Gabriel Oprea, de la „Interesul Naţional” la subminarea siguranţei naţionale

Automobilul şi celebrul jacuzzi pe care „Interesul Naţional” şi le-a cumpărat din banii DIPI s-ar putea dovedi nişte fleacuri pe lângă alte „fapte de arme” comise de generalul Gabriel Oprea, pe vremea când era ditamai ministru al Apărării Naţionale. Într-o plângere penală adresată procurorului general, col. (r) Doru Paraschiv, fost angajat al Direcţiei de Contrainformaţii şi Securitate Militară, afirmă că Oprea le-a ordonat specialiştilor din această instituţie, extrem de importantă pentru siguranţa naţională, să se ocupe de protecţia informativă a UNPR. Prezentăm mai jos acestă plângere, aşa cum a fost ea formulată de Paraschiv.

Nr. Dosar 11/P/2016

Doamnului LAZĂR AUGUSTIN,

PROCUROR GENERAL AL ROMÂNIEI

Subsemnatul PARASCHIV DORU, CNP. (….) fiul lui (… şi …), născut la data de 14.11.1967 în loc. (….) prin prezenta îneleg să formulez următoarea

PLÂNGERE PENALĂ

în sensul definit de Codul de procedură penală, sub aspectul infracţiunii prevăzute de art.132 al. 2 din Lege nr.78/2000, pentru săvârşirea de fapte de corupţie sau asimilate altor infracţiuni (complicitate, favorizarea făptuitorului, influenţarea unor persoane cu funcţii la nivelul diferitelor instituţii judiciare, abuz în serviciu, înşelăciune etc.) de către:

OPREA GABRIEL, senator în Parlamentul României şi fost Ministru de Interne, respectiv viceprim-ministru pentru domeniile securităţii naţionale şi ordine publică – pentru instigare la săvârşirea de fapte penale a unor persoane cu funcţii importante în instituţia militară, dar şi a unor categorii de personal militar şi civil din cadrul M.Ap.N. prin încălcarea gravă a prevederilor Legii nr. 51/ 1991 privitoare la siguranţa naţională; (…) obţinerea de foloase necuvenite, altele decât cele legale, prin folosirea în scop personal şi de grup, a personalului specializat, a tehnicii, metodelor şi mijloacelor specifice siguranţei naţionale din domeniul militar; folosirea discreţionară a personalului şi tehnicii militare, a cazărmilor şi obiectivelor militare din Armata României şi NATO; precum şi deturnarea structurilor, logisticii şi a fondurilor operative specifice din domeniul siguranţei militare în scop personal, politic şi de grup infracţional…”

În acest context col. (r) Doru Paraschiv îi menţionează, în calitate de complici ai lui Gabriel Oprea, pe generalul Marian Hăpău, directorul general al Direcţiei de Contrainformaţii şi Securitate Militară, colonelul Vasile Mugurel, din cadrul aceleiaşi direcţii, precum şi pe generalul Dănilă Ștefan, fost şef în Statul Major General (SMG) din Ministerul Apărării Naţionale, în prezent detaşat la Guvernul României. Despre ce este vorba? Iată ce spune Paraschiv în plângerea lui penală.

„În perioada 14 – 21 aprilie 2012 (perioadă care a inclus şi Paştele ortodox) ministrul apărării la acea dată – generalul Oprea Gabriel, cu complicitatea şi aportul efectiv a numiţilor Hăpău Marian, Vasile Mugurel şi Dănilă Ștefan a pregătit, a organizat şi a desfăşurat o activitate ilegală – fără mandat – de interceptare, monitorizare, bruiere a convorbirilor telefonice şi a altor căi de comunicaţii on-line în incinta denumită Cazarma Bragadiru, din cadrul Batalionului 300 -Deservire, structură de forţă din cadrul Diviziei 1 Infanterie „Dacica”. Scenariul şi regia acelei activităţi au decurs după cum urmează.”

În continuarea plângerii sale (pe care o prezentăm integral), Paraschiv descrie modul în care au acţionat generalul Oprea şi presupuşii lui complici. Printre altele, el menţionează şi mijoloacele tehnice deosebit de sofisticate, specifice activităţile de contrainformaţii care au fost utilizate cu acea ocazie.

