Gafă a Cotroceniului, taxată dur de judecători

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) critică Administrația Prezidențială cu privire la traducerea greșită a afirmației președintelui german Joachim Gauck referitoare la DNA, precizând că „denotă o gravă lipsă de cunoaştere a principiilor elementare ce ţin de separaţia puterilor în stat”.

Într-un comunicat de presă, UNJR „își exprimă îngrijorarea cu privire la ușurința cu care administrația prezidențială și o parte a mass mediei au promovat eroarea de traducere ce a permis transmiterea către cetățenii României a ideii că Președintele Germaniei ar susține ideea consolidării DNA, în locul justiției, ca a treia putere în stat”.

„Usurința cu care administrația prezidențială a preluat, fără minime verificări, traducerea greșită a afirmației Președintelui german Joachim Gauck denotă o gravă lipsă de cunoaștere a principiilor elementare ce țin de separația puterilor in stat, precum și a rolului procurorului și judecătorului într-o societate democratică”, se arată în comunicat.

Judecătorii consideră, în acest context, că „discursul public eronat, inclusiv de la nivel de ambasade, ce a asimilat justiția cu lupta împotriva corupției, a creat premizele acestei grave erori, care e de neconceput în orice stat democratic”.

„Este imperativă revenirea la normalitatea democratică și reașezarea firească a fiecărei instituții în cadrul său constituțional, revenire care se face printr-un mesaj public corect atunci când se face referire la justiție”, spun magistrații.

Reacția judecătorilor a venit după ce traducerea discursului ţinut de preşedintele Germaniei aflat în vizită la Bucureşti s-a făcut după ureche. Președintele german a lăudat la Cotroceni activitatea DNA şi a spus că țara sa sprijină consolidarea celor care luptă împotriva corupţiei şi a sistemului de justiţie, ca a treia putere în stat. Declaraţia a fost tradusă însă oficial de Cotroceni astfel: „Dorim să consolidăm activitatea de pildă a DNA, ca a treia putere în stat”.

De fapt, preşedintele german a spus: „Luăm în serios atât de importantul pilon al statului de drept în procesul de transformare și luăm în calcul inclusiv conflicte dintre cele care pot apărea în interiorul societății pentru că sprijinim activitatea celor care combat corupția și fac puternică Justiția ca a treia putere în stat – luăm în serios toate acestea„.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.