Gaudeamus, cel mai citit târg de carte, şi-a validat sloganul: 125.000 de vizitatori – record absolut

Ediţia 2015 a Târgului Internaţional GAUDEAMUS, organizat de Radio România, s-a încheiat duminică, 22 noiembrie, în prezenţa unui public încă numeros, dornic să profite până în ultima clipă de oferta generoasă şi de atmosfera inconfundabilă ale evenimentului. Numărul mare de participanţi – peste 300, de evenimente – mai mult de 700, recordul de vizitatori înregistrat la această ediţie – 125.000 – şi sumele generoase pe care aceştia le-au cheltuit (circa 3.200.000 euro, conform rezultatelor studiului de trafic realizat pe parcursul târgului), confirmă faptul că GAUDEAMUS a fost şi în acest an „cel mai citit târg de carte”.

Târgul Internaţional GAUDEAMUS, eveniment reper al peisajului cultural românesc de peste două decenii, ajuns în 2015 la ediţia cu numărul 22, a decernat ieri premiile.

Trofeele GAUDEAMUS, ai căror câştigători au fost stabiliţi prin Votul Publicului, au fost acordate Editurilor Humanitas (locul 1), RAO (locul 2) şi Nemira (locul 3).

Trofeul pentru „Cea mai râvnită carte a târgului”, stabilit tot prin Votul Publicului, a revenit Editurii RAO, pentru volumul Biblia pierdută de Igor Bergler.

Trofeele Presei pe secţiunile publicaţii, radio, TV, online şi agenţii de presă au fost câştigate de: cotidianul Adevărul, postul Pro TV, postul Gold FM şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres.

Trofeul pentru secţiunea online nu a fost acordat, întrucât rezultatele Votului Publicului nu au fost concludente. Posturile Radio România, frecvent indicate drept surse de informaţii despre eveniment, nu au intrat în această competiţie, dat fiind statutul de organizator al instituţiei.

Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat Editurii Cartier, pentru abnegaţia cu care, alături de alte edituri basarabene, ţine sus steagul pieţelor de carte din România şi Republica Moldova; Premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în semn de apreciere pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus.

Premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian”, decernat pentru doi traducători, din limba română într-o limbă străină şi dintr-o limbă străină în limba română, a fost acordat la această ediţie: lui George Volceanov, pentru traducerea din limba engleză a romanelor Ochii doamnei mele şi Moartea la Deptford de Anthony Burgess, publicate de Editura „Humanitas Fiction”, şi Ruxandrei Cesereanu pentru proiectul Moods & Women & Man & Once Again Moods. An Anthology of Contemporary Romanian Erotic Poetry – editura “Tracus Arte”.

Miss Lectura pentru ediţia 2015 a Târgului GAUDEAMUS a fost desemnată Emanuela Ivan, studentă la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti.

Ceremonia de premiere GAUDEAMUS 22 afost precedată de prezentarea câştigătorului Premiului Goncourt Alegerea publicului român 2015: scriitorul Tobie Nathan pentru romanul Ce pays qui te ressemble. Evenimentul a fost organizat pentru a treia oară la GAUDEAMUS de Institutul Francez.

Invitatul de onoare al ediţiei a fost GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România, iar preşedintele de onoare al Târgului GAUDEAMUS 2015 a fost reputatul cercetător şi profesor de istoria artei, stabilit în prezent în Elveţia. Victor Ieronim Stoichiţă.

În cadrul Târgului a fost organizată finala celei de a XIII-a ediţii a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, dedicat elevilor de liceu; câştigătorii acestei ediţii au fost: locul I – Maria Tohăneanu, Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova; locul II – Claudia Preda, Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanţa; locul III – Călina Durbac, Liceul Teoretic „Al. I. Cuza” din Bucureşti. Premiile, constând în sume de bani destinate achiziţionării de cărţi din târg, au fost oferite de Radio România.

Proiectul „Cărţile se întorc acasă” s-a bucurat de un real succes şi în acest an. Fondul de carte constituit prin donaţii ale vizitatorilor şi expozanţilor în cadrul proiectului a cuprins peste 5.000 de volume care vor ajunge în biblioteci publice din oraşul Rupea (judeţul Braşov) şi din localitatea Scoreiu (judeţul Sibiu). De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 140.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi a vizitatorilor GAUDEAMUS, în peste 340 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România.

