Splendidă declaraţie de dragoste

Gabriel Liiceanu: „M-am îndrăgostit de Vlad Voiculescu. Mi se părea angelic”

Ultimul interviu al lui Gabriel Liiceanu, acordat postului „Radio Europa liberă” în ziua de 3 martie, risca să devină una dintre cele mai plictisitoare conversaţii din istoria presei. Cînd, deodată, totul a fost salvat de o declaraţie de dragoste cum nu s-a mai întîlnit, pe care ne grăbim s-o promovăm ca pe un fapt de istoria literaturii.

Gabriel Liiceanu a spus: „Vă dau un exemplu. M-am îndrăgostit la un moment dat de cel care a fost ministrul Sănătăţii în guvernul tehnocrat. Mi se părea că e angelic şi l-am băgat în edificiul meu afectiv. Indiferent că el ştie sau nu. E un om minunat”!

Autoarea interviului, Sabina Fati, a rămas pur şi simplu blocată şi n-a avut nici măcar o silabă de spus, aşa că, din păcate, subiectul acesta romantic s-a încheiat la fel de brusc cum a apărut, deşi momentul merita continuat cu amănunte, căci putea fi inclus fără rezerve în galeria marilor pagini despre iubire.

Întreg interviul este pe adresa https://romania.europalibera.org/a/gabriel-liiceanu-r%C4%83ul-e-at%C3%A2t-de-spectaculos-%C3%AEnc%C3%A2t-spre-deosebire-de-bine-r%C4%83m%C3%A2ne-%C3%AEn-memoria-genera%C8%9Biilor-/29776938.html, iar pasajul acesta minunat poate fi văzut la minutul 18:22.

Nu ştim care a fost reacţia lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii din guvernul tehnocrat (căci despre el este vorba), dar, după cum se ştie din presă, acesta este într-o relaţie de mult timp cu jurnalista Melania Medeleanu, de la Digi 24, alături de care a fost văzut deseori, deci ar fi o mică problemă pentru Liiceanu:

De ce ne-a atras atenţia această declaraţie de dragoste a lui Gabriel Liiceanu? Nu neapărat pentru că este vorba despre dragostea unui bărbat faţă de alt bărbat, căci, vorba aia, dacă dragostea e mare, ce mai contează sexul. Ceea ce ne-a surprins, însă, este curajul lui Liiceanu de a spune direct: „M-am îndrăgostit de el! Nu a zis „ mi-a plăcut”, „îl admir”, „îl preţuiesc”, „m-a fascinat”, ci pur şi simplu: „M-am îndrăgostit de el!

Ei, acum cu totul şi cu totul altfel poate fi citit acel pasaj din romanul autobiografic „Scrisori către fiul meu”, p. 193, în care Gabriel Liiceanu descrie cu lux de amănunte ce face el dimineaţa în baie, cum se geluieşte, cum îşi alege cremele. Iată-l:

Aşa cum am mai spus cîndva, acest pasaj feminist din romanul lui Gabriel Liiceanu (apărut în 2008) este cel puţin inspirat, ca să nu spun direct că este plagiat şmechereşte, după romanul „American Psycho” (apărut în anul 1991) al scriitorului american Bret Easton Ellis, care a fost tradus şi în limba română:

Poate că nu este lipsit de sens să precizăm, fără nici o speculaţie, că eroul din romanul „American Psycho” este Patrick Bateman, un homosexual psihopat. Sînt în acest roman patru pagini care descriu scena din baie. Iată una dintre ele:

Pentru cunoscători, reamintim că Gabriel Liiceanu este traducătorul dialogului „Phaidros” al lui Platon (Platon – Opere, vol. 4, ed. Ştiinţifică şi enciclopedică, 1983), în care marele filosof grec vorbeşte despre dragostea dintre doi bărbaţi, pledînd pentru iubirea dintre om în vîrstă şi unul mai tinerel. Cităm de la p. 434 (241 d):

Dacă, vîrstnic fiind, îndrăgostitul se însoţeşte cu unul mai tînăr, el nu-l va părăsi de bună voie pe acesta nici zi, nici noapte. Îmboldit de silnicia dorinţei, el e mînat fără încetare către plăcerea de a-şi vedea iubitul, de a-l auzi, de a-l atinge, de a-l simţi cu toate simţurile sale… Însă iubitul, la rîndul său, va avea oare parte de vreo consolare şi plăcere? Cum îl va împiedica îndrăgostitul să nu ajungă la scîrba de pe urmă, avînd mereu sub ochi un chip părăsit de tinereţe şi, de asemenea, toate celelalte beteşuguri care vin odată cu vîrsta şi de care te apucă sila numai ce le auzi povestite?”