Autospeciale „Top secret”

„În seara de 13.04.2012, generalul Dănilă Ștefan l-a apelat pe generalul-maior Dohotaru Nicolae, la acea dată comandantul Diviziei 1 Infanterie. Dănilă Ștefan i-a transmis un ordin subordonatului său ierarhic, cu precizarea expresă că vine din partea ministrului apărării Oprea Gabriel, pentru a permite accesul pentru câteva zile în Cazarma Bragadiru (cazarmă de instrucţie) a unei echipe de filmare care are nevoie să „tragă câteva cadre”, acest lucru fiind o obligaţie de contraserviciu a domnului ministru Oprea. Generalul Dohotariu, uimit de acest apel telefonic şi de cererea şefului SMG privitoare la o afacere personală a ministrului Oprea care trecea peste şeful său nemijlocit (şeful S.M. al Forţelor Terestre) a spus că va da ordin comandantului Batalionului 300 Deservire să permită accesul. (…). Începând cu ziua de sâmbătă 14.04.2012 activitatea s-a derulat nestingherit. Astfel, la Cazarma Bragadiru s-au prezentat mai multe autovehicule şi autospeciale. (…). Sergentul de la intrarea unităţii respective a evidenţiat în Registrul de acces maşinile intrate în unitate: autospeciale tip microbuz, marca Mercedes Vito, cu numerele de înmatriculare: B54DMX, B36HOX, B14CVX, IF14BAV, B30JUZ, B20DFZ, precum şi autoturisme tip SUV cu nr. de înmatriculare: B43HYC, B115YMX, B56RBV. Plus autoturismul marca Renault Megane nr. B47LEO, autoturism marca VW Passat nr. B14CVH, autoturism marca Opel Astra nr. B23VES, autoturism marca Dacia Logan nr. B39CHE. Acolo, activitatea s-a desfăşurat cu foarte multă discreţie, cei prezenţi în autospeciale făcând un serviciu prelungit, fără pauze rezultând astfel că aveau o comandă de supraveghere tehnică specifică „încărcată”. (…) Din ceea ce se cunoaşte, tehnica operativă mobilă pentru supraveghere tehnică operativă aparţine Direcţiei Informaţii Militare, deci şefii acestei structuri militare de informaţii au încălcat în mod conştient, conspiraţi prin inducere în eroare a comandanţilor din unităţile militare operative, prevederile Constituţiei, a legislaţiei naţionale şi în special Legea nr. 51/1991 asiguranţei naţionale.” În continuarea plângerii sale, Doru Paraschiv mai afirmă că ,,această activitate demonstrează în fapt ilegalităţile pe care gruparea Oprea-Hăpău & Co. le-a planificat, organizat şi desfăşurat în scopul obţinerii de informaţii pentru şantaj, ameninţări de orice tip, şi racolări de personalităţi ale diverselor domenii sociale, politice, economice din România”.

Într-un interviu pe care ni l-a acordat, col. (r) Doru Paraschiv ne-a vorbit despre acea acţiune şi gradul ridicat de complexitate a aparaturii instalate pe acele autospeciale.

Cotidianul: De ce este atât de gravă folosirea acelor autospeciale pe care le menţionaţi?

Doru Paraschiv: Aparent sunt doar nişte automobile. Dar extrem de importantă este tehnica instalată pe ele. Printre altele, meseria asta a noastră se bazează pe culegerea de informaţii. Iar în această privinţă, a trecut de mult vremea microfoanelor ascunse prin pereţii caselor şi alte chestii asemănătoare. La bordul autospecialelor respective există tehnică ultramodenă, compatibilă NATO precum şi UE.

Ce ştie să facă acea tehnică? Care este legătura acelor autospeciale cu siguranţa naţională?

Știi replica aia celebră din filmele poliţiste: ,,Nu-ţi spun, pentru că dacă afli asta va trebui să te ucid”? Ei bine exact asta este situaţia şi în acest caz. Tot ceea ce pot să-ţi spun este că vorbim de aparatură ultramodernă, de ultimă oră. Făcând o paralelă cu informaţiile clasificate, am putea spune că aparatura respectivă poate fi considerată ,,Strict secret de importanţă deosebită”.

Aşadar…

Aşadar, pe scurt, deturnarea acestei tehnici ultra-sofisticate, plus personalul care o deserveşte, şi utilizarea lor pentru asigurarea contrainformativă a unui partid politic poartă un singur nume: atentat la siguranţa naţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.