Gata, domnule Ponta, s-a dat ordin!

Ambasada SUA la Bucureşti a transmis azi (sîmbătă, n.n.) primul Comunicat de la instalarea în funcţie a noului ambasador în România, Hans G. Klemm. Aşa cum era de aşteptat, Klemm se referă voalat la procesul lui Victor Ponta, susţinînd necondiţionat DNA, aşa cum s-a angajat încă de la audierea sa în Senatul american.

Adversarii lui Victor Ponta vor folosi, desigur, acest Comunicat şi vor mai smulge o halcă din cadavrul politic care a devenit în ultimele luni premierul României. Mesajul americanilor este clar: daţi-l afară din Guvern sau/şi băgaţi-l în puşcărie! Cale de mijloc nu există.

În ceea ce mă priveşte, cred că Ambasada SUA a devenit de mult timp adevăratul şef al DNA, Codruţa Kovesi nefiind altceva decît „procurorul acoperit” care trebuie să ascundă aparenţele, aşa că acest Comunicat nu vine decît să confirme această opinie! La rigoare, această stare de fapt este un cît se poate de clar amestec al SUA în treburile interne ale României, într-un domeniu în care, potrivit tuturor principiilor de drept, nu trebuie să existe nici un fel de presiuni asupra judecătorilor, în afara probelor dintr-un dosar.

De altfel, cine citeşte cu atenţie acest Comunicat al Ambasadei SUA observă o contradicţie logică între ceea ce susţine ambasadorul Hans G. Klemm şi ceea ce face efectiv: „Aşa cum am precizat în trecut, instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată ‎desfăşura activitatea complet independent”! Cum, naiba, o fi chestia asta, să spui că susţii independenţa justiţiei şi, exact în acelaşi timp, s-o dirijezi într-un anumit sens? De ce oare, din aceeaşi grijă faţă de instituţiile statului, ambasada SUA nu a reacţionat şi în Cazul Rarinca?

Ce mă îngrozeşte la acest Comunicat al Ambasadei SUA este faptul că ne spune în faţă că noi, românii, sîntem consideraţi nişte oameni cu creierul spălat, care nu ţin minte nimic şi nu sînt în stare să facă nişte conexiuni simple, prin punerea cap la cap a unor amintiri recente. Sînt, totuşi, cîteva lucruri pe care le mai ţinem minte:

– Victoria Neuland, asistenta unui secretar de stat american, a anunţat că SUA pregătesc procurori pentru activităţi anticorupţie,

– însuşi ambasadorul Klemm, la audierea din Senat, a primit sarcina s-o sprijine pe Codruţa Kovesi şi chiar să se asigure că guvernul României n-o va înlocui,

– fostul şef al SRI a fost acceptat, ca să nu spun impus, ca ambasador al României în SUA.

Mai ţinem minte chiar şi lucruri mai vechi care sînt în strînsă legătură cu acestea:

– că Traian Băsescu a fost susţinut direct de SUA atunci cînd 7,4 milioane de români votaseră pentru debarcarea lui, decretînd „lovitura de stat”,

– că Monica Macovei a fost susţinută de SUA, deşi ea a făcut vraişte toate legile referitoare la justiţie, între care şi cea care se referă la numirea procurorului general şi a şefului DNA

– că predecesorul domnului Klemm a devenit un om de afaceri în România după terminarea mandatului.

Mă îndoiesc că ambasadorul Hans G. Klemm ştie ce conţine dosarul penal al lui Victor Ponta, căci, dacă ar şti, venind dintr-o ţară unde Justiţia chiar este independentă, ar fi un abuz groaznic. Deci, dacă ştie, înseamnă că încalcă legea, dacă nu ştie, de ce se pronunţă în legătură ce nu ştie!

Colegii de la Mediafax, care au difuzat Comunicatul Ambasadei SUA, nu s-au abţinut şi au pus acest document, în mod firesc, în legătură cu Comunicatul DNA de acum cîteva zile, prin care, în urma acelei Adunări Generale a Procurorilor DNA, solicita anchetarea lui Ponta de către Inspecţia judiciară. Să nu fi aflat, însă, Ambasada SUA că această Adunare Generală a DNA a fost ilegală, aşa cum am demonstrat chiar aici (http://www.cotidianul.ro/kovesi-a-organizat-o-ilegala-adunare-generala-a-procurorilor-dna-impotriva-lui-ponta-268330/, în cotidianul.ro, analizînd chiar textul de lege care reglementează astfel de întruniri oficiale ale instituţiilor ce ţin de justiţie? Sigur că a aflat, însă opinia noastră, a celor care-şi dau cu părerea prin ţărişoara asta, nu contează în faţa intereselor SUA din România. Acolo doar părerea lui Bogdan Chirieac este valabilă, după cîte am aflat şi noi din documentele Wikileaks, căci doar el era prieten al inocentei familii Dorin Cocoş – Elena Udrea, care făcea afaceri cu Microsoft!

