Gabriel Liiceanu, cu pâra la Parlamentul European

Scandalul politic din România este exportat din nou peste granițe. O dezbatere pe tema democrației și a justiției din România care a avut loc marți în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European a devenit un nou prilej pentru Gabriel Liiceanu să se răfuiască cu liderii actualei puteri de la București și să apere tabăra în care s-a poziționat. Liiceanu a susținut că nu are „nicio îndoială” că Liviu Dragnea și colegii lui de partid și coalitie nu s-ar da înapoi de la nimic pentru a scăpa de pușcărie și pentru a-și salva averile, iar ținta numărul unu a acestora, a afirmat el, sunt Parchetul General și DNA.

„Nu aș fi venit aici ca cetățean al unei țări de 10 ani membră a UE dacă nu mi-aș fi simțit valorile democrației sever amenințate.
Voi încerca să rezum situația în 5 puncte:
1. Ceea ce ca țară ne-a adus pe ultimul loc în multe clasamente europene este corupția.
Începând cu Guvenul Năstase prim-ministru condamnat pentru corupție, corupția a devenit profesionistă în România, prin parazitarea statului prin firme deținute de politicieni și familiile lor.
Nimeni nu poate să spună câte miliarde de euro a fost jefuită România în acești 27 de ani.
2. Printr-un fericit concurs de împrejurări, de peste 10 ani a apărut DNA, condusă în ultimii 4 ani de procurorul Kovesi, al cărui nume a devenit faimos în UE. Această instituție a deschis, în cazul a mii de politicieni, dosare penale.
Un raport DNA din 2015 vorbea de banii dați mită – 431 milioane de euro.
În 2016, peste 800 de demnitari – miniștri parlamentari, magistrați și primari au primit sentințe finale pentru corupție.
3. În 11 dec 2016 – coaliția PSD -ALDE a câștigat detașat alegerile cu voturile a 18% din electorat. Nimeni nu a contestat și nu are de gând să conteste acest rezultat.
Președintele PSD Liviu Dragnea, condamnat penal și cu un dosar penal, și-a asumat conducerea Camerei Deputaților, iar președintele ALDE Tăriceanu, cu un dosar penal, a rămas președintele Senatului.
România are în fruntea celor 2 camere condamnați penal sau cu dosar penal.
20 dintre membrii paralmentului sunt urmăriți penal, trimiși în judecată sau condamnați. Guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac penal la adresa justiției. OUG 13 urma să îi scoată de sub rigorile legii în primul rând pe cei 2 șefi de partide din coaliție.
Un rol fundamental în trezirea sentimentului civic l-au avut câțiva jurnaliști de la publicațiile online. Nu mă pot abține să nu vă spun numele lor Dan Tapalagă și Cristian Pantazi.
4. Unde ne aflăm, nu am nicio îndoială că Liviu Dragnea precum și colegii lui de partid și coaliție pentru a scăpa de pușcărie și pentru a-și salva averile, nu s-ar da înapoi de la nimic.
De la președintele Iliescu, arhitectul mineriadelor și până la actualul șef al PSD, trecând prin Guvernul Năstase și Ponta – Ponta, ex-premierul autor al unei lucrări de doctorat plagiate – au făcut din România, jefuind-o fără scupule, poate cel mai sărman popor din Europa. Ținta numarul 1 a acestor oameni sunt Parchetul General și DNA. Iată declarația explicită a șefului PSD, rostită la un post de televiziune săptămâna trecută: „Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului șef al DNA, pe demiterea doamnei Kovesi”.
5. Bine și rau – pe de o parte avem în România partidele politice cu precădere cele care își spun fără acoperire socialiste și oamenii de afaceri generați de ele.
De cealaltă parte, avem generația celor de 20-40 de ani, necontaminată de naționalismul lui Ceaușescu. De la ei poate începe această renaștere. Sunt inteligenți dinamici și nu mai pot fi manipulați. Protestele recente pot constitui bazele unui manual de democrație constitutivă, iar viteza internetului din România a contribuit la această mobilizare”, a spus Liiceanu în discursul său.

La dezbaterea din Comisie au vorbit și ministrul Justiției, Tudorel Toader, jurnaliştii Liviu Avram de la Adevărul şi Attila Biro de la Rise Project, dar și alte persoane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.