Gafă uriaşă a poliţiei şi serviciilor secrete franceze

Situaţie absolut penibilă pentru poliţia şi serviciile secrete franceze, după ce trei luptători jihadişti arestaţi în Turcia s-au trezit liberi ca păsările cerului la sosirea lor în Franţa. Doar buna lor credinţă şi intermedierea avocatului au făcut ca aceştia să ajungă în custodia autorităţilor

Scenariul considerat “kafkian” de presa franceză este cu atât mai periculos cu cât gafele uriaşe s-au produs în plină campanie de bombardamente asupra poziţiilor Statului Islamic, mai cu seamă că Franţa este singura ţară europeană care participă la misiunile de luptă şi are un număr important de cetăţeni în forţele jihadiste.

Marţi, Ministerul francez de Interne, dorind să facă un exerciţiu de imagine, a anunţat arestarea a trei jihadişti “imediat ce au pus piciorul pe pământ francez”. Era vorba de trei francezi care luptaseră în Siria şi care fuseseră arestaţi de autorităţile turce, apoi trimişi în Franţa. Lovitura de imagine se datora şi faptului că printre ei se afla cumnatul lui Mohamed Merah, francezul care a ucis şapte persoane (copii şi militari) la Toulouse şi Montauban, în martie 2012.

Totul părea foarte simplu, numai că, în momentul îmbarcării într-un zbor Ankara-Paris, comandantul a refuzat să-i primeasca la bord pe jihadişti. Astfel, cei trei au aşteptat urmatorul zbor, către Marsilia. Autorităţile turce au anunţat despre schimbarea zborului prea târziu, potrivit Parisului, şi în momentul aterizării la Marsilia, marţi, cei trei nu au fost aşteptaţi de niciun reprezentant al autorităţilor. Au trecut uşor de controlul paşapoartelor, unde nimeni nu a sesizat că sunt căutaţi în Franta, şi apoi au părăsit aeroportul.

Cei trei şi-au sunat avocatul din Franţa pentru a-i povesti situaţia. Acesta declară că nu i-a venit să creadă că jihadiştii au trecut de controlul paşapoartelor prezentând documentele lor originale. La sfatul avocatului, cei trei luptători francezi din Siria se îndreaptă spre o secţie de jandarmerie. Miercuri la ora 11, ora Franţei, la aproape o zi după ce au revenit în ţară, cei trei intrau în secţia de jandarmerie din Caylar.

Aici se repetă scenariul dezastruos. “Când cei trei jihadişti s-au prezentat la jandarmerie, secţia era pustie. Jandarmii erau în patrulă, în mod oficial. Jihadiştii au trebuit să sune pentru ca aceştia să vină la secţie şi să-i aresteze”, spune un reprezentant al sindicatului poliţiştilor.

În Siria luptă 350 de cetăţeni francezi, iar 180 dintre aceşti jihadişti au revenit în Franţa în ultimele luni. Marea lor majoritate au trecut prin Turcia în drumul spre ţară. În aceste conditii, comunicarea dintre Ankara si Paris ar trebui să fie ireproşabilă, însă cazul de mai sus demonstrează contarriul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.