Gabi Firea – iubita noastră, liru-liru!

Antena 3 este pe cale să patenteze o formulă periculoasă de dialog. Mai săptămîna trecută a difuzat un interviu aproape mîngîietor cu Sorin Grindeanu. Peisaje din Palatul Victoria și multe întrebări nevinovate, unele chiar fără rost. Am mai văzut alte interviuri (să le zicem discuții) cu Liviu Dragnea sau cu Victor Ponta. Tot un soi de culegere de scame, stil „nu-i așa că…“. Cei care „nu au cedat niciodată“ nu folosesc aceeași măsură. Pe unii îi mîngîie, pe alții îi scarpină, pe alții îi lovesc la slăbiciune. Uneori, cînd te aștepți mai puțin, lasă rectitudinea la o parte și încep să-și gîdile invitații cu o pensulică făcută din aripioare de libelulă.

Luni seară am avut parte de un jenant spectacol de complezență. „Un interviu cum n-am mai văzut“ cu Gabriela Firea s-a derulat ca o cîntare, ca o mîngîiere, ca o gîdilare la adresa primarului de București. Probabil că Mihai Gâdea nu s-a putut rățoi la fosta sa colegă. Nu-l lăsa sufletul. Și nici viitorul politic frumos al cucoanei. Este adevărat că un jurnalist poate fi mai aspru cu un politician pe care nu-l are în fața lui şi mult mai blînd cu un coleg ajuns într-o dregătorie. Asta nu schimbă însă regulile profesiei. Gabriela Firea vrea să facă 19 societăți comerciale cu Primăria Capitalei acționar, fără să știe ce și cum, vrea și o echipă de fotbal, vrea iluminat pascal, vrea parcări, vrea să preia centura Bucureștilor și multe altele, vrea o companie de turism pentru fundamentarea căreia subordonații săi au luat cu japca texte de pe net și de prin ziare. Mă gîndesc că mizeria din București, traficul nebun, cartierele blocate de autoturisme, afacerile consilierilor (măcar cele din perioada în care n-a fost primar), centura neterminată, străzile sparte, chiar neasfaltate prin Ghencea, decăderea bulevardelor istorice, apa, aerul, zeci de alte subiecte majore fac din viața în Capitala României o problemă. Bucureștii nu sunt doar cei din Centrul Vechi și de pe Kiseleff!

Ei bine, toată discuția cu Gabriela Firea a trecut zîmbitor pe lîngă toate aceste necazuri și a părut una de complezență. Despre rochii, despre timpul liber, despre viitorul ei politic, despre candidatura la prezidențiale (reluată de trei ori). Dacă ar fi să luăm subiectul cel mai arzător din toată discuția de luni seară, atunci cu siguranță că posibila candidatură la prezidențialele din 2020 a fostei lor colege a fost numărul 1 în top. Ceea ce semănă mai mult cu o promovare, cu o campanie de susținere, decît cu un interviu centrat pe problemele Capitalei și pe nevoile bucureștenilor.

Să trecem peste candidatura la președinție, peste rochiile pe care le face sora Nela, peste mîncarea bună de la cantina RATB, peste dusul copilului la grădiniță. Modestia jucată modest nu a folosit nici Antenei 3, nici invitatei. Cu acest prilej, Gabriela Firea ne-a spus că, după cîte i-au spus unii bine informați, este interceptată și acasă și la birou. Și că este urmărită. Ba, a simțit că în anumite întîlniri interlocutorii săi erau cablați. A simțit, a spus ea. De văzut, nici vorbă. Și tot așa, de pe la bine informați, a mai aflat că a fost supravegheată și în călătoria în Israel. În loc să ceară probe, să o întrebe dacă a depus plîngeri, dacă știe cine și de ce, Mihai Gâdea s-a limitat la insinuări. În rest, nimic! Ba, marți dimineață și spre amiază, Antena 3 a făcut mare tărăboi cu urmărirea și interceptarea Gabrielei Firea, despre care, jurnalistic vorbind, nu avea nici o probă. Doar simțămintele doamnei primar.

Vreau să fiu înțeles corect. Apreciez mult efortul depus de echipa Antenei 3 de a rezista în cei 10 ani de abuzuri din regimul Băsescu. Au fost cu adevărat niște luptători. S-au ales cu destule piedici, cu destule înjurături, dar și cu multă considerație. Și cu un sentiment al datoriei împlinite. Dar între tratamentul cu pămătuful aplicat Gabrielei Firea și cel exasperant, numai cu parul, aplicat lui Traian Băsescu și echipei sale este totuși o diferență de jurnalistică.

Ba, aș zice că este o diferență între tratamentul aplicat unor invitați de la PSD – ALDE și celor din alte partide.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau digitală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.