Gabi Firea gîndeşte ca în Voluntari

M-a distrat copios defilarea plugurilor şi a utilajelor de deszăpezire, cu primăriţa Bucureştilor plină de elan şi trăsnind de optimism şi încredere! Fotografii, interviuri, zîmbete şi declaraţii, apoi sancţiuni, măsuri şi alte promisiuni. Apoi, pace! După două reprize de viscol, primăriţa noastră arăta ca o doamnă uitată în ploaie de consortul plecat pe coclauri. Nu poţi să te lupţi cu natura, zicea primăriţa, cu aerul ei de adevărată madam Pandele umilită de iarna capricioasă.

Lecţia dată de cele două reprize de viscol nu i-a folosit la nimic. Nici n-au apucat să albească primii ghiocei, că primăriţa Bucureştilor a ieşit la rampă cu un plan spectaculos de reorganizare a regiilor din subordinea Municipalităţii. Doamna s-a arătat extrem de supărată că unele semafoare nu funcţionează, că transportul în comun cheltuieşte mult şi blochează traficul. Și ce nu i-a mai convenit doamnei? Că există firme abonate la contractele cu primăria, de parcă acestea ar fi ale spionilor ruşi sau americani. Și că serviciile sunt proaste şi scumpe. Și aşa şi pe dincolo, plus un plan care ne lasă cu gura căscată şi să visăm la energia solară. Împreună cu grupul Intact şi cu Sandra Stoicescu (naşa cu fina), a susţinut o dezbatere despre autonomia energetică a Capitalei. S-or fi crezînd amîndouă doctori în orice, dar în materie de Bucureşti, cele două doamne nu prea ştiu despre ce vorbesc. Ele cred că autonomia energetică a Bucureştilor este totuna cu iluminatul de la o sursă solară a unei treceri de pietoni pe o stradă mai puţin umblată. Apropo de aceste modernizări, care pot fi văzute pe ici, pe colo, ele nu sunt decît nişte chinezisme pe care Primăria Capitalei a dat undeva în jur de 3.000 de euro pe bucată.

Să ne întoarcem puţin la performanţele Gabrielei Firea. Nu mă interesează mandatul ei de purtătoare de cuvînt. Nu mă amestec în orice. Dar ca jurnalistă, în ciuda prestaţiei sale îndelungi la Antena 3, Gabriela Firea a fost mai mult o coafură şi un amplificator de mesaje. Experienţa sa de manager se reduce la două proiecte ratate. Atât revista Săptămîna financiară, cât şi ziarul Financiarul n-au depăşit o jurnalistică mediocră. Eşecul economic al celor două publicaţii ne indică destul de bine anvergura managerială a doamnei în cauză. Vorbeşte frumos, uneori chiar patinează pe cîmpuri semantice şi joacă un rol de politician devotat. N-o cred! În perioada în care PSD era în mare război cu Iohannis, Gabriela Firea parcă s-ar fi retras în faimoasa caleaşcă albă de mireasă, împodobită cu panglici şi floricele. N-a combătut de nici un fel. Și-a lăsat partidul în viscol şi s-a retras discret, ca să nu-şi strice coafura. Unii zic că ar fi atît de precaută şi de atentă la imagine pentru că se pregăteşte de următoarea ediţie a prezidenţialelor!?

Nu mă preocupă cariera şi viitorul doamnei Gabriela Firea. Deocamdată ne ajunge proiectul ei amatoricesc. Cele 19 firme care să acopere toate serviciile publice pentru bucureşteni în forma unor societăţi pe acţiuni deţinute de primărie reprezintă un plan egal cu o aventură. Gabriela Firea încearcă să pună semnul egalităţii între promisiunile sale din campanie şi această iniţiativă economică şi organizatorică. Mă simt obligat să atrag atenţia că Gabriela Firea nu ştie în ce se bagă. Oricîte i-o fi suflat acasă controversatul primar de Voluntari, doamna Firea nu avea cum să ajungă la un proiect de luat în seamă. Nu am auzit de nici un studiu de fezabilitate, de o evaluare serioasă, nu ştiu de nici o experienţă economică notabilă a doamnei primar. Știu însă destule despre afacerile nenumărate ale consilierilor. Pentru aproape toţi aceştia, Primăria Capitalei a fost un soi de maşină de făcut bani. Dacă aceştia nu zic nimic, înseamnă că sunt de acord. Dar nu-mi imaginez că o fac pentru modernizare sau pentru că s-au săturat de caşcaval.

Transformarea regiilor în societăţi comerciale pe acţiuni (închise sau deschise) înseamnă birocraţie, dotare şi organizare. Este vorba despre o operaţiune greoaie. Caracterul comercial pentru o societate pe acţiuni presupune eficienţă, structuri, competiţie în regim de economie de piaţă. Și multe altele. O fi putînd Primăria Capitalei să facă o societate pe acţiuni care să cureţe parcurile şi lacurile. Ba, poate face şi una care să întreţină iluminatul Capitalei, deşi nici asta nu este ca un pandişpan de duminică.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau digitală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.