adevarul ??
22:37:40, 05 Jul 2012 21
Coldea lacheul !!!!!!! Atentie la Coldea , de aici vine tot raul ....! Basescu ramane raul nr. 1 !
ContraPro
+12
 
magadan
19:51:56, 05 Jul 2012 20
Atata vreme cat R.Moldova este o tara straina fata de Romania - pana acum nici un partid romanesc nu se afla la inaltime.Cine reuseste sa uneasca R.Moldova la tara mama se va putea declara un partid legitim romanesc.Punctum.
ContraPro
+1
 
aurora @poporul
16:23:13, 05 Jul 2012 19
Ce dusman rus, neica? Habar n-aveti ce vorbiti! Deocamdata, de pilda, Gitenstein e american.
ContraPro
+11
 
impartial ca tot tatarul
12:40:44, 05 Jul 2012 18
e si cu rusii (Allro) si cu americanii (Chervon, RMgg, GittenStalin) si cu iudeii, si cu popoolar-europenii...nu stiu de ce au senzatia ca [doar] stangistii USL-isti ar fi cu rusii...cand la rusi e capitalism salbatic oligarhic, exact pe model bashescian...au uitat ca URSS nu mai exista si ca Rusia isi impune influenta altfel decat in timpul socialismului. RUSII insisi au renuntat la socialism pt a isi 'reaseza" mai eficient zona de putere; ar trebui sa ai ochelari de cal sa crezi ca rusii nu au la mana (cel putin la mana) orice pol de putere din Ro, inclusiv pe bashistii; ca ar astepta ei pe uslasi sa vina, pana atunci le e frica de bashe si de americanii; IQ100
ContraPro
+25
 
1 2 3 4 5

2000
Sunt de acord cu termenii si conditiile Cotidianul.ro: Cotidianul.ro militeaza pentru exprimare civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.