Gabriel Oprea, decont infracțional amînat

Generalul Oprea este unul dintre personajele cele mai pregnante ale tranziției. A fost unul de talia lui Miron Cosma, a lui Gigi Nețoiu sau Dumitru Dragomir, a lui Dan Iosif și Gigi Becali, un soi de șmecheri de bulevard, semidocți, cu școlile cîrpite sau rupte în două, dar cu o viteză nebună de reacție la fiecare dolar sau oportunitate. Tipul acesta uman, prelungit în Vadim, Măgureanu, în lunga listă de generali descurcăreți de la MAI și de la SRI, a dominat România vreme de un deceniu și jumătate. Gabriel Oprea este un campion. Fostul administrator de la Hotelul Agat a supraviețuit două decenii și jumătate, a ajuns general de patru stele, conducător de doctorate, președinte de academie, lider de grup super-influent, președinte de partid parlamentar, prim-ministru interimar, ministru de Interne și ministru al Apărării. Aniversările sale de la Hotelul Haiducului din Drumul Taberei adunau sute de oameni, toată floarea puterii PSD, UNPR, SRI, din Primăria Capitalei și primăriile de sector, din Parlament, Guvern și diverse servicii secrete.

Generalul Oprea, un om chinuit de gramatică și de dicționar, conducător de doctorate și producător de doctori în științe ale descurcatului, dar fără nici o apetență sau operă științifică, a fost la un pas de a conduce un guvern votat de Parlament. De prin anul 2000, generalul Oprea a fost cel mai curtat politician și general din România. Traian Băsescu și Klaus Iohannis, chiar și zănaticul Victor Ponta i-au mîncat din palmă în speranța că-l vor aduce în tabăra lor.

Generalul Oprea întruchipează cu fidelitate toate slăbiciunile perioadei. Trecut fără performanțe profesionale, un CV marcat de belele (la un moment dat, înainte de 1989, Gabriel Oprea era să fie dat afară din armată), urmat de preschimbări spectaculoase. Becali, din valutist, a ajuns om de afaceri și om politic. Oprea, din administrator de hotel, s-a prefăcut în om de afaceri, în om de știință și personaj politic, devenind pentru o vreme eticheta ridicolă a interesului național. Titluri, grade, proprietăți, funcții, afaceri, toate pot fi luate la purecat și puse sub semnul întrebării. Și din toate nu rămîne nimic întreg și fără dubii, semn că toată creșterea personajului este bazată pe tehnici românești ale acestei epoci.

Prieten cu Onțanu și cu Pandele, cu generalul Botoș și cu Ponta, dosarul de afacerist în imobiliare a rămas necercetat. Hotelul de pe marginea unui crac al Lacului Colentina este o afacere cu Onțanu (eliberat condiționat în dosarul penal înaintat de DNA), cu Loredana Radu și cu încă vreo cîțiva. Structura hotelului a ajuns în cele din urmă la Ana Maria Tudor, fiica generalului, poticnită cu tot familionul în criza de după 2008. Afacerile imobiliare ale lui Oprea, Pandele și Onțanu rămîn încă necunoscute și necercetate. Ca și tezele de doctorat în care politicieni, mahări și ofițeri s-au titrat academic pentru a obține funcții, majorări de lefuri și complimente de la neveste. Ce fabrică de doctorate a făcut Oprea din Academia de Poliție și, mai apoi, din Academia de Informații, nu vom ști probabil niciodată. Afacerile polițiștilor și ale unor înalți ofițeri SRI, STS, SPP nu vor fi cercetate, indiferent că sunt intelectuale, cu diplome sau cu trenuri de echipamente achiziționate la prețuri umflate. România încă nu are clasa politică dispusă și capabilă să cerceteze mizeriile serviciilor secrete din care, printre altele, face și ea parte.

Generalul Gabriel Oprea, de care sistemul nostru democratic nu s-a putut apăra, neavînd anticorpii necesari, a fost eliminat de destinul nefericit al unui tînăr polițist. Altfel, făcătura politică numită UNPR ar fi evitat degringolada, ar fi intrat în Parlament și ar fi înclinat balanța într-o direcție atît de dragă președintelui Iohannis.

De ce după 1990 țara noastră a fost dominată de personaje tip generalul Oprea, Gigi Becali și verii săi, Borcea și Gigi Nețoiu, Dumitru Dragomir, Sechelariu, Funar, Antonie Solomon, Vadim și Mazăre etc.?

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.