Obiectivitatea din fundul curţii

Gabriel Liiceanu scrie negru pe alb: „cărţile mele sînt cele mai bune”

Gabriel Liiceanu este un client de-al meu mai vechi. Am încercat cîndva să-l vindec de boala de a lua de la alţii crezînd că totul este al lui. N-am reuşit, din contră, după ani de zile, m-am trezit cu o carte a lui în care scrie chiar pe copertă: „Isus al meu”! Văzînd năzbîtia asta, mi-am dat seama că pentru un astfel de cleptoman doar medicii de specilitate ar putea să se pronunţe în privinţa şanselor sale de vindecare.

Iată, însă, că în aceste zile, pe site-ul „contributors.ro”, Gabriel Liiceanu răspunde la trei întrebări puse de un băieţaş de pe acolo. Textul are titlul: „Numirea recentă a lui Sorin Câmpeanu la Învățămînt este de-a dreptul impudică la scară națională”. Chestiunea cu pricina nu mă interesează, ţinînd de preocupările noului Guvern şi ale lui Klaus Iohannis.

Este însă în acest text ceva care merită să fie scos la iveală. Citiţi cu atenţie şi minunaţi-vă, stimaţi cititori:

Ce avem noi aici? Liiceanu este întrebat „care este cea mai interesantă carte din domeniul lui de preocupări a anului 2020”. O întrebare banală, adresată, în general, de jurnaliştii începători. Un şablon, cum se spune în breasla noastră, care trebuie să fie evitat. Ca să nu mai spunem că întrebarea este formulată prost şi agramat, căci corect ar fi sunat aşa: „Care este cea mai interesantă idee a anului 2020 (teorie, descoperire, carte) din domeniul dvs. de preocupări?” Ar mai fi putut fi: „Care este cea mai interesantă idee (teorie, descoperire, carte) din domeniul dvs. de preocupări al anului 2020?”, dacă se referea la „domeniu”, sau chiar „Care este cea mai interesantă idee (teorie, descoperire, carte) din domeniul dvs. de preocupări ale anului 2020?”, dacă întrebarea se referea la „preocupări”. În nici un caz aşa cum este formulată în burta textului lui Gabriel Liiceanu.

Dar, iată că ne-am luat cu amănuntele şi am pierdut esenţa chestiunii. Revenim.

Deci, Gabriel Liiceanu este întrebat mai pe ocolite care este, în opinia sa, cartea cea mai interesantă a anului 2020. Şi, ca orice personaj care se simte miezul din dodoaşcă, Gabriel Liiceanu spune sec: „ALE MELE!” Mai exact, „Isus al meu”, o stupizenie cu aere de eseu, şi „Despre destin”, un epistolar lugubru între Liiceanu şi Pleşu, care stau la taclale în scris (n.b.: din ce am verificat, toate citatele au şi trimiterile aferente, ceea ce este o noutate pentru cei doi plagiatori). Adică, mai direct, CĂRŢILE LUI! Aaa, şi cartea Ioanei Pârvulescu, subalterna lui de la Humanitas.

Ce e asta, oameni buni, dacă nu simptom al unei boli extrem de periculoase? Cum, aşa? Dintre toate cărţile apărute pe piaţă în 2020, Gabriel Liiceanu crede că ale lui sînt cele mai bune? Răspunsul ar putea fi corect doar dacă, în tot anul 2020, Liiceanu nu a citit decît aceste două cărţi pe care le-a semnat, altfel… piei, Drace!

Şi, ca să ne arate că mai are mult pînă la vindecare, Liiceanu adaugă senin: „Îmi cer scuze că vă răspund așa, dar îmi e imposibil să nu fiu obiectiv”! Ni-no-ni-no.

Dacă ne întoarcem la preambulul textului, găsim altă năzbîtie. Acolo unde scrie el sau cei care-l laudă necondiţionat, este „un spațiu public al inteligenței, argumentului și libertății de expresie în formele ei cele mai rafinate”, care, după Gabriel Liiceanu, ar trebui să fie „un anti-dot totodată la vulgaritate și mojicie”, cu trimitere la publicaţiile care au libertatea de a-i pune oglinda în faţă atunci cînd deraiează, aşa cum a făcut şi în acest text.

Ce facem, bă, maestre, că nu merge aşa? Cum dracului se pupă spaţiul tău inteligent şi rafinat cu astfel de cuvinte, precum „vulgaritate” şi „mojicie”? Iar o iei ca în 2007? Înţeleg, nu ţi-a trecut, dar chiar aşa, să devină obsesie? Hai, nu mai fi supărat, că te duc eu în salon să-ţi iei pastiluţele!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19
Ion Spânu 1818 Articole
Author

34 de Comentarii

  1. Sigur o sa primesca premiul pulitzeR!!

  2. Nici mecla nu ii apartine! E a lui dar modificata la infrumusetare!

  3. Pai nu traim in economia de piata,domnule Spînu!? Aia care au marfa buna tac si vind tot insa mai sunt si unii care zbiara ca niste descreierati iar la spartul tirgului îsi aduna gunoaiele de pe taraba si e arunca la container.

  4. Acest plagiator, fosta pupila a lui Gogu Radulescu, nu ai cum sa-l vindeci de egocentrism Inca nu s-a descoperit medicamentul pentru vindecarea nesimtirii.

  5. ” Obiectiv …’ până la subiectiv 100%, tembelismul nu are vârstă !

  6. Vaccinul Antivirus are niste Bule cu Grasime si cu ADN . Dar Oare cu Ajutorul ADN-ului , si cu 5 G , si cu Microcip , este Posibil , sa ne Cunoastem Proprii Stramosi ? Care Stramosi , probabil , nu au facut Vaccin ?