Şi cum toţi parlamentarii, inclusiv cei din PSD, par încremeniţi în faţa acestui Comunicat al Ambasadei SUA, la fel ca băştinaşii de nu ştiu unde în faţa totemului atotputernic, este cît se poate de clar că situaţia lui Victor Ponta s-a decis! Şi de ar face să curgă mierea la robinet, nimic nu se mai poate schimba.

De aceea, prieteneşte, îi spun premierului României: pleacă, Victore, acum, pe picioarele tale, dacă nu vrei să pleci curînd în genunchi, mai ales că unul din ei este deja cam şubred! Şi îi dau acest sfat pentru că i-am spus acest lucru chiar în momentul în care s-a deschis acest dosar. Atunci, în iunie, scriam aici: „Dacă Ponta nu va demisiona, toată reţeaua de agenţi din străinătate a PDL, cea care a scos capul în timpul Referendumului din 2012, va deveni foarte activă şi vom vedea în zilele următoare ştiri de genul: „Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie că…”, „Le Monde zice că…”, „În New York Times se scrie că…”, în aşa fel încît să se creeze impresia că întreaga lume îl vrea pe Ponta la închisoare”! Ei, uite că acel moment a sosit şi îi reamintesc, aşa cum am făcut-o şi atunci, în articolul „Aşa vă trebuie, domnule Victor Ponta!”, din care am citat, că totul i se datorează chiar lui, căci el a fost cel care, în ciuda opoziţiei lui Crin Antonescu, tocmai din dorinţa de a fi pe placul SUA, a adus-o pe Laura Codruţa Kovesi la conducerea DNA!

Între timp, Ponta a mai adăugat cîteva „gafe” impardonabile, arătîndu-şi o predispoziţie neştiută de a scoate limba exact în momentul în care fesele unor aşa-zişi prieteni tocmai îi treceau prin faţă:

– în timp ce Iohannis, proapăt devenit preşedinte, după ce l-a bătut măr la alegeri, declara că vrea să-l dea jos şi să instaleze „Guvernul meu”, Ponta se gudura pe lîngă el, crezînd că-i va deveni măcar amic, aşa cum făcuse şi cu Traian Băsescu,

– cînd Gabriel Oprea bătea palma cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a pune la cale Operaţiunea „Guvernul meu”, Ponta a ieşit public şi a apreciat loialitatea naşului său,

– cînd Liviu Drganea a fost condamnat şi a demisionat, acelaşi Ponta s-a repezit să-i creeze o funcţie specială în conducerea PSD şi să declare că-i rămîne alături, iar acum tocmai acesta este cel care-i pregăteşte căderea pe scările Guvernului!

Cînd cazi de atîtea ori în faţa unor aşa-zişi prieteni, cum naiba să nu faci întindere de ligamente! Pentru toate acestea, Victor Ponta trebuie să plece, mai ales că, zilele trecute, chiar şi socrul său, singurul care-l mai putea susţine, a spălat putina şi a plecat la Curtea de Conturi.

Toate aceste lucruri grave, care confirmă încă o dată că votul românilor este doar o formalitate prin care mimăm democraţia şi că, peste toate dorinţele noastre, tronează interesele Marilor Puteri, se pare că sînt, totuşi, acceptate de români cu seninătate. Demnitate pare a însemna să spui „Yes” cînd ţi se dă na-na la poponeţ şi „Danke” atunci cînd ţi se impune să faci chiar ceea ce nu poţi, cum se întîmplă cu cota de refugiaţi.

Dacă aşa stau lucrurile, pun şi eu o întrebare de mucalit: măcar ne foloseşte la ceva această îngenunchere continuă sau trebuie să-l recitim pe H.-R. Patapievici, pe care l-am jucat în picioare atunci cînd ne spunea că avem aproape un instinct de a deschide gura exact atunci cînd Marile Puteri au probleme la rinichi?

P.S. Chiar acum aflu că 4 militari români au fost răniţi într-o ambuscadă cu o maşină capcană în Afganistan. La plata tributului am fost buni totdeauna, chiar dacă mereu ne-am ales cu praful de pe tobă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.