Gazoductul Iaşi-Ungheni nu asigură securitatea energetică

Fostul director ANRE de la Chişinău, Victor Parlicov susține într-un interviu pentru Europa Liberă că gazoductul Iași-Ungheni nu poate asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, iar conducta poartă mai mult un caracter simbolic. “În 20 de ani de independență am făcut doar simboluri și gazoductul Iași-Ungheni este încă unul”, a subliniat Parlicov.

Parlicov îl contrazice pe premierul Iurie Leancă, care spunea că Moldovagaz ar bloca procedurile de livrare a gazului din România în Republica Moldova. “Factorul care frânează în realitate livrarea gazului din România este capacitatea întreprinderilor din Republica Moldova de a presta servicii și de a-și face corect treaba. Dacă izolăm zona Ungheni, toți acei consumatori trebuie să reperfecteze contractele cu un alt furnizor de gaze naturale. De acest lucru este responsabil Energocom, dar Energocom nu a făcut nimic până acum. În mod normal, trebuiau purtate discuții cu consumatorii din acea zonă. Proces care ar putea dura luni de zile. Or, Moldovagaz aici nu este implicată aici, ci e vorba de întreprinderile din Moldova, care trebuie să-și facă treaba”, afirmă Parlicov.

Fostul director ANRE susține că gazoductul Iași-Ungheni nu este cea mai bună soluție pentru Republica Moldova în condițiile în care costurile reale cu stațiile de compresare și modernizarea celor de la Ungheni în regim revers costă peste 200 mil. euro. “Cu bani mult mai puțini Republica Moldova putea să modernizeze două stații una de la Vulcănești și alta de pe teritoriul României pentru a primi gaz în regim revers, exact cum a făcut Ucraina”.

În ceea ce privește securitatea energetică, fostul director ANRE, Victor Parlicov susține că “Paradoxal, dar în acest senss unica decizie care a schimbat fundamental starea de lucruri în Republica Moldova a fost făcută, cu regret trebuie să recunosc, de comuniști când Voronin a decis construirea gazoductului Tocuz-Mereni. Practic a rezolvat problema furnizării stabile a gazului către Chișinău ocolind Transnistria punându-i în imposibilitate pe transnistreni să deconecteze Chișinăul de la conducta de gaz, deoarece ei ori închid tot tranzitul de gaz spre Balcani ori nu pot deconecta Chișinăul”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.