Gabriel Oprea, pus sub urmărire de DNA

Gabriel Oprea este urmărit penal oficial de DNA pentru două fapte de abuz în serviciu în dosarul privind folosirea coloanelor oficiale.

„Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Senatului, la 3 februarie 2016, a cererii transmise de DNA (cerere de încuviințare a urmării penale), procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de Gabriel Oprea, în prezent senator, care a îndeplinit funcțiile de viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru infracțiunile de: abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere și abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere”, se arată într-un comunicat al DNA.

DNA precizează că suspectului Gabriel Oprea i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

Gabriel Oprea a ajuns, vineri, la DNA. Fostul vicepremier și ministru de Interne a fost citat în dosarul în care Senatul a încuviințat începerea urmării penale în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu.

Update: La ieșirea de la DNA, Oprea a declata că este nevinovat și că își dorește să se afle adevărul.

”Este o ancheta în curs. Am cerut să mi se ridice imunitate, am făcut-o pentru că cred în nevinovăția mea. Când am fost numit ministru de Interne exista o instrucțiune prevăzută de lege, în care miniștrii de interne aveau la dispoziție, pentru protecție, o mașină de poliție, iar viceprim-ministrul, o mașină de poliție pentru însoțire permanentă. În protocol se preveda că o instituție parteneră a Ministerului de Interne, în speță Parchetul General, i se punea la dispoziție procurorului general, de către Poliția Română, un echipaj de poliție, în cazuri bine motivate, când avea nevoie”, a spus Gabriel Oprea.

”Mi-am făcut datoria, nu mi-am luat o zi de concediu, consider că este nedrept. Aveam protecție 24 de ore din 24, nu aveam un program normal, nu mă duceam la serviciu de la 8.00 la 16.oo, eram întotdeauna la dispoziția statului român. Am avut zeci de instituiții în subordine. Vreau să se afle adevărul, sunt nevinovat și mă voi prezenta în fața procurorilor de câte ori voi fi chemat. Vreau sa fiu cercetat de justiția română”, a conchis Oprea.

Procurorii DNA îl acuză pe Oprea de abuz în serviciu în legătură cu utilizarea coloanei sale oficiale, dar și privind încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.

Fostul ministru de interne le-a spus, miercuri, colegilor senatori, înainte ca aceștia să voteze cererea DNA pentru încuviințarea urmăririi sale penale, că nu a încălcat legea și că nu a beneficiat de privilegii în plus față de alți miniștri de interne.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.