Garda Forestieră i-a amendat în sfârșit pe tăietorii de păduri virgine

Garda Forestieră Timișoara a amendat firma de exploatare și șeful de ocol care a aprobat tăierile din pădurile virgine de la Bucova, județul Caraș-Severin. Utilajele au fost scoase din pădure, unde este liniște momentan. „Pădurea aceasta are răni adânci, care se vor vindeca natural în timp, iar ce a rămas în picoare poate fi salvat și protejat prin lege dacă vei ajuta și tu. Când investigatorii Agent Green au vizitat Bucova, tăierile erau în toi. În urma sesizării, Garda a amendat exploatatorii cu 28.000 lei și șeful de ocol cu 10.000 lei. Pericolul însă rămâne pentru că nu există studiul necesar pentru a include această pădure în Catalogul Național Oficial al Pădurilor Virgine. Aceste păduri pure de fag sunt habitat natural pentru cocoșul de munte, râs, lup, pisică sălbatică și urs”, susțin reprezentanții ONG-ului de mediu Agent Green.

Recent, echipa de la CASH Investigation a descoperit în zona comunei Bucova, la graniţa cu judeţul Hunedoara, o pădure seculară desfigurată de tăierile masive și ilegale de lemn. Se pare că de aici începe lanţul de aprovizionare al unui fabricant gigant, global de mobilă. Toată această afacere pune sub semnul întrebării activitatea acestui fabricant gigant, spun cei de la CASH Investigation. Cei de la Agent Green au spus că de fapt ceea ce s-a întâmplat la Bucova a fost rezultatul faptului că niciun leu din cei 2,58 milioane alocați de Guvernul României pentru inventarul pădurilor virgine din România, nu au fost cheltuiți. Este vorba de HG 945/2016 prin care se alocau aceşti bani.

Investigatorii de la CASH Investigation au urcat în Munţii Tarcu şi au măsurat suprafeţele defrişate până în prezent. Au constatat că peste 30 de hectare de pădure seculară au fost culcaţi la pământ – o suprafaţă cât 40 de terenuri de fotbal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.