Gabriel Liiceanu vrea să retragă plângerea împotriva ziariştilor

Cel mai cunoscut proces al plagiatului, cel dintre Gabriel Liiceanu contra ziarului ZIUA şi a gazetarilor Sorin Roşca Stănescu, Ion Spânu şi Victor Roncea, s-a reluat ieri la Tribunalul Bucureşti cu o surpriză de proporţii: patronul Editurii Humanitas a propus retragerea plângerii în anumite condiţii.

Până la 17 martie, când este următorul termen, avocaţii lui Gabriel Liiceanu vor să propună draft-ul unei înţelegeri, astfel încât părţile să nu mai aibă pretenţii reciproce.

Procesul, declanşat la plângerea lui Gabriel Liiceanu, a început în urmă cu şase ani, după ce, în numărul din 27 februarie 2007, au apărut mai multe articolele semnate de cei trei ziarişti, în care erau acuzaţii de plagiat din Heidegger, precum şi nereguli financiare la Editura Humanitas.

Gabriel Liiceanu a cerut despăgubiri imense, de câteva sute de mii de euro, considerând că i-a fost grav deteriorată imaginea prin articolele celor trei gazetari! El este apărat în instanţă de Valeriu Stoica, fostul ministru de Justiţie.

Gabriel Liiceanu vrea să stingă paşnic „războiul” cu cei trei ziarişti

Sorin Roşca Stănescu a semnat în acel număr editorialul „Oculta”, în care încadra încă de atunci grupul de intelectuali din jurul lui Gabriel Liiceanu în cercul de influenţă al lui Traian Băsescu, într-o acţiune concertată. Astăzi, acele afirmaţii s-au dovedit a fi adevărate, chiar locuri comune în peisajul publicistic al ultimilor ani.

Ion Spânu a publicat în acelaşi număr al ziarului două pagini, în care Gabriel Liiceanu era acuzat că a plagiat din lucrările lui Martin Heidegger, dar şi că şi-a „maltratat” una dintre cărţi, din care, la republicarea de după 1989, a scos pasajele în care proslăvea teoriile lui Marx.

Victor Roncea a semnat un articol fulminant despre complicităţile unor odrasle de activişti PCR, care s-au aliat în grupul de „intelectuali roşii”, aserviţi tuturor regimurilor.

După şase ani de proces, apare acum prima încercare de stingere a conflictului, venită, în mod surprinzător, nu din partea celor acţionaţi în judecată, ci din partea celui care a deschis acest proces!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.