×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 12 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 08:04
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Estimare ANRE
Gazele naturale se scumpesc la 1 aprilie

Autoritatea Națională în domeniul Energiei estimează că de la 1 aprilie prețul gazelor naturale se va mări cu 5-6%.

"Odată cu finalizarea procesului de liberalizare la 1 aprilie 2017 și în functie de evolutia pretului la gazele din productia internă, care ar putea ajunge la 68-72 lei/MWh față de 60 lei/MWh cât este în prezent, va avea loc o modificare de preț cu aplicabilitate de la acea dată de sub 10%, estimarea noastră la acest moment fiind de 5-6 %.

Consumatorii casnici finali nu vor resimți în facturi un impact consistent întrucât, în perioada verii și până aproape de sfârșitul lunii noiembrie, consumul de gaze este unul foarte scăzut. Consumatorul casnic are un coș de consum, cu gaze de producție internă, gaze din depozite în timpul iernii și gaze de import iar dacă acest coș va fi structurat în așa fel încât să avem cel mai mic preț, acest lucru nu poate fi decât în favoarea consumatorului casnic", se arată într-un comunicat al ANRE.

Autoritatea a anunțat cu acest prilej că prețurile la energia electrică rămân nemodificte.

"În privința tarifelor la energia electrică aplicabile de la 1 iulie, odată cu trecerea într-o nouă etapă de de reglementare, nu estimăm o creștere a acestora, având în vedere că urmează o perioada a anului caracterizată de un nivel crescut de hidraulicitate, care va induce o reducere a prețului energiei electrice pe piață de natură să echilibreze prețurile mari întâlnite în luna ianuarie, luna dificilă pentru sectorul de producere", se mai spune în comunicat.

Marți, directorul E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat că gazele pentru populație s-ar putea scumpi cu peste 10% de la 1 aprilie, când prețul gazelor de producție internă va fi complet liberalizat. "În sectorul gazelor, vom înregistra probleme majore de la 1 aprilie. Dacă nu se va face nimic, presiunea pe prețul plătit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de creșteri de două cifre pentru consumatorii finali, dacă ANRE nu ia măsuri", a spus Hajdinjak pentru Agerpres. Acesta a spus că anul trecut, Guvernul a stabilit că, de la 1 aprilie 2017, prețul gazelor de producție internă va fi liberalizat, dar prețul final va fi în continuare reglementat. Între timp, prețurile din piață au crescut, în principal ca urmare a cotațiilor petroliere. "Dacă ne uităm la evoluția prețurilor din piață de acum, vedem că este nevoie de scumpiri semnificative. Pe termen scurt, dacă Guvernul sau ANRE vor să păstreze prețurile pentru consumatorii finali, este nevoie de intervenții", a mai declarat șeful E.ON România.

Cristian CreţuPublicat Miercuri, 15 februarie 2017
1443
 | 2
 | 7
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Moser
0
care bre cele aduse din ...Bulgaria..??
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Matei
-2
Ce gluma, de 1 aprilie, sa te strambi de ras !
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
Tati
+2
Pai ele s-au scumpit mai de mult, dar " hoteste " , sa nu ne dam seama ! Cand tot mapamondul constata ca pretul titeiului se ieftineste spctaculos, deci si implicit pretul gazelor naturale , ce au facut " specialistii " nostri ? Au marit discret puterea calorifica a gazelor livrate deci implicit si energia consumata si evident pretul facturat ! Precizez ca puterea calorifica a gazelor este " constatata " de furnizorul de gaze pe baza unui " buletin " , care buletin bineinteles nu este usor accesibil de catre un consumator, fiind un document intern al furnizorului ! Tu doar iei la cunostinta !
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
Santa Klaus
+7
De ce se scumpesc ??? Nu au salarii și trai nerușinat destul cei de la transgaz ? Doar gazul e in subsolul româniei, și chiar de nu ajunge rușii din vecin nu le-au scumpit, chiar o dau ungariei la un preț promoțional,.. Nu există motiv de scumpire , eventual doar de ieftinire.
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
TSIPTER
+7
era normal, cresc salariile iobagilor, ,,,profitul multinationalelor este diminuat, ,,,gazul romanesc profit aduce, ,,,,salarii marite,,, gaz mai scump,,,, !!!! presedintele ,,,,, nu aude,,,, nu stie,,,, , nu vede,,,,, ACEST AUR ROMANESC,, SCOS DIN PAMANT ROMANESC,,NU MAI APARTINE ROMANILOR,,,pp resedintele este getul ,,daca a fost tiparit pe hartie de buna calitate ,,daca ,,hartia,, si planul tiparit,, AL BUGETULUI,, este in consonanta cu doctrina poporului din piata,,,PREZIDENTIALA,, KLAUS-VICTORIA,,,,, munca si analiza asidua la cotroceni !!!!!!! SINCER MA INTREB ?? MUNCESTE PRESEDINTELE KLAUS SAU MEDITEAZA SI ESTE IN TRANSA RESTUL TIMPULUI,,,,AMEN....
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
alin
+8
Daca acum pretul e 60 ron si va fi 68sau 72 ron scumpirea este de peste 10%
Publicat Miercuri, 15 februarie 2017
+Răspunde
Brazii Sonda De Țiței...
+9
De la 60 lei la 72 lei scumpirea este de 20%. De unde 5-6%? 5% din 60 lei este 3 lei!
Publicat Miercuri, 15 februarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Ce a făcut de fapt Florian Coldea în Irak?
Publicat acum 19 ore şi 3 minute
De ce urăşte PSD-ul ziarele?
Publicat acum 13 ore şi 13 minute
Răspuns dur al Iranului pentru Trump
Publicat acum 13 ore şi 52 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 18 ore şi 5 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 12 ore şi 13 minute