Prea multe n-am vrea să mai spunem, căci îl ştim pe Gabriel Liiceanu cu firea simţitoare şi n-am vrea să vină cineva şi să-i dea cu oţet pe la nas. Ce, naiba, oameni sîntem!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Ce sa ceri de la cel care a furat numele editurii Humanitas, de la un roman stabilit in Canada care avea editura Humanitas cu multi ani inainte. Scrisoarea catre lichele… n-asa?

    • E foarte clar, nea Liiceanu e pe din dos atat in ale filozfiei dar si in ale jocurilor erotice. Descrierea din baie ne demonstreaza faptul ca-n realitatea Liiceanu este femeie in suflet si simtiri. Nu m-ar mira daca Liiceanu nu are in sertarul de la noptiera vreun vibrator foarte performant.

  2. Acum e clar ca excrementul asta filozofic e dus cu pluta. Se vrea pretios si foloseste un limbaj aproape obscen. Individul trebuie internat urgent la Sopoca.

  3. Eu il cred pe Liicheanu! Toate acestea ii sunt necesare „genialului filosof”, pentru a anihila, macar in parte, mirosul pestilential pe care il imprastie pe unde trece. Rahatul ideologico-politic in care traieste zilnic, lasa urme….

  4. Cand am zis eu ca majoritatea romanilor cu drept de vot sunt homosexuali, asta fiind explicatia absentei de la referendumul pentru redefinirea familiei, unii s-au suparat, altii au ras de mine. Iata acuma o marturisire a unuia dintre idolii celor care nu s-au dus la referendum.

  5. Liiceanu nu doar ca exhiba un caracter ciuruit. Ganditi-va la povestea cu vinurile de la Magureanu pe care le credea otravite, motiv pentru care le-a dat unor prieteni. Aici e vorba de ticalosie pura. Liiceanu dovedeste si ca s-a senilizat. Dupa trei decenii de la caderea comunismului, el continua sa lupte cu comunistii. Altminteri, faptul ca introduce in templul lui afectiv mai ales mafioti – Basescu, Kovesi, Voiculescu – nu e deloc o noutate.

  6. Bine ca a fost tradus in limba romana American Psycho pentru ca la cata engleza cunoaste Liiceanu cine stie ce ar mai fi inteles si ar fi plagiat. L-am ascultat ,,vorbind,, , mormaind in engleza in Parlamentul Uniunii Europene si cred ca pana si Baconski (cunoscut ca cel mai prost…vorbitor de limba engleza) a fost invidios ca este detronat. Ce sa-i faci, un intelectual fin acest Liicheanu. Referitor la traducerea din Platon , eu ma cam indoiesc ca a fost facuta de acest individ. Dupa cum stiti acet persecutat de regimul comunist a urmat la zi cursurile unei a doua facultati din cadrul Universitatii Bucuresti, Facultatea de limbi clasice. Am discutat cu profesori din cadrul acestei facultati si mi-au marturisit ca a fost un student mediocru. In perioada comunist nu puteai sa urmezi decat o facultate la zi, era lege in acest sens. Oare cine l-a sprijinit pe LULU sa faca abstaractie de lege? Oare aceiasi institutie care l-a sprijinit sa obtina bursa in Germania. Apropos de aceasta bursa, cat timp a stat in Germania, sase luni , un prieten sifost coleg de al sau Alexander Cizek, fratele renumitului profesor Eugen Cizek l-a cautat zilnic la biblioteca si nu a reusit sa-l intalneasca. Oare de ce? Ce preocupari avea Liicheanu? Un intelectual atat de fin nu era interesat sa studieze, aiba acces la ultimile carti care in acea perioada nu apareau in Romania. Ia spune Lulu, ce ai facut acolo.Pe cine ai slujit? Sa-ti fie rusine impostorule, lichea de doi bani!

  7. Mai Liichea-ne ! Kovesi era SLUJIREA, asta-i ANGELIC, mai ai multi de lins in dos ??? Pe Plesu l-ai rezolvat la spate pentru ca ti-a facut cadou Editura Politica ?? (Humanitas este o editură din România, înființată la 1 februarie 1990, care are sediul în București, Piața Presei Libere nr. 1. A fost înființată curând după revoluția din 1989, printr-un ordin al lui Andrei Pleșu, ministrul culturii din acea vreme; direcția noii instituții, pe scheletul vechii Edituri Politice, a fost încredințată lui Gabriel Liiceanu. Ulterior a fost privatizata. – WIKIPEDIA)

  8. Editat, bre, dacă ai căzut în liubov!
    Fă-i un plod: Frumos ca tine și deștept ca el!

  9. spre deosebire de patrick, nea lingeanus se spală pe dinţi cu Rugol…

  10. Personal am totusi o nelamurire, tov. Licheleanu : care dintre voi ii bagă „ceva” celuilalt in „edificiul afectiv” ? Si cum, „cu Alifie” sau fara ? … Bine bine, basist imputit, ne-am lamurit de mult, da’ chiar pe invers ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.