×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 25 septembrie 2017, 16:33
EUR (€)
+0.0015 ↗
4.5965 RON
USD ($)
+0.0354 ↗
3.8670 RON
• • •
Şi DNA a fost sesizat
Gata cu şmecheriile la Roşia Montană

Un ordin de ministru blochează eventualele abuzuri la Roşia Montană. Ministrul culturii a sesizat DNA pentru nereguli depistate la Roşia Montană. O şmecherie legislativă ce trebuie corectată.

Un ordin de ministru şi o sesizare a DNA

Dintr-un răspuns dat în aceste zile de ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, profesorului Ioan Piso, s-a aflat că pe 30 decembrie 2015, ministrul de resort a emis un ordin prin care întreaga localitate Roşia Montană, pe o rază de 2 km este clasată ca sit în Categoria A a listei monumentelor istorice. Tot legat de site-ul Roşia Montană, pe 30 decembrie a fost sesizat şi DNA. Iată ce a declarat ministrul de resort, într-o intervenţie telefonică, luni seara la Realitatea TV: „Există semne că ar fi nereguli atât în ceea ce privește patrimoniul de la Roșia Montană, cât și în privința altor obiective de patrimoniu clasate în categoria A. Ministerul Culturii a sesizat deja DNA în cazul legat de Institutul Național al Patrimoniului. Da, a fost deja depusă o sesizare a DNA-ului din partea organismelor Ministerului Culturii”. Legat de clasificare, ministrul culturii a mai precizat:

Listele au fost, de fiecare dată, elaborate de Institutul Național al Patrimoniului, care este în subordinea Ministerului Culturii. Există o verificare la nivelul Corpului de Control al prim-ministrului, la Institutul Național al Patrimoniului pentru a vedea dacă au existat conflicte de interese, chestiuni care pot prejudicia patrimoniul național al României, nu numai în problema de la Roșia Montană (…)Societatea civilă a tras un semnal de alarmă extraordinar, în acest sens, și cred că ceea ce am făcut eu, la 30 decembrie când am semnat acest ordin, nu a fost decât să recunosc organizațiile nonguvernamentale care au militat în favoarea protecției sitului, acțiunea și determinarea lor. Sigur că acest lucru ar fi putut fi făcut de multă vreme. El nu a fost făcut și aici există o răspundere politică”. Ministrul Vlad Alexandrescu a mai precizat că includerea Rosiei Montană în categori A a site-urilor istorice, mai permite exploatări aurifere doar condiţionat de obţinerea tuturor avizelor legale.

O şmecherie legislativă ce trebuie îndreptată

Prin legea 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii 296/2009 privind Codul Penal a fost abrogat articolul 54 din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, care prevedea:

(1)Desfiinţarea neautorizată, distrugerea parţială sau totală, exproprierea fără avizul Ministerului Culturii şi Cultelor, degradarea, precum şi profanarea monumentelor istorice constituie infracţiuni şi se sancţionează conform legii.

(2)În toate cazurile prevăzute la alin. (1) făptuitorul este obligat la recuperarea materialului degradat şi la reconstituirea monumentului sau a părţilor de monument lezat, conform avizelor prevăzute de prezenta lege.

Articolul a fost abrogat pentru „eliminarea paralelismelor” din cadrul mai multor texte de lege. Numai că în Codul Penal nu se regăsesc prevederile abrogate din Legea 422/2001. Suntem în faţa unei şmecherii de zile mari operate începute în 2011 şi continuate în 2012, după ce USL a preluat puterea. De ce spunem că este vorba de o şmecherie (ca să nu utilizăm un termen mult mai dur)? Pentru că prin abrogarea respectivului articol s-a dat undă verde distrugerii unor monumente istorice, în vederea schimbării destinaţiei unor clădiri monument istoric, a spaţiilor adiacente etc. Acest articot trebuie reintrodus, fie în lege, fie în Codul Penal, altfel, oricâte bune intenţii ar exista din partea guvernanţilor, sau a altor organisme, acestea nu vor putea beneficia de protecţie.

