Gafă monumentală: PDL îşi dă un autogol de zile mari!

  • Concurs de gafe în Parlament;
  • Vasile Blaga pune PDL într-o situaţie extrem de delicată;
  • Victor Ponta recunoaşte involuntar hoţiile PSD.

Blaga nu a citit legea?

„Într-un stil demagogic perfect, domnul prim-ministru Ponta şi-a asumat răspunderea că viitoarele guvernări, de după 2016, vor rezolva problema restituirii. Această lege are foarte multe neajunsuri, cel mai mare fiind acela că nu rezolvă absolut nimic, nici măcar hotărârile definitive ale instanţelor nu vor mai fi puse în aplicare decât după 2016. Domnia sa vorbea de samsari imobiliari – şi sunt de acord cu măsura pe care o propune de a fi impozitaţi cu 85% – numai că nu face nicio trimitere la viitorii samsari, la cei de puncte … de ce nu sunt şi ei trataţi la fel? Noi vom contesta la Curtea Constituţională acest proiect de lege”.

Aceasta este declaraţia dată de Vasile Blaga după terminarea plenului comun şi reprezintă de fapt anunţul oficial privind contestarea la CCR a legii pentru care guvernul şi-a angajat răspunderea. Din păcate pentru preşedintele PDL, acesta demonstrează că nu a citit legea, sau că nu a fost informat de colegii (sau consilierii săi) despre anumite prevederi. În primul rând pentru că legea nu prevede – nici nu ar avea cum – o impozitare a „samsarilor imobiliari” şi în al doilea rând, conţine prevederi clare pentru „viitorii samsari”, cei pe puncte, prevederi de natură să le reducă drastic profitul. Este de neînţeles această parte a declaraţiei lui Vasile Blaga.

O gafă monumentală a PDL

Nu ştim în acest moment care vor fi capetele de atac la CCR pe legea pentru care guvernul şi-a angajat răspunderea. Cei de la PDL au precizat că încă se lucrează la sesizare. Un lucru este însă cert. Cei din PDL sunt pe cale să facă o gafă uriaşă, care ar putea să-i coste foarte scump. Şi acest lucru reiese tot dintr-o afirmaţie făcută de Vasile Blaga după plenul de miercuri: „Guvernul n-avea dreptul să vină cu această asumare şi exista un caz clar la CC, când un proiect de lege al Guvernului Boc a fost respins pe această temă”. Suntem deci în faţa unui posibil cap de acuzare – extrinsec – de neconstituţionalitate. Este posibil ca, din punct de vedere tehnic, Vasile Blaga să aibă dreptate. Dar, în acelaşi timp, Blaga dă o lovitură foarte grea propriului partid pentru că îl va expune criticilor dure din toate părţile. Pentru simplul fapt că proiectul de lege pe care îl invocă şi care este înregistrat la Senat este unul care îi încurajează pe „samsarii imobiliari” prin faptul că le acordă unele avantaje. Iată cum arată art.16 din proiectul de lege înregistrat la Senat de MRU (vicelider al grupului parlamentar PDL) şi susţinut de 17 senatori ai PDL şi alţi doi parlamentari din Forţa Civică: art.16 (1) Soluţionarea cererilor (de despăgubire – n.a.) se face în ordinea înregistrării lor; (2) Prin excepţie de la alin. 1 au prioritate de soluţionare cererile persoanelor (…) care au cumpărat drepturi patrimoniale litigioase.

Deci, iată, conştient sau dezinformat (sau sabotat), Vasile Blaga va ataca la CCR legea guvernului prin invocarea priorităţii dezbaterii unui proiect care conţine prevederi criticate 100% de întreaga clasă politică şi întreaga societate. Proiectul respectiv a fost înregistrat de MRU pe 5 martie a.c. la Senat. O gafă mai mare pentru un partid şi aşa aflat pe tobogan nici că se putea. Şi la această gafă mai trebuie să adaugăm şi amendamentul senatorului PDL Alin Tişe (omul lui Emil Boc), care a propus eliminarea restricţiilor pe care legea guvernului le-a impus cumpărătorilor de drepturi litigioase.

Reacţia şi gafa lui Ponta

Reacţia premierului Ponta la anunţul lui Blaga a fost una destul de dură. „PDL este singurul partid care ar trebui să se ascundă în perioada asta de această problemă, pentru ca toate fraudele şi hoţiile comise în 2009-2011 le-au facut ei. Daca erau aşa deştepti cei de la PDL, de ce nu au rezolvat ei, din 2010, 2011, 2012 ? Asta ar însemna că intrăm în plata cu 8 miliarde euro, are Blaga 8 miliarde euro de dat mâine? Este de departe cel mai inconştient şi iresponsabil gest din politica ultimilor 23 de ani”. Toate bune şi frumoase, dar şi Victor Ponta a comis-o în această declaraţie. În 2009, ANRP a intrat în zona de influenţă a PSD şi până la ieşirea social-democraţilor de la guvernare, Geanina Ancuţa Opre (fostă consilieră a lui Mircea Geoană) a fost preşedinte la ANPR. Într-un fel, Ponta îşi asumă hoţiile din 2009.

O altă afirmaţie a lui Ponta: „Dacă CCR blochează legea aceasta echivalează cu tăieri de 8 miliarde de euro, care nu pot fi acoperite decât din plata pensiilor şi salariilor. O tăiere de 8 miliarde din bugetul de pensii echivalează cu neplata tuturor pensiilor până la finalul acestui an”. Suntem în faţa unei exagerări fără acoperire. Cele 8 miliarde de lei invocate (încă nu ştim dacă suma este reală) NU sunt de plătit în niciun caz în acest an, indiferent de decizia CCR.

Lista autorilor, co-autorilor legii favorabile samsarilor imobiliari invocate de Blaga

Mihai Răzvan Ungureanu – senator Forţa Civică (fost prim-ministru)

Ion Ariton – senator PDL (fost ministru)

Riceard Badea – senator PDL pentru diaspora

Marius Bălu – Senator PDL (fost preşedinte CJ Mehedinţi)

Anca Boagiu – senator PDL (fost ministru)

Leonard Cadâr – senator PDL (fost viceprimar 2000-2003)

Gigi Chiru – senator PDL

Marinică Dincă – senator PDL

Daniel Florian – senator PDL

Gavrila Ghilea – senator PDL – fost prefect

Traian Igaş – senator PDL (fost ministru)

Marius Isăilă – senator PDL

Dumitru Oprea – senator PDL

Marius Paşcan – senator PDL

Nicolae Vlad Popa – senator PDL

Cristian Rădulescu – senator PDL

Ciprian Rogojan – senator PDL

Alin Tişe – senator PDL (fost prefect)

Andrei Volosevici – senator PDL (fost primar)

Dănuţ Culeţu – deputat Forţa Civică (fost prefect)

Dan Cristian Popescu – deputat Forţa Civică

Cristian Roman – deputat Forţa Civică

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.