Gaze pentru Kiev – logica unei decizii stranii a Rusiei

Rusia a extins livrările de gaze la preţ redus către Ucraina şi pentru al doilea trimestru al nului in curs, a anunţat Kremlinul. Este vorba despre o prelungire a unui acord încheiat anul trecut, pentru livrare de gaze la preţ redus cu 100 de dolari pe mia de metri cubi, pe durata sezonului rece. Preţul gazelor ar putea fi de 248 de dolari mia de metri cubi, după cum sugera ministrul ucrainean al Energiei, Volodimir Demişcin.

Este o decizie aparent bizară a Rusiei, atât timp cât forţele ucrainene luptă în estul ţării cu rebelii susţinuţi de Moscova. La fel de bizară a fost si decizia Ucrainei, având în vedere că în urmă cu doar câteva săptămâni, ministrul Energiei de la Kiev anunţa că Ucraina va renunţa la importurile de gaze din Rusia şi se va orienta către achiziţionarea gazelor din Vest.

Dacă privim declaraţiile oficialilor UE cum că Ucraina nu-şi poate asigura rezervele de 18-19 miliarde de metri cubi de gaze naturale fără importurile din Rusia şi având în vedere că Ucraina ar trebui să investească sume uriaşe pentru a permite alimentarea în flux invers cu gaze de la vecinii din UE, poziţia guvernului de la Kiev nu este mai mult decât o mişcare în planul imaginii. Mai mult, însăşi Comisia Europeană a trimis o scrisoare guvernului de la Moscova prin care cerea prelungirea livrărilor de gaze la preţ redus către Ucraina.

Cât priveşte Rusia, decizia de a livra mai departe gaze ieftine Ucrainei urmăreşte reducerea tensiunilor în relaţia cu Vestul şi o relaxare a sancţiunilor economice, deoarece economia rusă ar urma să se contracte cu un periculos 3% în acest an.

Este cunoscut însă că importul de gaze din Rusia a fost mereu o afacere căpuşată de oligarhii ucraineni, de care au beneficiat şi oligarhii ruşi apropiaţi Kremlinului, industria neperformantă a Ucrainei, dar şi populaţia devenită dependentă de preţul mic al energiei. Menţinerea acestor importuri nu ar face decât să asigure pe mai departe veniturile oligarhilor şi dependenţa de Moscova a unor personaje puternice în Ucraina vecină. Un exemplu este contractul semnat de fostul premier Iulia Timoşenko şi Vladimir Putin, care i-a adus lui Timoşenko o condamnarea la şapte ani de închisoare şi plata a 200 de milioane de dolari.

O alta posibilă raţiune a aparentei bunăvoinţe a Rusiei ţine de relaţia energetică dintre Moscova şi Europa occidentală. Analiştii agenţiei Reuters etimează că importurile occidentale de gaze din Rusia vor creşte mult în următoarele luni, deoarece scăderea preţului petrolului a redus şi preţul gazelor. Este însă important ca situaţia politică şi militară din Ucraina să se stabilizeze, pentru ca tranzitul gazelor către Vest să nu fie perturbat. În cele din urmă, atât Rusia, cât şi companiile occidentale doritoare de profit au de beneficiat. Pierd însă proiectele de investiţii în domeniul gazelor (terminale pentru gaze lichefiate aduse din SUA sau Golf), căci preţul redus nu este atractiv pentru investitori.

Pentru ca depozitele de gaze din Vest să atingă un nivel satisfăcător pentru iarna ce va urma sunt necesare 65 de milirade de metri cubi de gaze din Rusia, în intervalul aprilie-septembrie. Ar fi nişte importuri record de gaze, tocmai pentru că reducerea preţului le face irezistibile pentru companiile vestice. Rusia are capacitatea de extracţie şi de transport pentru a face faţă acestei cereri, notează Reuters. Gazele sunt cu peste 30% mai ieftine decât în urmă cu un an, iar exportul unei cantităţi mari ar putea aduce profituri şi pentru Gazprom.

Noul contract energetic dintre Ucraina şi Rusia vine şi într-un moment extrem de favorabil pentru regimul Putin. Kievul este pus în situaţia de a întreprinde un program vast de reforme pentru a primi tranşele unui împrumut de 40 de miliarde de dolari de la FMI. O parte din acordul cu FMI prevede restructurarea datoriilor statului, datorii printre care se află 3 miliarde de dolari împrumutaţi chiar de Rusia. Această datorie face parte dintr-un total de 5,2 miliarde de dolari care este scadent în 2015. Kievul este prins între ciocan şi nicovală: dacă nu plăteşte datoria către Moscova în decebmrie, FMI nu va putea acorda împrumutul, iar singura soluţie pare a fi ca Rusia să accepte o amânare a plăţilor.

Aşadar, până să intre în graţiile Vestului pentru a-şi vedea reduse sancţiunile, Moscova caută să obţină un drept de veto asupra împrumutului internaţional pentru Ucraina şi, implicit, asupra reformelor economice din ţara vecină. Pe măsură ce luptele din estul Ucrainei se domolesc, începe războiul economic pentru ţara cu peste 40 de milioane de locuitori. Menţinând dependenţa energetică (trebuie luat în considerare şi combustibilul nuclear de care depind centralele cu tehnologie sovietică din Ucraina), Rusia îşi va asigura pe mai departe serviciile oligarhilor ucraineni. Iar Moscova va putea puncta şi la capitolul imagine, atât timp cât încetarea livrărilor de gaze şi aplicarea reformelor impuse de FMI ar duce la creşterea de cinci ori a preţului pentru populaţie. Tot in acest fel, companiile ruse isi pot stabili capete de pod în Ucraina pentru a beneficia de pe urma privatizărilor ce vor fi impuse de FMI. Protestele împotriva anexării Crimeii au dispărut cu desăvârşire din luările de poziţie ale liderilor din Vest, iar menţinerea dependentei economice a ţării faţă de Rusia poate duce şi la intrarea estului Ucrainei în aceeaşi zona gri a discursului occidental.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.