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României este un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La GAUDEAMUS 2015, 6 elevi medaliaţi la concursuri internaţionale la diverse discipline, beneficiari ai bursei „Meritul olimpic internaţional”, au fost invitaţi speciali ai Târgului şi premiaţi de către Radio România şi Automobile Dacia.

Cei care au contribuit la proiectele Radio România – „Cărţile se întorc acasă”, „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României” şi la “Atelierul de creaţie” din cadrul “Salonului de Carte pentru Copii Ion Creangă” au fost: Display Group, www.HopaSus.ro, editurile Corint, Didactica Publishing Group, Humanitas, Litera, Nemira, Niculescu, Trei şi Tritonic.

Ziarul Târgului (4 numere) a fost realizat într-un tiraj zilnic de 5.000 de exemplare, de către o echipă redacţională de la cunoscuta publicaţie Caţavencii.

Studiul de trafic derulat pe întreg parcursul evenimentului a fost realizat de Centrul de Studii Media şi Noi Tehnologii de Comunicare – Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea Bucureşti.

Tombola GAUDEAMUS, derulată pe întreg parcursul târgului, pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, a oferit vizitatorilor ediţiei ocazia de a câştiga numeroase premii: 15 gift-carduri BRD, fiecare în valoare de 200 lei şi 10 vouchere foto-carte CEWE, în valoare de câte 135 lei.

Grupul Editorial Trei, la Târgul Gaudeamus 2015!

Fanii trilogiei Millennium au aşteptat mai bine de 6 ani o nouă aventură a cuplului Lisbeth Salander – Mikael Blomkvist, iar jurnalistul pornit să facă dreptate şi fata cu dragonul tatuat s-au întors la această ediţie a Târgului Gaudeamus.

Prizonieră în pânza de păianjen de David Lagercrantz, continuarea trilogiei Millennium scrisă de Stieg Larsson, a fost cel mai căutat roman de la „Editura Trei”. Următoarele poziţii în clasament au fost ocupate de Altfel… şi totuşi Alice de Lisa Genova (Premiul Oscar 2015 pentru Cea mai bună actriţă – Julianne Moore, în ecranizarea acestui roman) şi Sfânta Alianţă de A. J. Kazinski.

Cele mai vândute cărţi din colecţiile de psihologie ale Editurii „Trei” au fost: Spy the Lie de Philip Houston, Michael Floyd, Susan Carnicero şi Don Tennant, Dicţionarul interpretării viselor de Gerald Schoenewolf şi Retman şi Retmagia. Desene animate psihoterapeutice de Daniel David, Anca Dobrean & Mihai Goţiu.

Editura „Pandora M” s-a bucurat, de asemenea, de atenţia deosebită a publicului. Cel mai vândut roman a fost Prietena mea genială de Elena Ferrante. Unicat de Milorad Pavić şi Cazul Eduard Einstein de Laurent Seksik au fost şi ele în topul preferinţelor cititorilor.

Noua colecţie PanDA – imprint al Editurii Pandora M – pentru copii de la 2 la 12 ani a venit la cea de-a 22-a ediţie a Târgului Gaudeamus cu o selecţie de cărţi ilustrate, ficţiune şi nonficţiune pentru preşcolari. Cele mai dorite cărticele de către cei mici, dar şi de părinţi, au fost: Elefantul Elmer de David McKee, Micuţa mea stea de Mark Sperring & Nicola O’Byrne şi Drăcuşorul cifrelor de Hans Magnus Enzensberger.

Cele mai vândute cărţi ale Editurii „Lifestyle Publishing” au fost: Magia ordinii de Marie Kondo, Dieta Vânător – Fermier de dr. Mark Liponis şi Vindecat pentru totdeauna de Ricki Lewis.

Cu reduceri de până la 50% şi peste 100 de titluri la preţ fix 10 lei, Grupul Editorial Trei s-a aflat şi la Gaudeamus 2015 aproape de cititorii săi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.