Gafă monumentală: România TV a căzut în capcana unei farse de proporţii

Fără să verifice o informaţie preluată de pe un site obscur, ROTV s-a lansat într-un nou atac la adresa lui Crin Antonescu. Liderul liberal a fost „implicat” în dosarul „Marta”. Evident, ROTV nu l-a contactat pe cel acuzat, în schimb l-a sunat pentru comentarii pe Grigore Cartianu, unul dintre ziariştii care au văzut în iulie 2012 o „lovitură de stat” (L.G.)

Ţeapa luată de ROTV

Dorinţa de a-l ataca cu orice preţ pe Crin Antonescu, tot mai evidentă în ultimele zile, a determinat postul de televiziune România TV să comită vineri o gafă monumentală, în urma unei farse puse la cale de siteul sursazilei.ro. Iniţial, zilele trecute, postul TV a preluat de la siteul cu pricina o informaţie – care s-a dovedit şi ea falsă în final – potrivit căreia omul de afaceri Elan Schwartzenberg ar fi implicat în răpirea fostului consilier al lui Sorin Blejnar, Codruţ Marta. În acest sens, România TV a prezentat drept informaţii proprii pasaje dintr-un articol de pe sursazilei.ro, în care se spunea, la o săptămână după ce Codruţ Marta a dispărut, în casa lui Schwartzenberg ar fi fost găsite de către criminalişti resturile unui pahar cu amprentele celui dispărut şi cu urme de somnifer. Vineri, sursazilei.ro a publicat un nou articol fals, în care afirma că tot în dosarul Marta, procurorii îl au în vizor şi pe preşedintele PNL, Crin Antonescu, acesta urmând chiar să fie audiat la Parchet. România TV a preluat imediat „informaţia”, difuzând şi „detalii picante”: soţia lui Antonescu, Adina Vălean, a cumpărat o casă de la un apropiat al lui Codruţ Marta, Antonescu are legătură cu răpirea acestuia şi aşa mai departe… Nu au lipsit nici intervenţiile în direct care să comenteze „ştirea”: Grigore Cartianu a sugerat că ştie de „interesanta legătură” dintre Crin Antonescu şi „grupul de la Monaco” din care face parte Schwartzenberg, apreciind că este „de urmărit” cum vor acţiona procurorii împotriva preşedintelui PNL. În acelaşi timp, burtiera România TV afişa „Antonescu va fi audiat”, „Antonescu, implicat în răpirea lui C. Marta”. Tot „spectacolul” s-a încheiat brusc şi fără nicio explicaţie. Ce se întâmplase? Siteul sursazilei.ro, de unde România TV preluase „ştirea” a făcut public faptul că totul a fost o farsă, menită să demonstreze felul în care presa preia fără să citeze (şi fără să verifice) informaţii difuzate de alte entităţi media. „Sursa Zilei a publicat recent un articol inventat pentru a demonstra modul în care presa înţelege să încalce Legea privind proprietatea intelectuală şi să preia, fără a cita sursa, parţial sau complet, articole şi informaţii publicate de alţi jurnalişti, aşa cum s-a întâmplat de nenumărate ori în ultima perioadă. Din acest motiv, articolul care făcea referire la o implicare a preşedintelui PNL, Crin Antonescu, în dosarul Marta a fost şters de pe portalul nostru. Ne cerem scuze cititorilor şi celor la care am făcut referire în material, pe care îi asigurăm de buna noastră credinţă. Cu scuzele de rigoare şi pentru jurnaliştii cinstiţi, care respectă munca colegilor lor, lăsăm la aprecierea telespectatorilor şi cititorilor televiziunilor, respectiv publicaţiilor care au preluat această informaţie modul în care îşi aleg sursele de informare”, se arată în precizarea publicată de sursazilei.ro.

(Preluare AM Press)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.