Gata cu şemineurile şi maşinile diesel în Paris

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a anunţat că, până în 2020, va fi interzis accesul în Paris pentru maşinile cu motoare diesel. Este una dintre măsurile radicale antipoluare luate de primarul socialist. Franţa este ţara europeană cu cea mai mare proporţie a maşinilor diesel – circa 65% dintre autoturismele vândute în primele şase luni din 2014 sunt cu propulsie diesel.
Edilii parizieni vor să interzică accesul acestor maşini mai poluante decât cele cu motoare pe benzina, deşi sunt conştienţi că vor crea mari inconveniente, atât timp cât motorina este mai ieftină decât benzina în Franţa.

O decizie pentru limitarea circulaţiei maşinilor diesel a fost luată în martie anul acesta după ce calitatea aerului în capitală a ajuns la cel mai periculos nivel de când există măsurători.

Potrivit raportului primăriei, 60% dintre locuitorii Parisului nu au maşină personală, ceea ce este deja un semn al schimbării obiceiurilor în privinţa transportului.

Măsura anunţată de Anne Hidalgo vine după interzicerea folosirii şemineurilor în Paris şi regiunea Ile de France, pentru că s-a constatat că acestea poluează mult mai mult decât arderea lemnului în spaţii bine închise. Măsura nu va afecta doar Parisul, ci şi alte 435 de localităţi.

Anne Hidalgo a precizat că în capitala Franţei vor adoptate şi alte măsuri de limitare a traficului auto, precum crearea unor zone extinse semi-pietonale. Acestea vor fi închise traficului auto doar în weekend, dar treptat regimul va fi extins pe întreaga durată a săptămânii. Nu vor fi afectate de restricţii maşinile de aprovizionare, ale serviciilor de urgenţă, autobuzele şi taxiurile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.