  7. Dupa Licheleanu de-a lungul istoriei ar mai fi niste pigmei literari, de exemplu un nene de-i zice Shakespeare prin Anglia, aflat undeva pe la glezna unui gigant al literaturii precum Patapievici, ca sa nu mai vorbim de un alt scribalau in Franta, pre numele sau Balzac, aflat la ani lumina de opera definitorie a geniului Plesu, „Oda eclerului” ! For a better day vote me today !

  8. Tovarasul filosof Liicheanu Minte Luminata, in cirdasie cu alti tovarasi de bine, a pus labele pe Tipografia Partidului. De atunci, s-a cuplat ca Surda-n Toba si scrie carti pe banda rulanta…pe care nu le citeste nimeni.
    Absolut Nimeni !
    Nici macar el sau pretinul Andrei Plesu.
    Filosofii de Cotroceni valoreaza cu putin mai mult decit un Scuipat.
    Eufemistic vorbind, desigur

  9. „cărţile mele sînt cele mai bune”: de pus pe foc. Macar sa le tipareasca pe HH, sa ne putem sterge cu ele.

  10. Să-l lăsăm pe unguent cu alifia sa rancezita sa-si compună ode si sa-si ridice statui cu soclu din hartie igienică, căci după, nu va mai rămâne din el decât o cutie goală pe care gunoierii o vor arunca in prima pubela întâlnire în cale. Si asta ca semn de respect pentru operetă sa de gânditor autosufient si caine de companie a puterii de stangamprejur, dreapta si pe loc repaus cu recompense materiale serioase.

  11. Care este scriitorul roman care a vandut cele mai multe carti in 2020???
    Chiar as vrea sa aflu…

  12. Licheanu il lauda pe Presu, Presu pe Patapievici, acesta pe Tismaneanu care la randul lui il lauda pe Cartarascu care ii intoarce lauda lui Lichenu iar acesta o lauda mai departe pe Ioana Parvulescu nevasta lui Cartarascu. Asa se inchide cercul la piticii GDS… unde prin laudat se poate citi si lins in 3 litere.

  13. Excelent text, dle. Spanu!! Din pacate, pacientul e incurabil. Dar nu-l slăbiti.

  14. In urma cu mai multi ani l-am intrebat pe plesu daca a primit „Scrisoarea catre lichele”, acelas lucru l-am intrebat si pe liiceanu… (chiar daca trebuia auto-adresata)… S-a lasat o tacere asurzitoare…

  15. Dragilor , rai mai sunteti , cu un om , care din cauza varstei , sufera de narcisism , de o dragoste uluitoare fata de propria persoana ! Daca nu-l lauda nimeni , se lauda singur ! Ce trist !

  16. IS,eu zic sa te ocupi de cei de talia dumitale,adică jiji,vanghele,sosoaca,dancila,etc. Lasa in pace oamenii cu carte.

  17. felicitari domnule Spanu . Liiceanu face parte din categoria oamenilor fara caracter. DNA-ul nu are treaba cu el .

  18. E ilustrarea stravechii ziceri :”tot tsiganu’ / isi lauda ciocanu’ „

  19. LINGEANU – nu-i mai pociti numele. LINGEANU. La fel precum MORARU, POPA, PODARU, PESCARU, BRUTARU.

  20. parerea mea este ca domnul Liiceanu are o problema de iq?

    in termenii lui Kant, a nu sti sa te porti intr-o situatie este o chestiune de inteligenta, nu de educatie!

    cum adica * imi este imposibil sa nu fiu obiectiv*?

    dimpotriva, acest lucru nu este posibil…daca esti subiect si nu un simplu gargaragiu..

  21. Omul asta este demult asa ,dar sunt si alti multi ca el ,care ii canta-n struna ,il lauda cum se zice,vreau sa arate ca sunt cititi,culti ,dar in schimb ei arata cat sunt de idioti!

  22. Asa e. Liicheanu are dreptate. Cartile lui = cele mai bune de-aruncat la gunoi.

  23. Acest ziar are probabil o obsesie contra unor scriitori si filozofi. Daca le critica opera sa o faca la nivel de idei si nu de afirmatii ieftine! Cele mai vandute carti au dat ocazia autorilor sa le considere cele mai bune. Ro nu are nevoie de oameni cu pregstire, un adevarat aur ci de tinichele poleite cu aur! Cei mai buni dintre noi, mai ales tineri au plecat demult din Ro.

  24. Păi clar, devreme ce i s-au dublat numărul de cititori. Acu probabil a citit-o și nevasta lui.. Ergo,.

  25. Nu cumva Gabriel Liiceamu e aceiasi minte luminata care l-a sustinut pe turnatorul la securiate Petrov Base ?
    Petrov turnatorul pe care intelectualii nostrii plimbati cu avionul la vila lui Ceausescu de acelasi securist ne indemnau sa-l votam de inteligenti si demni ce erau…pt ca intr-adevar ei erau ceilalti…

  26. Editura Humanitas e capul asociatie editurilor din Romania. A fost o perioada cand Humantas, nu era restanta la platile catre stat, ci nu le platea cu buna stiinta, iar jupan Liiceanu tragea sfori sa nu plateasca niciun sfant. Ce credibilitate are un asemena personaj?

  27. Licheliceanu si Plescu.
    Daca-l mai alaturam si pe Cartarescu, iacata-ne cu crema ‘telectualitatii Romaniei capitaliste……[Leo]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.