Lucian GheorghiuPublicat Marţi, 12 ianuarie 2016
4582
 | 20
 | 21
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Apolitic
+5
Iar vindeti gogoși unui popor de creduli? Investitorii nu au vrut niciodată sa explodeze la Rosia Montana ci sa ne ia 5 miliarde dolari despăgubiri la procesul ce are loc la ora in SUA intre ei și statul roman. Or mai exista vreun popor in lume mai credul decât romanii?
Publicat Miercuri, 13 ianuarie 2016
+Răspunde
magic @ Apolitic
+5
au vrut sa speculeze pe bursa un faliment garanatat dupa ce dadeau drumul la exploatare :) vezi ca si tu esti pe cararea credulilor :) specula pe bursa oricum se desfasura de peste 10 ani dar tunul final insemna circa 20 miliarde la bursa pe un profit net de circa 2 miliarde :)
Publicat Miercuri, 13 ianuarie 2016
+Răspunde
mircea
+15
jos cu vânzătorii de neam și țară! în pușcării cu recuperarea banilor furați PLUS amenzi usturătoare!!! jos psd! jos toți vânzătorii din toate timpurile, locurile și din toate partidele! cine a aruncat pădurile în gura austriecilor? cine a aruncat petrolul românesc în gura omv? cine a aruncat toate exploatările din Marea Neagră la alții? cine a vândut apa, gazul, energia românească? la pușcărie! recuperarea tuturor hoțiilor PLUS amenzi usturătoare!
Publicat Miercuri, 13 ianuarie 2016
+Răspunde
magic
+26
cu masacrul padurilor de catre mafia schweighofer si cu petrolul furat de catre kgb-0mv cum ramine?!
Publicat Marţi, 12 ianuarie 2016
+Răspunde
lumi
+11
Stati ca Soros a schimbat strategia: a hotrat sa faca investitii intr-un sit turistic (Rosia Montana) ca sa-si mentina influenta in zona si sa nu fie atacate in nici un fel zacamintele de aur si alte minereuri! In realitate asteapta un moment prielnic (peste niste anisori) cand vor ajunge sa guverneze cozile de topor "europene" (adica tradatorii nationali de talia lui MRU care a dat Fundatia Gojdu Ungariei) si cand Transilvania va fi cedata Ungariei, Rosia Montana sa fie intacta!!! Va place??? Cam asta a "negociat" Klausika pt a ajunge pres al Ro la Miami, Berlin si Bruxelles!!!
Publicat Marţi, 12 ianuarie 2016
+Răspunde
avram iancu @ lumi
+8
di undi ai scapat,nene, di la socola, zam,a3?
Publicat Marţi, 12 ianuarie 2016
+Răspunde
Sierra
+21
S-a dat spaga peste tot in cazul Rosia Montana, sa ne amintim cu ce ardoare sustinea sinistrul tr. bas. inceperea exploatarii si-l facea "bolsevic" pe un localnic care nu doarea sa-si vanda terenul, de asemenea sustinerea drului poanta si a Antenei 0 o data ce PSD a ajuns la putere.....
Publicat Marţi, 12 ianuarie 2016
+Răspunde
anka @ Sierra
+10
Acum se pune problema avizelor pe care oricum, mafia le vor obtine contra spaga. Romania nu mai are nimic al ei si in primul rand suveranitatea si decizia.
Publicat Marţi, 12 ianuarie 2016
+Răspunde
aaaa
+13
2009 si 2012. In 2009 prim-ministru Boc( a se citi basescu) in cardasie cu PSD. In 2012 nu cumva era prim-ministru Ponta? Nu zicea domnul Sova ca cei care exploateaza Rosia Montana au dreptate, in perioada cand mama sa era avocata la acei exploratori ( doamne fereste sa fie conflict de interese) In rest .... Astept suburbanii din Kiseleff sa isi faca treaba pentru care sunt platiti
Publicat Marţi, 12 ianuarie 2016
+Răspunde
Citind articolul ...
+15
... mi-am amintit ca noi avem ceva ce nu are nicio tara din Europa, si anume, Delta Dunarii.Delta asta poate fi cu adevarat aurul Romaniei.Si mi-am mai amintit ca nu facem nimic cu ea, asadar, cu parere de rau ma intorc cu gandul la vorbele unora, ca suntem, intradevar, un neam de idioti.
Publicat Marţi, 12 ianuarie 2016
+Răspunde
mircea @ Citind articolul ...
+6
tu, idiot? hm ... cum îți permiți să vorbești de un neam întreg? cum?
Publicat Miercuri, 13 ianuarie 2016
+Răspunde
Iskander
-9
Halep ce zice,care e opinia ei in ceea ce priveste Rosia Montana?Dl Gheorghiu e specialist in hapuri si halepuri!
Publicat Marţi, 12 ianuarie 2016
+Răspunde
ana
+11
Orice minune tine trei zile, pana se trezesc parlamentarii.
Publicat Marţi, 12 ianuarie 2016
+Răspunde
@SANTA CLAUS
+13
dupa mine BASCALIA practicata de romani pe scara larga, de la vladica la opinca, mai ales ca e facuta pe teme serioase, e un mare defect,cu grave urmari [cap limpede]
Publicat Marţi, 12 ianuarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Clientela de partid, răsplătită regește
Publicat acum 4 ore şi 18 minute
Liviu Dragnea: Un atac violent la Guvern
Publicat acum 18 ore şi 37 minute
Marine Le Pen jubilează
Publicat acum 19 ore şi 33 minute
Dan Șova, și condamnat, și cu banii luați
Publicat acum 3 ore şi 42 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Duminică, 24 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Constatând că actualul premier al României nu poate fi câtuși de puțin păcălit de cineva, după cum au dovedit mai multe episoade, în frunte cu cel cu băncile, mi-am luat cutezanța, în virtutea celor peste trei sferturi de veac de ființare prin România, să vă aduc spre luare aminte câteva lucruri care să vă împiedice de a vă păcăli, cumva, singur.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 20 ore şi 43 minute