Gabriel Oprea şi alte două persoane, sub urmărire penală

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, administratorul societății și șeful echipei care efectua lucrări în zona în care s-a produs accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină sunt urmăriți penal de procurorii DNA pentru ucidere din culpă, anchetatorii instituind și sechestru pe bunuri ale acestora.

Conform ordonanței procurorilor, „în cauză există probe că la momentul producerii accidentului victima Bogdan-Cosmin Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului de Interne Oprea Gabriel; în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă determinate de întuneric și ploaie; dinamica producerii accidentului și lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea”.

Potrivit probelor administrate se reține că există suspiciunea rezonabilă că ministrul Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan-Cosmin Gigină.

Comunicatul DNA

„Cu referire la cauza ce vizează cercetarea împrejurărilor care au contribuit la producerea accidentului rutier ce a determinat decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin, cauză mediatizată prin comunicatele:
nr. 1268/VIII/3 din data de 12 octombrie 2016,
nr. 1150/VIII/3 din 1 septembrie 2016
nr. 100/VIII/3 din 5 februarie 2016,
nr. 54/VIII/3 din data de 25 ianuarie 2016

Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele :

Ca urmare a îndeplinirii cerințelor legale și constituționale referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoane care au deținut o funcție ministerială la data faptelor, respectiv obținerea avizului favorabil din partea Președintelui României, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul:
OPREA GABRIEL, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.
În aceeași cauză, față de OPREA GABRIEL s-a dispus anterior (5 februarie 2016) efectuarea urmăririi penale și pentru infracțiunile de:
– abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere,
– abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.

De asemenea, în cauza respectivă, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de:
– persoana juridică SC GENERAL MPM IMPEX S.R.L, sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă.
– MAZILU PETRE, administrator al firmei menționate și CORCODEL ADRIAN, șef de echipă în cadrul firmei, ambii sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există probe cu privire la următoarele aspecte relevante:
– la momentul producerii accidentului victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului de interne Oprea Gabriel,
– în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă determinate de întuneric și ploaie,
– dinamica producerii accidentului și lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.

Față de aceste elemente de fapt, s-a verificat caracterul ilicit și culpabil al următoarelor acțiuni care au dus la decesul victimei:
1. prezența victimei ca motociclist într-o coloană oficială;
2.viteza de deplasare și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice;
3.modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil.

Cu privire la primele două cauze, respectiv prezența victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că aceste activități au fost determinate de către ministrul Oprea Gabriel, că acestea au un caracter ilicit și că îi sunt imputabile lui Oprea Gabriel.
Concret, conform probelor administrate se reține că există suspiciunea rezonabilă că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin.

Cu privire la cea de-a treia cauză a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că această cauză a accidentului este imputabilă societății comerciale General MPM Impex S.R.L( care executa pe suprafața carosabilă o lucrare la instalația subterană de gaze naturale), lui Mazilu Petre, administratorul societății comerciale și lui Corcodel Adrian, șeful echipei care a efectuat lucrarea în carosabil și care a realizat semnalizarea acesteia.
Concret, a rezultat că semnele de circulație nu erau reflectorizante și că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulație trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora.
Obligația de a asigura și folosi semnalizare reflectorizantă și de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex S.R.L. Mazilu Petre și șefului de echipă Corcodel Adrian.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Rudele victimei Gigină Bogdan-Cosmin s-au constituit părți civile în cadrul procesului penal, solicitând daune morale și materiale în cuantum de aproximativ 3 milioane de euro.
În vederea reparării pagubelor produse prin comiterea infracțiunilor care fac obiectul cauzei, procurorii au dispus și instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile aflate în posesia ori proprietatea următoarelor persoane fizice și juridice:
– OPREA GABRIEL, inclusiv asupra bunurilor înstrăinate, după comiterea infracțiunilor, către membri ai familiei acestuia,
– S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L.
– MAZILU PETRE și CORCODEL ADRIAN”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.