Gafă impardonabilă a „analistului” politic Niels Schnecker la RTV

Niels Schnecker este o prezenţă constantă în emisiunile TV, deşi, parafrazîndu-l pe Dem Rădulescu, nu ştim ce-l recomandă: vocea sau talentul său? Haios, cu o biografie incertă, în care scrie că a fost pilot pe F 16, că ştie nouă limbi, că are centură neagră Kung Fu sau că a vizitat 124 de ţări, Niels are cu certitudine talentul ventilatorului!

În urmă cu cîteva zile, într-o intervenţie prin Skype de la Madrid, Niels Schnecker a dat însă cu nuca în perete. Deşi în platoul din Bucureşti al RTV erau mai mulţi avocaţi, Niels a intrat într-o polemică juridică, susţinînd teza absurdă că procurorii, în calitate de acuzatori, trebuie să strîngă într-un dosar DOAR probe care acuză pe cineva, rolul aducerii de probe în apărarea inculpatului revenind, în viziunea fostului pilot, DOAR avocatului său!

În zadar au încercat invitaţii din platou să-l convingă că este în totală eroare, Niels al nostru a ţinut-o langa cu părerea lui. Pentru că sînt mulţi cei care cred la fel ca Niels Schnecker, să lămurim definitiv chestiunea în discuţie.

Rolul procurorului în instrumentarea unui dosar este prevăzut în Noul Cod de procedură penală, Cap. I Reguli generale, la art. 100, care are titlul „Administrarea probelor”. Iată ce se scrie chiar la aliniatul (1):

În mod normal, în faţa acestei dovezi, discuţia ar trebui să se încheie cu scuzele lui Niels Schnecker. Văzînd însă încăpăţînarea sa, preventiv, precizăm că şi Vechiul Cod de procedură penală avea acelaşi conţinut, dar la art. 202. Mai mult chiar, vechiul Cod de procedură penală era mult mai categoric, OBLIGÎNDU-L pe procuror să strîngă probe şi în favoarea învinuitului sau inculpatului, iar această obligaţie rămînea valabilă – atenţie! – „chiar dacă învinuitul sau inculpatul recunoaşte fapta”, prevedere care a dispărut din Noul Cod de Procedură Penală! Iată care era conţinutul art. 202 al Vechiului Cod de Procedură Penală, cel care data încă din vremea comunismului:

Sperăm ca aceste lămuriri să fie de folos şi altora, care fac această confuzie, presupunînd că, în cursul urmăririi penale, procurorul trebuie să adune doar probe în acuzare. Nu, nici vorbă, căci urmărirea penală nu are drept scop învinuirea cuiva, ci aflarea adevărului, iar acesta nu se poate afla decît cu toate probele pe masă: şi cele în acuzare, dar şi cele în apărarea inculpatului!

Niels Schnecker trăieşte acum mai mult la Madrid, după ce soţia sa a fost numită consilier economic al Ambasadei și conduce Biroul de promovare economică şi comercială al României în Spania, ca răs-plată pentru susţinerea lui Klaus Iohannis de către soţul său! Interesant este că Niels Schnecker declarase că a fost şi consilier al lui Crin Antonescu, informaţie negată de fostul preşedinte al PNL!

Adevărul este că, în permanenţă, Niels este şi Schnecker, dar şi puţin cam şmecher!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.