Galerie de partid şi de stat la Ploieşti

Galeria Petrolului Ploieşti din care face parte şi agresorul de duminică este finanţată din banii Primăriei, adică din bani publici, susţin surse din Jandarmeria Ploieşti citate de GSP. Sursele citate mai arată că membrii galeriei ar putea fi utilizaţi ca masă de manevră în scopuri politice. Se confirmă astfel ceea ce cotidianul.ro a scris în urmă cu câteva luni privind utilizarea galeriilor de către exponenţi ai actualei Puteri în diversiuni politice. Remember: războiul din Iugoslavia a plecat de la o galerie de fotbal.

Primarul Ploieştiului, şef şi finanţator de galerie din bani publici

Deşi Andrei Voloşevici, primarul PDL al municipiului Ploieşti, cerea pe toate canalele media „o pedeapsă exemplară pentru agresorul lui Galamaz” (în ce calitate oare, pentru că ştim că doar procurorii pot cere, şi doar judecătorii decid?), el se află în relaţii mai mult decât cordiale cu ultraşii galeriei echipei Petrolul. De altfel, în Ploieşti există încrengături periculoase şi ILEGALE între puterea PDL-istă locală şi galerie.

Membri ai Jandarmeriei din componenţa grupei mobile Ploieşti au decis să rupă tăcerea, iar Cătălin Tolontan le-a făcut publice la Antena 3 şi în GSP.

„La meciul cu Dinamo, primarul Ploieştiului, Andrei Voloşevici, făcea pe şeful de galerie din mijlocul suporterilor şi acum se întreabă ce s-a întîmplat” este una dintre mărturiile jandarmilor ploieşteni.

Tot la Antena 3, Tolontan a mai arătat că „suporterii Petrolului merg la fiecare meci în deplasare cu autocare plătite de primărie”.

Ultraşii, utilizaţi electoral

O altă dezvăluire venită de la jandarmii ploieşteni ar trebui să dea de gândit pentru că ar putea genera efecte anul viitor.”Ultraşii pot deveni miză electorală, dar şi masă de manevră pentru eventuale timorări şi mişcări de forţă”, spun sursele ploieştene.

Dezvăluirea făcută de jandarmii ploieşteni a fost indirect confirmată tot la Antena3 de către finanţatorul echipei Steaua, Gheorghe Becali. „Nu doar la Ploieşti galeria este astfel folosită. Eu ştiu 15-20 de băieţi din galeria Stelei, i-am văzut la stadion, i-am văzut când au ţipat la mine în faţa palatului, participând la diverse manifestări politice sau sindicale de stradă în Bucureşti”, a precizat Becali. Reamintim, în ultimii trei ani, Cotidianul a tras numeroase semnale de alarmă privind utilizarea ultraşilor diferitelor echipe de fotbal în acţiuni electorale, de regulă ale PDL. Ultima oară relatam despre instigatorii la violenţă dintr-un miting (din faţa Parlamentului) al cadrelor didactice, cei în cauză fiind recunoscuţi ca făcând parte dintr-o facţiune a galeriei Stelei. Mai mult, doi dintre instigatori au fost văzuţi când intrau într-un sediu al Primăriei Sectorului 6 din Bucureşti, unde se plăteau ajutoare sociale. La Antena 3, Becali a mers chiar mai departe, susţinând că unii dintre ultraşii Stelei ar fi „manevraţi de serviciile secrete”.

Dovezi oficiale ale protejării ultraşilor Petrolului

Faptul că ultraşii Petrolului sunt susţinuţi de Primărie se confirmă şi prin protecţia de care beneficiază acestea. Vă prezentăm câteva declaraţii oficiale din care rezultă această protecţie:

  • Jandarmii nu au fost chemaţi să evacueze galeria, deşi se impunea stringent această măsură: „Potrivit legislaţiei în vigoare, noi putem evacua o tribună în următoarele două situaţii: dacă forţele de ordine sunt agresate, lucru care nu s-a întâmplat, şi dacă organizatorii şi observatorul de joc ne solicită în scris acest lucru. Duminică seară nu au fost întrunite aceste condiţii. Nu ne-a fost frică să intervenim! Am cerut şi obţinut sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova de suplimentare a forţelor de ordine, aşa că noi puteam evacua peluza. Dar, repet, nu ne-a fost solicitat acest lucru în scris de către cei îndreptăţiţi să o facă”. (Ştefan Burlacu, comandantul Brigăzii Mobile de Jandarmi „Matei Basarab” din Ploieşti).
  • În zona din tribună unde se află nucleul dur al galeriei, camerele de luat vederi sunt de slabă calitate şi prost amplasate, tocmai pentru a nu putea fi identificaţi cei care produc dezordini. „Deşi au trecut 36 de ore de la incindentele petrecute la meciul Petrolul-Steaua, jandarmii nu au identificat până acum decât o persoană care a vrut să pătrundă pe teren alături de huliganul Dragoş Enache. Iar lucrul acesta a fost posibil după ce jandarmii au urmărit secvenţele transmise de Digisport cu incidentul respectiv şi nu filmările camerelor video de monitorizare instalate în incinta stadionului Ilie Oană. Atât prefectul de Prahova, Adrian Dobre, cât şi Ştefan Burlacu, comandantul Brigăzii Mobile de Jandarmi „Matei Basarab” din Ploieşti, au recunoscut că identificarea huliganilor care au aruncat cu petarde în teren este foarte dificilă”. (Observatorul Prahovean).
  • Ameninţările la adresa celor de la Steaua erau cunoscute, dar nu s-a luat nicio măsură de prevenţie. La ultimele două meciuri disputate de Petrolul, cel cu Voinţa Sibiu şi Dacia Mioveni, galeria Petrolului a scandat neîncetat: „Va curge sânge, va curge sângeeee la meciul cu Steaua!”.

Alte legături primejdioase

  • Managerul general şi totodată antrenorul Petrolului, Vivi Răchită, este consilier pe probleme sportive al primarului Andrei Volosevici.
  • Octavian Preda, şeful galeriei şi membru fondator al Ligii Suporterilor „Petrolul e al nostru”, este asistent al Departamentului de marketing al clubului Petrolul
  • Constantin Arsene, membru fondator al Ligii Suporterilor Constantin Tabarcea, este administratorul arenei de fotbal!

Remember: războiul în fosta Iugoslavie a plecat de la o galerie

Pe 13 mai 1990, la câteva zile după alegerile pentru Parlamentul local din Republica Croaţia, republică componentă a RSSF Iugoslavia, pe stadionul Malsimir din Zagreb se juca meciul din prima liga iugoslavă, dintre Dynamo Zagreb şi Steaua Roşie Belgrad. Spre finalul meciului, ultraşii galeriei echipei din Belgrad (cca 1.500 de persoane), condusă de Željko Ražnatović, poreclit Arkan, a invadat terenul, a produs prăpăd pe stadion, după care a devastat centrul Zagrebului. Acesta a fost momentul în care sârbii din regiunea croată Krajina au demarat ostilităţile împotriva autorităţilor de la Zagreb. Un an mai târziu, Arkan, eliberat dintr-o închisoare din Zagreb pe o cauţiune de 1 milion de mărci germane (plătite de guvernanţii de la Belgrad – sic!), împreună cu 500 de membri ai galeriei Stelei Roşii, formează corpul paramilitar Tigrii lui Arkan, care a făcut cele mai multe masacre în conflictele din Balcani.

Arkan a fost ales şef de galerie, deşi avea două stagii în închisori din Belgia şi Olanda, pentru spargerea unei bănci, respectiv pentru trafic de arme.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.